Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Začal "suchej únor". Ověřte si, jak jste na tom s alkoholem

Začal "suchej únor". Ověřte si, jak jste na tom s alkoholem
Autor: istock.com
1. února 2021 • 06:00

Měsíc bez kapky alkoholu – to jsou jednoduchá pravidla kampaně Suchej únor, která právě dnes startuje. Už podeváté ji organizuje Liga otevřených mužů a jejím cílem je prověřit vztah lidí k alkoholu a zamyslet se nad tím, nakolik mají jeho konzumaci pod kontrolou.

Češi patří mezi největší konzumenty alkoholických nápojů na světě. „Jedná se o dlouhodobý neuspokojivý stav. Ročně se ambulantně nebo na lůžku léčí několik desítek tisíc lidí a za hranou rizikového pití balancuje více než milion Čechů,“ říká přednosta Kliniky adiktologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy prof. PhDr. Michal Miovský, Ph.D.

Většina lidí si neuvědomuje, že hranice mezi pitím a závislostí je velmi tenká. A právě měsíc bez alkoholu může mnohým napovědět, jak na tom doopravdy jsou. „Pokud někdo nedokáže měsíc abstinovat, je zcela na místě, aby svůj stav prodiskutoval s odborníkem,“ říká MUDr. Zdeňka Salcman Kučerová, ředitelka zdravotnického úseku Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra.

K výzvě „Suchej únor“ se mohou všichni zájemci zaregistrovat na webu www.suchejunor.cz. Podle zahraničních výzkumů pak díky akcím typu "Suchej únor" sníží konzumaci alkoholu až 60 % lidí. 

Rakovina, cirhóza a další nemoci

Nadměrné pití alkoholických nápojů, bez ohledu na to, zda se jedná o pivo, víno, či lihoviny, nese mnohá zdravotní rizika. Užívání alkoholu je spojeno se zvýšeným rizikem rakoviny rtů, jazyka, hltanu, hrtanujícnu, rakoviny jater, prsu nebo konečníku. Alkohol způsobuje rovněž cirhózu jater, řídnutí kostí, alkoholovou demenci a podílí se na vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Škodlivost alkoholu se ovšem promítá také do osobního, potažmo pracovního života. Nadměrné pití má negativní vliv na myšlení, úsudek, chování a zvyšuje agresivitu. Zhoršuje také psychické obtíže, a přestože může krátkodobě zlepšit náladu, z dlouhodobého hlediska se projevuje přesně naopak. Zesiluje projevy úzkosti, což může v aktuální situaci, kdy je nutná práce z domova a společenská izolace, depresivní stavy ještě více umocnit. 

Alkohol v karanténě

Podle jarního průzkumu pili Češi během nouzového stavu ještě víc než obvykle. Příjem alkoholu zvýšilo až 18 % Čechů. Spotřeba alkoholu vzrostla nejvíce u lidí ve věkové skupině od 27 do 35 let (22 %). Celkový účet za spotřebu alkoholu ale karanténa Čechům teprve vystaví. Zatímco ti, kteří byli zvyklí chodit za skleničkou či půllitrem do barů a restaurací, svou spotřebu pravděpodobně sníží, u řady dalších, kteří se do té doby pohybovali v rizikové skupině, by naopak mohla konzumace alkoholu vzrůst. K tomu ostatně přispívá i faktor sociální izolace a splynutí rodinného života s pracovním v rámci home office.

„V čase lockdownu, kdy jsme často pod velkým a dlouhodobým tlakem, se kvůli zvýšené konzumaci alkoholu mohou horšit osobní vztahy, celková kondice a také pracovní výkonnost,“ říká MUDr. Zdeňka Salcman Kučerová. Podle jejích slov by letošní ročník Suchýho února mohl přispět i k tomu, aby se lidé lépe naučili kontrolovat příjem alkoholu i v nestandardních podmínkách. 

 

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.