Jak na dětskou koliku? Někdy stačí jen změna stravy | Moje zdraví

Jak na dětskou koliku? Někdy stačí jen změna stravy

Jak na dětskou koliku? Někdy stačí jen změna stravy
Autor: istock.com
4. prosince 2020 • 14:00

Příčin kojeneckých kolik může být spousta. Vedle nadměrného spolykání vzduchu při krmení nebo pláči to může být i nedovyvinutý trávicí systém nebo třeba různé alergie a intolerance. U většiny dětí problémy ale prostě po půl roce života přejdou. 

Kojeneckými kolikami trpí asi pětina kojenců. Objevují se typicky kolem 2.–3. měsíce života, některé děti ale kolika potrápí i dříve. Traduje se, že chlapečci trpí obtížemi častěji než děvčátka, vliv pohlaví na frekvenci kojeneckých kolik ale nebyl prokázán.

Bolest břicha u dětí? Přečtěte si o babských radách, které fungují.

Projevy dětské koliky přicházejí náhle, z plného zdraví. Miminko je spokojené a klidné a najednou se spustí křik a neutišitelný pláč. Napíná se, přitahuje nožičky k bříšku, zrudne v obličeji. To vše může trvat i tři hodiny denně, několikrát v týdnu. 

Zvýšená plynatost

Většinu kojeneckých kolik vyvolává zvýšená plynatost. „Při zvýšené plynatosti tlačí plyny na stěny střev a tlak způsobuje miminku kolikové bolesti bříška. Důvodem může být nezralá trávicí soustava nebo nasátí přílišného množství vzduchu při kojení nebo pláči,“ říká pediatrička MUDr. Zdeňka Hrubešová z Prahy 6. 

Poměrně často jsou koliky ale i projevem potravinové intolerance nebo alergie. Z nich je často na vině intolerance laktózy. „Intoleranci laktózy způsobuje nedostatečná aktivita enzymu laktáza. Laktóza je obsažena jak v mateřském mléku, tak v kojenecké stravě. Aby mohla být organismem dobře vstřebána, je potřeba, aby byla rozštěpena na své dvě molekuly glukózu a galaktózu. To je úkol enzymu laktáza. U mnoha kojenců však jeho tvorba není dostatečná. Nerozštěpená laktóza přechází do dolní části trávicího traktu, kde následně dochází ke kvašení a produkci plynů. Intolerance laktózy tak může vyústit v koliku,“ vysvětluje MUDr. Hrubešová.

O nejčastějších příčinách bolesti břicha u dětí čtěte zde.

Jak upozorňují odborníci, dobré je hlavně zachovat klid. Je jasné, že po několika hodinách utěšování brečícího miminka se to snadněji řekne, než udělá. Období dětských kolik prostě není jednoduché, ale časem problémy vymizí. Kojenecké koliky ustávají zhruba do 6 měsíců věku miminka.

Určitě nemá smysl stresovat se tím, že nekojíte a vaše dítě má problémy kvůli tomu. Jak vysvětluje MUDr. Darina Čiková, praktická lékařka pro děti a dorost: „To, že se u dětí objevují koliky více, pokud nejsou kojené, se často mylně říká. Riziko, že budou trpět kolikami, je u kojených i nekojených dětí shodné. Stejně tak se říká, že kolikami častěji trpí chlapečci. Ani vliv pohlaví na frekvenci kolik nebyl ale nikdy prokázán.“

Změňte stravu i polohu dítěte

Pomoci může částečně i strava maminky. Je dobré zkusit vynechat z jídelníčku potraviny, které nadýmají. Vzdejte se na čas luštěnin, zelí, brokolice, kapusty, květáku, ale třeba i jablek, švestek nebo sycených nápojů. Sledujte, jak váš jídelníček na miminko působí. Možná zjistíte, že tam žádná přímá souvislost prostě není. 

Dítě s kojeneckou kolikou je vhodné dát na bříško. Zadeček se dostane do vyšší polohy, miminko kope nohama a větry tak mohou snadněji odejít. V poloze na zádech můžete s miminkem lehce cvičit – střídavě pokrčovat nožičky k bříšku. Můžete také vyzkoušet masáž bříška krouživými pohyby ve směru hodinových ručiček, od pravého podbřišku pod žebrové oblouky a dále zpět k pravému podbřišku. Některým dětem ulevuje položení na maminky hrudník, jeho zády k sobě, jiným třeba nošení v šátku. Každému vyhovuje něco jiného, změnou polohy se ale dítě obvykle na chvíli zabaví a dojde k uvolnění křečí a úlevě alespoň na malou chvíli. 

A protože jsou potíže způsobeny nedostatečnou aktivitou enzymu laktáza v trávicím traktu miminka, můžete si v lékárně pořídit laktázové kapky, které by měly od takových problémů ulevit. Více informací na www.detskekoliky.cz.

Hemangiom a oheň. Jak se léčí dva časté kožní problémy u kojenců?

Autor: Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.