Brutnák lékařský | Moje zdraví

Brutnák lékařský

Brutnák lékařský (Borago officinalis) zvaný též boreč nebo borák je jednoletá rostlina z čeledi brutnákovitých. Je léčivou bylinkou poněkud opomíjenou, ale neméně chutnou a zajímavou.

Popis

Bylinka dorůstá do výšky 30-80 cm. Celá rostlina je štětinatě chlupatá, bujně a rychle rostoucí. Lodyha je přímá, po stranách se větvovitě rozbíhá. Listy brutnáku jsou žláznaté, vespod zúžené v řapík. Mají tvar vejčitý, až elipsovitý. Voní po okurkách. Brutnák lékařský kvete od června do srpna. Květy jsou blankytně modré a velké. U některých mutací se mohou objevit květy bílé, nebo narůžovělé.

Účinné látky

Nať obsahuje především slizy (až 30 %), třísloviny, pryskyřice, saponiny, minerální látky (hlavně vápník, draslík a mangan), vitaminy (zejména C v čerstvých listech) či aminokyseliny. Semeno obsahuje mnoho kyseliny garnalinolenové.

Účinky na zdraví

V lékařství se brutnák dříve používal k léčení zánětů. Odvar z listů a květů se používal na pročišťování a odvodňování organismu, také při horečkách. Bylinka může mít také antidepresivní a zklidňující účinky. Brutnák také obsahuje křemík, který je důležitý pro výživu chrupavek kloubů a zdravý vývoj vlasů a nehtů. Odvar se užívá při zánětech močových cest, při chorobách dýchacích cest a kašli, při zánětlivých a vředových chorobách zažívacího ústrojí, kdy díky močopudným účinkům, pomáhá zmírňovat vodnaté otoky končetin.

Brutnák se nesmí užívat dlouhodobě, může mít škodlivý vliv pro játra.

Výskyt

Brutnák lékařský upřednostňuje slunné stanoviště, roste i v polostínu. Zemina by měla být kyprá, propustná a bohatá na minerály. Bylinka se pěstuje na zahradách, na okrajích záhonů, na okrajích bylinkových zahrádek. Pěstovat ho můžete také doma v květináči na parapetu.

Sběr

Z brutnáku sbíráme kvetoucí nať na počátku květu, a to zpravidla od konce května po celý červen. Na podzim se pak sbírají semena, z nichž se, většinou průmyslově, lisuje léčivý olej. Olej i sušená nať je k dostání v lékárnách a prodejnách s bylinami. Sklizenou nať sušíme v tenkých vrstvách v suchu v prostorách s proudícím vzduchem, ale ne na slunci. Skladujeme v dobře uzavřených nádobách v temnu.

Domácí recepty

Bylinkový tvaroh

Mladé listy brutnáku (ještě nemají chloupky) jemně nasekáme, můžeme přidat i petržel, pažitku nebo česnek dle chuti. Tvarohový základ připravíme z 250 g měkkého tvarohu a 150 ml mléka nebo smetany. Tvaroh s mlékem ušleháme, přidáme bylinky, osolíme a opepříme.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.