Očkování těhotných proti covidu: Gynekologové mají konečně jasno | Moje zdraví

Očkování těhotných proti covidu: Gynekologové mají konečně jasno

Očkování těhotných proti covidu: Gynekologové mají konečně jasno
Autor: istock.com
3. června 2021 • 14:00

Na řadu s očkováním proti koronaviru COVID-19 přišly konečně i mladší generace, a tak se spousta lidí začala ptát po tom, jak je to s těhotnými ženami. Měly by dostat vakcínu, nebo ne? Zatímco ve světě už se jim vakcíny podávají, v Česku byla situace doteď nejednoznačná.

V USA už vakcínu proti koronaviru dostalo asi 100 000 těhotných žen, ve Velké Británii, Belgii nebo Izraeli patří dokonce do prioritní skupiny. Postupem času se totiž ukazuje, že koronavirus může mít u těhotných žen těžký průběh, a to zejména kvůli mutacím, které se v některých zemích objevily. Píše se i o tom, že nákaza může vyvolat předčasný porod.

Video se připravuje ...
Očkování těhotných proti covidu-19: Lékaři doporučují dvě ze schválených vakcínVIDEO 

Těhotné ženy v Česku doteď nevěděly, jestli by se měly nechat očkovat, nebo ne. Rozhodnutí, kterým by se řídily, totiž brzdila Česká gynekologická a porodnická společnost. Její členové se tento týden konečně sešli a vydali definitivní stanovisko. Podle něj si ženy, které čekají miminko a nechaly se očkovat, mohou oddychnout.

"Očkování proti onemocnění covid-19 v těhotenství je možné a mělo by být nabízeno těhotným ženám podobně jako ostatní dospělé populaci na základě věku, klinického a pracovního rizika," píše se ve stanovisku gynekologů. 

"Těhotné ženy nejsou oproti ženám ve stejné věkové skupině více ohroženy nákazou covid- 19, mohou však mít závažnější průběh onemocnění. U většiny těhotných žen je průběh onemocnění covid-19 asymptomatický nebo lehký. Vyšší riziko závažného průběhu onemocnění covid-19 mají těhotné ženy ve třetím trimestru těhotenství," potvrzuje gynekologická společnost to, o čem se mluví i ve světě.

Závěr? "Rozhodnutí o očkování proti covid-19 v těhotenství je osobní a individuální volbou těhotné ženy. Očkování proti covid-19 v těhotenství je vhodné zejména u žen s vyšším rizikem nákazy a u žen se zvýšeným rizikem závažného průběhu onemocnění covid-19," píší gynekologové. 

Očkovány mohou být těhotné ženy z důvodu zdravotního stavu a rizika závažného průběhu covid-19, jako jsou:

  1. věk nad 35 let
  2. obezita (BMI více jak 35 kg/m 2 )
  3. diabetes mellitus
  4. preexistující hypertenze
  5. závažná chronická a onkologická onemocnění
  6. astma bronchiale
  7. práce ve zdravotnictví a sociálních službách
  8. podobně jako ostatní část populace na základě věkové indikace

Kdy se nechat očkovat?

Očkování v těhotenství je vhodné plánovat po dokončeném 12. týdnu těhotenství, tj. kdykoli od 13. týdne těhotenství. Prvních 12 týdnů těhotenství je nejdůležitějších pro vývoj dítěte. Při zjištění těhotenství po první dávce vakcíny proti covid-19 je vhodné druhou dávku podat až po dokončeném 12. týdnu těhotenství. Vakcína je funkční a stimuluje imunitní systém bez ohledu na fázi těhotenství, ve které je podána. Očkování je možné také bezprostředně po porodu.

Je to opravdu bezpečné?

Gynekologové mluví jasně: "Velké klinické studie, které ukázaly, že vakcíny proti covid-19 jsou bezpečné a účinné, nezahrnovaly těhotné ženy. To znamená, že zatím jsou dostupné pouze omezené informace o účincích očkování proti covid-19 u těhotných žen. Limitované údaje ze studií na zvířatech a neúmyslně očkovaných těhotných ženách (ženy, které nevěděly o jejich těhotenství v době očkování) neprokázaly nežádoucí účinky na plod a průběh těhotenství. Také zatím poměrně malý počet žen otěhotněl poté, co dostaly vakcínu. Dosud nebyly zaznamenány žádné známky komplikací při očkování těhotných žen, ale počty očkovaných jsou stále ještě příliš malé na definitivní závěry. Vakcíny proti covid-19 neobsahují složky, o nichž je známo, že jsou škodlivé pro těhotné ženy nebo vyvíjející se dítě.

Video se připravuje ...
Přeočkování Čechů proti covidu: Bude nutné po roce, roce a půl, míní Arenberger. A zmínil obavy z mutací i očkování 40+VIDEO 

Očkování u kojících žen

Na základě mechanismu účinku vakcín proti covid-19 v lidském těle nejsou tyto vakcíny považovány za rizikové pro kojící ženu a její dítě. Kojící ženy mohou proto být také očkované proti covid-19.

Zatím neproběhlo dostatečné množství klinických studií na očkování proti covid-19 u kojících žen. Nejsou tedy dostupná data ohledně bezpečnosti vakcín u kojících žen, efektu vakcín na kojené dítě a jejich efektu na produkci či exkreci mléka. První dostupné studie prokazují možnost přenosu protilátek po očkování do mateřského mléka.

Česko čeká na další studie

Většina českých institucí se odvolává na to, že zatím není dostatek dat podporujících tvrzení, že vakcíny proti covidu-19 nemůžou těhotným ženám žádným způsobem ublížit. To ale není tak zdaleka pravda. Od začátku očkování ve světě uběhlo již několik měsíců a řada zemí k tomu už studie má.

Nedávno tak vyšla v odborném časopise New England Journal of Medicine studie posuzující bezpečnost vakcín Pfizer/BioNTech a Moderna u více než 35 000 těhotných žen. Ta nezjistila žádná zvýšená rizika pro těhotenství, porod nebo novorozence. A co víc, výsledky studie naznačují, že se imunita vůči koronaviru může přenést z matky na novorozence a ochránit ho.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.