Bukvice lékařská | Moje zdraví

Bukvice lékařská

Bukvice lékařská je vytrvalá bylinka s širokým výskytem pomáhá při celé řadě onemocnění od dýchacího ústrojí před trávicí trakt až po kožní neduhy.

Popis

Bukvice lékařská (Betonica officinalis) je vytrvalou bylinou s výškou od 20 do 100 cm. Ochlupená rostlina s jemnou vůní může svým vzhledem připomínat kopřivu. Má ztlustlý oddenek, listy rostou na lodyze řídce, jsou řapíkaté, na povrchu chlupaté, mají podlouhle vejčitý tvar a délku až 10 cm. Květy se starorůžovou, nachově červenou nebo fialovou korunou se objevují od června do září. Jsou uspořádány v hustých lichoklasech dlouhých několik centimetrů. Plodem bukvice je tvrdka. 

Účinné látky

Bukvice lékařská obsahuje třísloviny, hořčiny, vonné silice, také betain, cholin, stachydrin, betonicin aj.

Účinky na zdraví

Bukvice pomáhá při zažívacích potížích, žaludečních a střevních problémech, povzbuzuje tvorbu trávicích šťáv, eliminuje pálení žáhy a překyselení žaludku. Je také prospěšná při průjmových onemocněních, obnovuje střevní sliznice, působí proti střevním parazitům a je vhodná při zánětech ledvin a močového měchýře. Bylinka také ulevuje při onemocnění dýchacího systému, zbavuje kašle a rýmy, pomáhá astmatikům. Je užitečná při stresu a psychickém vyčerpání, protože má zklidňující účinky na nervy. Díky tomu také působí proti nespavosti i bolestem hlavy a v neposlední řadě hojí kožní poranění, odřeniny i hnisající rány.

Výskyt

Bukvice lékařská roste roztroušeně v teplomilných doubravách a lesních lemech, na loukách a pastvinách od nížin do podhůří. Vyskytuje se na zásaditých až slabě kyselých půdách. Celkově roste od jižní Skandinávie po severní Afriku a na východ po Ural a Kavkaz. Jedná se o vytrvalou bylinu vysokou 20 až 80 cm. Kvete od června do září tmavě růžovými květy.

Sběr

Bylina se sbírá ideálně v začátku květu, ale není to podmínkou. Sbírá se celá nadzemní část rostliny. Jako droga se v léčitelství uplatňuje kvetoucí nať.

Domácí recepty

Čaj:

Na čaj z bukvice lékařské je potřeba 1 lžička sušené nadrcené natě, kterou zalijete v šálku vroucí vodou. Nechte 10 minut louhovat a poté přeceďte. Čaj popíjejte po menších doušcích. Přípravu čaje je možné rozdělit až do 3 denních fází.

Obklad:

Listy rostliny se využívají pro léčbu otevřených ran. Je zapotřebí je nechat ve vlažné vodě 10 minut namáčet a poté přiložit na ránu. Rána se dezinfikuje a umožní se vytvoření tkáně pro rychlou obnovu.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.