Přetrhané vazy | Moje zdraví

Přetrhané vazy

Přetrhané vazy odborně řečeno ruptura je zranění, kdy se násilným tlakem, nebo překročením standardních pohybových možností kloubu, poruší vazy, svaly nebo šlachy (nejčastěji v koleni).

Může k tomu dojít úrazem nebo dlouhodobým přepínáním konkrétní oblasti. Zřídka je příčinou také genetika. Nejčastější výskyt této nemoci je u sportovců, ale ke zranění může dojít u kohokoliv a kdekoliv. Poškozené místo vás na několik týdnů vyřadí z obvyklé každodenní činnosti.

Příznaky přetržených vazů

Přetržení vazů je typické především pro kolenní vazy, Achillovu patu, kotník, rameno nebo různé články prstů. Provází ho:

  • poměrně velká tlaková bolest
  • omezená hybnost postiženého kloubu, zraněné místo nejde natáhnout ani ohnout
  • podlitiny
  • otok, který pokud není ihned léčen, se rychle zvětšuje

Léčba přetržených vazů

V případě, že jde pouze o lehčí zranění a není komplikované, se doporučuje klidový režim, ledování, případně fixace elastickým obinadlem nebo ortézou. Významně může pomoci také odborné tejpování zkušeným fyzioterapeutem.

U vážnějšího typu ruptury je třeba okamžitě vyhledat odbornou pomoc, je nutná operace, vazy se musí sešít a v mnoha případech je lékař musí nahradit vazovou plastikou.

Zpětná mobilizace poškozeného kloubu je léčena rehabilitačním tělocvikem, což by se rozhodně nemělo podceňovat.

Další informace k tématu najdete zde.

Vyšetření

Chirurg na základě rentgenových snímků stanoví případná další vyšetření, jako je CT nebo ultrazvuk, aby co nejpřesněji mohl stanovit terapii.

Léky

Přetržené vazy provází především bolest, a proto jsou vhodné léky na její eliminaci např. Aulin, Ibuprofen nebo Nurofen. Dále pak léky nebo masti na snížení otoku nebo podlitiny jako je Lioton, Hyrudoid nebo Voltaren případně tablety Aescin.

Bylinky

Vhodnou doplňkovou léčbou jsou bezesporu bylinky. Pro lepší hojení a vstřebávání otoků a podlitin pijte například odvar z mateřídoušky, měsíčku lékařského, lopuchu anebo užívejte Švédské kapky.

Homeopatika

Homeopatik vám nejspíše doporučí léky tzv. první volby, což jsou analgetika na urychlení hojení a redukují krevní podlitiny, například Arnika Montana. V případě zatuhnutí kloubů užívejte lék Ruta nebo Rhus tox. Homeopatika jsou vhodnou kombinací klasické léčby.

Domácí léčba a babské rady

Babskou radou v případě podlitin provázených přetržením vazu je potírání zraněného místa medem, který zlepšuje vstřebávání krevní sraženiny.

Na urychlení hojení kloubů, vazů a svalů stačí rozpustit ve vodní lázni sádlo a do něj přidat ve stejném poměru kořen kostivalu. Po ztuhnutí touto mastí potírejte postiženou oblast. Na modřiny má hojivý účinek také šťáva z aloe vera.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

V těhotenství

V těhotenství při první pomoci při poranění vazů postupujte naprosto stejně, jak bylo výše doporučeno. Pouze léky na bolest a případné zklidňující masti konzultujte se svým gynekologem.

Možné komplikace

Neléčené vazy nejsou schopny sami srůst, jsou oslabené, kloub je nestabilní a často pak dochází k recidivě. Zhoršuje se pohyb postižené oblasti a rizikem je především následný vznik bolestivé artritidy.

Prevence

Prevence pro jakékoli úrazy asi neexistuje, pouze snad být opatrní a vyvarovat se případným nástrahám především u sportovních aktivit.

U vrcholových sportovců nebo některých namáhavých povolání nebo činností, je důležité svaly a klouby udržovat neustále ve stabilní teplotě a hlídat si přechod z maximálního vypětí svalů do úplného útlumu.

Kdy jít k lékaři

Pokud je následkem přetržení vazů neustávající bolest i v klidovém režimu, otok se zvětšuje a viditelně roste i hematom, pak neprodleně vyhledejte odborného lékaře. Čím dříve se poraněné místo začne cíleně léčit, tím menší budou a následky.

Autor: laš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.