Rakovina tlustého střeva se objevuje u stále mladších lidí. Co si pohlídat? | Moje zdraví

Rakovina tlustého střeva se objevuje u stále mladších lidí. Co si pohlídat?

Rakovina tlustého střeva se objevuje u stále mladších lidí. Co si pohlídat?
Autor: istock.com
7. dubna 2019 • 06:00

Rakovina tlustého střeva zabije každou minutu jednoho člověka na zeměkouli. Díky screeningovým programům se daří onemocnění zachytit v dřívějších stádiích, funguje to ale spíše u starší generace. Mladí lidé a střední generace si totiž často nepřipouští, že by se jich onemocnění mohlo týkat. A počet nových případů mezi nimi roste.

Máte pocit, že rakovina tlustého střeva a konečníku je záležitostí jen starších generací? Pak jste na omylu. Podle výzkumu American Cancer Society mají lidé narození v roce 1990 dvojnásobně vyšší riziko, že onemocní rakovinu tlustého střeva ve srovnání s lidmi narozenými roku 1950. U rakoviny konečníku je pak riziko dokonce čtyřikrát větší.

Rakovinou tlustého střeva a konečníku jsou tedy aktuálně nevíce ohroženi takzvaní mileniálové a generace X. Pro upřesnění  mileniálové jsou lidé, kteří dosáhli dospělosti na začátku 21. století. Jako generace X se označují ti narození v letech 1965 až 1985.

Pod vlivem obezity

Výzkum z roku 2017 byl zveřejněn v časopise Journal of National Cancer Institute a sledoval zdravotní údaje 490 tisíc lidí s tímto typem rakoviny. Autoři studie sledovali u jednotlivých osob způsob, jakým jejich životní styl ovlivňuje výskyt obezity a následné spojení obezity s onemocněním rakovinou.

"Sedavý způsob života, špatná strava, vysoká spotřeba červeného masa a masných výrobků, málo mléčných výrobků ve stravě, to vše vede k obezitě. A stejné faktory ovlivňují i rakovinu tlustého střeva a konečníku," říká Rebecca Siegel, jedna z vedoucích studie.

Mladí lidé by podle autorů studie měli příznaky rakoviny tlustého střeva a konečníku znát. Protože stejně jako u řady dalších nádorových onemocnění, čím dříve člověk vyhledá lékaře, tím větší šance na úspěšnou léčbu má.

Jenže to právě mladí lidí nedělají. Pokud už si změn všimnou, pak je často ignorují nebo zlehčují. V první řadě si žádné takové onemocnění nepřipouštějí. „Často to nepovažují za problém. Jenže tím se doba odhalení národu prodlužuje,“ dodává lékařka.

Jaké změny by měl člověk sledovat?

  • krev ve stolici (světlá i tmavá)
  • krvácení z konečníku
  • křeče v břiše (které nemají jasnou souvislost s tím, co jste jedli)
  • změny v pohybech střev (změna frekvence stolice, její tvar či množství)
  • přetrvávající zácpa nebo průjem
  • nevysvětlitelný úbytek váhy

Pokud trvá některý z níže uvedených příznaků déle než týden, je třeba jít k lékaři. Pochopitelně například krev ve stolici nemusí znamenat vždy nádor. Může se jednat o řitní trhlinky, hemoroidy nebo další méně závažné potíže. Takže vždy je lepší nechat se vyšetřit než malovat čerty na zeď.

 

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.