Spalničky | Jak vypadají příznaky a vyrážka a jsou nebezpečné? | Moje zdraví

Spalničky

Spalničky jsou infekční onemocnění, které je vysoce nakažlivé. Způsobuje je virus z čeledi paramyxovirů. Spalničky jsou díky dobré proočkovanosti populace dnes velmi vzácným onemocněním, nicméně kvůli migraci a odmítání očkování se mohou opět objevit. Velké problémy působí jejich komplikace v podobě zápalu plic, zánětu středního ucha nebo zánětu mozku, časté jsou bakteriální superinfekce oslabeného organismu.

Komplikace postihují nejčastěji malé děti a oslabené dospělé. První měsíce života jsou kojenci chráněni mateřskými protilátkami. Po prodělaném onemocnění či očkování zůstává celoživotní imunita.

Příznaky spalniček

Onemocnění se projevuje v první fázi horečkou, přidávají se bolesti v krku, kašel nebo rýma. V dutině ústní se mohou objevit bílé pupínky, tzv. Koplikovy skvrny. Spojivky jsou zarudlé, slzí a pálí, postižený je světloplachý.

Po zhruba 4 dnech se objeví vyrážka v podobě malých skvrnek, které se postupně mění z červené na hnědočervenou. Nejprve se vyrážka vyskytne na obličeji a za ušima, postupně přechází na celé tělo včetně končetin – takzvaný výsev od hlavy k patě – tj. kraniokaudální. Při běžném průběhu nemoci mizí zhruba do týdne.

Pupínky provázejí řadu dětských onemocnění. Velký přehled nemocí a jejich příznaků čtěte zde.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

kůže, oči

Inkubační doba a nakažlivost

Infekce se projeví zhruba 10 dní po nákaze – nemocný je však nakažlivý až 7 dní před výskytem vyrážky a 5 dní po objevení se prvních příznaků vyrážky.

Léčba

V první fázi spalniček je potřeba zajistit nemocnému dostatek tekutin a srážet teplotu. Při nekomplikovaném průběhu není potřeba žádné další léčby. Pomohou také oční a nosní kapky.

Do dvou dnů od kontaktu s nakaženou osobou je možné neočkovaným jedincům podat vakcínu. Ta může rozvoji onemocnění zabránit nebo zmírnit jeho průběh a zkrátit dobu léčby.

Do šesti dnů od kontaktu s nakaženou osobou lze podat injekci bílkovin (protilátek – sérový imunoglobulin), který může rozvoj onemocnění zastavit, zmírnit jeho průběh nebo zkrátit dobu léčby. Toho se využívá zejména u těhotných žen, oslabených jedinců či malých děti.

Pacient by měl být po dobu léčby izolován.

Léky

Antipyretika (léky na snížení horečky), oční kapky, nosní kapky, v případě komplikací bakteriální infekcí antibiotika.

Domácí léčba a babské rady

Průběh onemocnění zlepšuje podávání vitamínu A. Během léčby myslete také na to, abyste šetřili oči, které mohou být citlivější na světlo. Vyhněte se také nadměrnému sledování televize, mobilů či práci na počítači.

Možné komplikace

Velmi nebezpečné jsou komplikace spalniček. Ty postihují především děti do pěti let a dospělé. Může se objevit zápal plic, který je také nejčastější příčinou úmrtí dětí v důsledku této choroby. Dalšími komplikacemi můžou být infekce ucha, bronchitida, laryngitida nebo encefalitida (zánět mozku).

V poslední době se hovoří také o riziku rozvoje takzvané pomalé virové choroby (subakutní sklerotizující panencefalitida), při níž spalničkový virus pomalu napadá centrální nervový systém dítěte. Toto onemocnění končí vždy úmrtím pacienta. Riziko onemocnění touto chorobou je podle lékařů častější, než se dosud předpokládalo.

V těhotenství

Infekce dospělé ženy v těhotenství může vést k předčasnému porodu.

Inkubační doba

přibližně 10 dní

Očkování

ano
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Očkování

Očkování je v ČR povinné. Vzhledem k tomu, že očkování probíhá až u starších dětí, je důležité, aby proočkovanost populace byla co nejvyšší.

Ke komplikacím po očkování dochází vzácně. Zánět mozku (postvakcinační meningoencefalitida) vzniká v extrémně vzácných případech (méně než 1:5 milionům).

Vyšetření

Lékař většinou rozezná onemocnění na pohled podle charakteristické vyrážky. Může provést krevní testy.

Prevence

Pokud dítě nebo dospělý nebyli očkováni a setkali se nakaženou osobou, měli by kontaktovat svého lékaře. Jedinou spolehlivou prevencí je očkování.

VIDEO: Co o spalničkách říká hlavní hygienička.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.