Svědění konečníku | Jak se ho zbavit a jaké může mít příčiny? | Moje zdraví

Svědění konečníku

Příčin, kvůli kterým dochází ke svědění konečníku, může být hned celá řada. Prvním faktorem, na který by se mělo myslet, je špatná hygiena. Ta může být nedostatečná nebo naopak přehnaná, v kombinaci s nevhodnými kosmetickými přípravky je pak svědění snadno vysvětlitelné. Jaké jsou další příčiny a jak se jich zbavit?

Příčiny svědění konečníku

Správná hygiena spočívá v otření řitního otvoru toaletním papírem po každé stolici. V případě potřeby ještě můžete řitní otvor omýt vlažnou vodou. 

Hemeroidy

Velmi častou příčinou svědění konečníku u dospělých jsou hemeroidy. Dalšími příznaky hemeroidů mohou být podrážděná a zarudlá kůže, tlak nebo krvácení při stolici. Hemeroidy může provázet také hlenovitý sekret nebo neschopnost udržet stolici. 

Karcinom

Pozor, krev ve stolici může být i projevem nádoru tlustého střeva, proto je při takovém nálezu potřeba navštívit lékaře. Hemeroidy a nález v tlustém střevě se mohou vyskytovat současně a přesnou příčinu vašich potíží vysvětlí jen specializované vyšetření. 

Infekce parazity (roupi)

U dětí bývají příčinou svědění konečníku roupi. Patří mezi nejrozšířenější střevní parazitární onemocnění. Svědění v okolí konečníku se objevuje především v nočních hodinách a budí pacienta ze spánku.

Řitní trhliny

Anální trhliny vznikají často v důsledku zácpy, tedy při defekaci tuhé stolice. Trhlinka bolí, krvácí a může i svědit. Předcházet vzniku análních trhlin jde především tím, že zamezíme vzniku zácpy, je tedy důležité dbát na skladbu jídelníčku, ve kterém by neměl chybět .

Svědění se může objevit i v důsledku alergické reakce na potraviny nebo kvasinkové infekce konečníku. Tou trpí častěji pacienti s cukrovkou.

Jak vyléčit svědění konečníku?

Pokud nepomůže vhodná hygiena, navštivte lékaře. Pokud se objeví krvácení, je potřeba navštívit lékaře v každém případě.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.