Mor | Moje zdraví

Mor

Mor je nebezpečné infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Yersinia pestis. V současnosti se ve vyspělých státech téměř nevyskytuje, ale může sem být zavlečen z Afriky nebo Asie.

Bakterie Yersenia pestis přežívá v organismu blech, které často parazitují na krysách nebo jiných malých savcích, proto se ve středověku věřilo, že mor šíří přímo krysy.

Rozlišujeme dva typy tohoto onemocnění: bubonický  a plicní mor. Bubonický neboli dýmějový mor se přenáší bleším bodnutím, při jeho šíření lidským organismem se může dostat až do plic a vzniká tak plicní forma moru. Plicní mor se také šíří přímo kapénkovou infekcí.

Úmrtnost na plicní mor v případě neléčení je téměř stoprocentní. Bubonický mor má mortalitu 5–10% v případě správné léčby. Mor se musí začít léčit do dvou dnů od vzniku příznaků, jinak je zejména v plicní formě smrtelný. Inkubační doba je dva až šest dní.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Hlava, lymfatické uzliny, plíce

Příznaky moru

Bubonická forma moru se projevuje horečkami, zvětšením mízních uzlin až do velikosti jablka, bolestí hlavy, břicha i končetin. Zanícené lymfatické uzliny mohou dokonce prasknout. Uzliny jsou velké i jako pomeranč a v případě prasknutí z nich vytéká černý hnis. Při přechodu infekce do plic přichází kašel, při kterém pacient vykašlává infekci do okolí.

Při plicní formě dochází ke krvácení do kůže a sliznic, proto pacient vykašlává krvavý hlen. Může se vyskytnout i krvácení do zažívacího traktu nebo z konečníku.

Léčba moru

Léčba musí být zahájena včas a probíhá v karanténě pomocí antibiotik.

Léky

Při léčbě jsou podávána antibiotika jako streptomycin, doxycyklin nebo chloramfenikol.

Vyšetření

Pokud má lékař podezření na mor, může infekci určit při laboratorním vyšetření krve.

Očkování

Proti moru existují také dvě vakcíny, jsou však málo dostupné v ČR. Doporučují se aplikovat osobám se zvýšeným rizikem nákazy (zdravotnický personál v oblastech s endemickým výskytem moru, pracovníci mikrobiologických laboratoří). Jeden typ vakcíny je složen z mrtvých bakterií Y. pestis, má však pouze krátkodobý a malý účinek. Druhá vakcína obsahuje živé bakterie zbavené schopnosti vyvolat onemocnění, ale umí podnítit vznik protilátek a posílit buněčnou imunitu vůči onemocnění.

Inkubační doba

2 až 6 dní

Očkování

ano

Délka léčby

IndivuduálníZáleží na formě nemoci

Prevence

Při cestě do endemických oblastí noste roušku, stříkejte se inekticidy proti blechám a nemanipulujte s živými ani mrtvými hlodavci.

Kdy jít k lékaři

Lékaře navštivte, pokud jste v rizikových oblastech a objeví se u vás horečka, velmi zvětšené lymfatické uzliny a bolest hlavy, břicha i končetin. Samozřejmě pokud začnete vykašlávat krev nebo krvácet z konečníku.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.