Čokoláda během diety? Nevadí! Držte se ale těchto pravidel
Dieta by neměla být krátkodobým experimentem, ale spíše dlouhodobou změnou stravovacích návyků. To znamená, že není nutné omezovat se na saláty celý týden a pak podlehnout přejídání. Ani pochoutky jako čokoláda nemusí být tabu, pokud jsou konzumovány s mírou a současně je dodržována vyvážená strava.
Při jakékoliv dietě a snaze redukovat přebytečné tukové polštářky by naším hlavním cílem skutečně nemělo být jen zhubnutí, ale také osvojení správných zásad zdravého stravování. I proto je důležité, ne-li nutné, aby každá dieta byla chutná a zachovala si svou variabilitu.
Čokoláda v podobě několika kostiček, které nám pomohou zahnat chuť na sladké, tak vůbec nevadí. Na čem ale záleží, je, jaký druh čokolády zvolíme.
Na výběru záleží
Je čokoláda a čokoláda. První nemusí být víc než ztužený tuk, a druhá naopak může být nutričně bohatá pochoutka. Důležitá je tedy její kvalita. Ne vše, co je čokoládové, totiž skutečnou čokoládu opravdu obsahuje. Je to asi stejné jako s celozrnným pečivem. Ne všechno, co se našim očím jako celozrnné jeví, celozrnné ve skutečnosti je.
Jak poznat kvalitní čokoládu
Způsobů je hned několik. Pomoci si můžete pohledem. Většinou platí, že čím tmavší barvu čokoláda má, tím více kakaa ve skutečnosti obsahuje. I zde ale existují výjimky, které potvrzují pravidlo. Napovědět vám může také název. Vše, co se čokoládově tváří, ale nejmenuje se „čokoláda“, čokoládou být nemusí. V neposlední řadě je nejlepším způsobem, jak poznat pravost čokolády, čtení etiket. Tam se totiž s jistotou dozvíte, kolik procent kakaa ta či ona čokoláda obsahuje.
Nenechte se mýlit chutí
Asi neexistuje člověk, možná až na pár výjimek, který by čokoládu neměl rád. Jenže to, co nám chutná, čokoládové být nemusí. Kvalitní čokoláda, která obsahuje vysoký podíl kakaa, tak chutná nebývá. Dokonce ty s procentuálním podílem od 85 % výše bývají trpké, a rozhodně ne tak chutné, abyste byli schopni spořádat celou tabulku naráz.
Jakou čokoládu volit během redukce
Pokud je vaším cílem zhubnout, pak jednoznačně vybírejte čokoládu s minimálním obsahem kakaa kolem 70 %. Vše nad touto hranicí je dovoleno, samozřejmě v omezeném množství. Čokolády, které ale mají nižší podíl kakaa, raději vynechejte. Důvod je prostý. Nižší obsah kakaa rovná se více ztuženého tuku a méně nutričně bohatých látek.
Na cukru záleží
Dalším faktorem, na kterém skutečně záleží, je podíl cukru v čokoládě obsažený. Čím více kakaových složek čokoláda obsahuje (minimum je 18 % kakaového másla a 35 % kakaové sušiny), tím méně obsahuje cukru.
Například bílá čokoláda obsahuje více než 50 % cukru.
Vybírat můžete také čokolády s přírodními sladidly, jako je erythritol nebo čekanka.
Pamatujte: Při dietě můžete cokoliv, na co máte chuť, důležité je MNOŽSTVÍ!