Fit do plavek? S melounovou dietou žádný problém. Najíte se dosyta s minimem kalorií | Moje zdraví

Fit do plavek? S melounovou dietou žádný problém. Najíte se dosyta s minimem kalorií

Fit do plavek? S melounovou dietou žádný problém. Najíte se dosyta s minimem kalorií
Autor: istock.com
10. června 2023 • 06:00

Vodní meloun je oblíbeným druhem zeleniny převážně v létě, kdy nejenže osvěží a zasytí, ale také nijak neohrozí naši linii. Meloun je totiž plný vody a patří mezi potraviny, které jsou „nízkokalorické“.

 

Meloun patří mezi oblíbené letní pokrmy. Je navíc nabitý vitaminy a minerály, takže jako kandidát na dietu do plavek číslem 1. Co všechno obsahuje a kolik má skutečně kalorií?

Video se připravuje ...
Jak snadno nakrájet vodní melounVIDEO 

Nízkokalorický společník

Meloun vodní se u nás těší velké oblibě. Patří totiž mezi potraviny, které jsou plné kvalitních živin, a neobsahuje mnoho kalorií. Meloun je prospěšný pro naše zdraví. Zlepšuje stav očí, snižuje tělesný tuk, zlepšuje fyzické výkony a náladu, hydratuje tělo, zvyšuje imunitu a napomáhá zdravému fungování ledvin. Skvělou zprávou nakonec je i to, že 100 g vodního melounu obsahuje pouhých 138 kJ (32 kcal). Jedná se tedy o rostlinnou stravu, která je vhodná k redukčním i sportovním dietám.

Vitaminová bomba

Vitaminy jsou životně důležité látky, bez kterých by náš organismus nemohl správně fungovat. Spouštějí v něm totiž důležité chemické procesy – zaručují správné fungování látkových přeměn bílkovin, cukrů a tuků. Mezi vitaminy, které najdete v melounu, patří:

Meloun a minerály

Minerály jsou anorganické stejnorodé přírodniny, které podobně jako vitaminy zajišťují správné fungování lidského organismu. Některé minerály pomáhají regulovat krevní tlakkrevní cukr, jiné slouží jako stavební jednotky pro naše buňky, další pak slouží jako antioxidanty atd. Jejich úloha v našem těle hraje zcela zásadní roli. Zralý vodní meloun obsahuje celou řadu minerálů:

Melounová dieta

Melounová dieta je dieta vhodná na léto, kdy za poměrně rychlou dobu shodíme pár přebytečných kil. Princip spočívá ve výhradní konzumaci melounu, který je tvořen z 93 % pouhou vodou, a je tudíž nízkokalorický. Je tak ideální potravinou především pro sportovce, kteří jsou v letních měsících vystaveni zvýšené zátěži organismu. Jezte adekvátní množství melounu pětkrát denně a pijte k němu v běžné míře neslazené nápoje. Pokud budete jíst po celý den pouze meloun, je možné, že vám tělesná váha klesne až o jeden kilogram. Meloun napomáhá rychlému odvodňování těla. Je však třeba myslet na to, že jde skutečně o krátkodobou dietu, ne záležitost několika měsíců. 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.