Zmenšení žaludku potřebuje mnohem více lidí, než jej podstupuje! Komu pomůže zhubnout? | Moje zdraví

Zmenšení žaludku potřebuje mnohem více lidí, než jej podstupuje! Komu pomůže zhubnout?

Zmenšení žaludku potřebuje mnohem více lidí, než jej podstupuje! Komu pomůže zhubnout?
Autor: Shutterstock
2. února 2019 • 06:00

Obezita je civilizační onemocnění, které je spojené nejen s fyzickými, ale také s psychickými komplikacemi. Dalo by se také říci, že je to epidemie, která zabíjí miliony lidí po celém světě. Přitom by stačilo jenom zhubnout, jenže pro některé lidi je to nemožné a jedinou nadějí je pro ně chirurgické zmenšení žaludku.

Pokud hovoříme o obezitě, nemyslíme tím několik kilogramů nadváhy. Za obézního je například považován člověk vysoký 170 centimetrů a vážící 90 kilogramů, při výšce 190 centimetrů pak 110 kilogramů. Do této skupiny patří asi dvacet procent obyvatel Česka (16 procent mužů a 20 procent žen). Mezi evropskými zeměmi patříme rozhodně mezi prvních pět. 

Pokud bychom ovšem hovořili o extrémní obezitě, což je hmotnost, při které je rozhodně na místě zvážit bariatrickou operaci, kdy se chirurgicky zmenší žaludek či jinak upraví část zažívacího traktu, pak u člověka 170 centimetrů vysokého je to 116 kilo, při 180 centimetrech 130 kilogramů. 

Obezita je nemoc, ne neschopnost

Proč je pro extrémně obézní a i pro mnohé obézní tak těžké zhubnout? Pacienti opakovaně prožívají pocit selhání, kdy při snaze zhubnout nepřichází požadovaný výsledek, případně hubnutí vystřídá takzvaný jojo efekt a opětovné přibývání na váze. 

Obézním je přitom důležité pomoct a ne je odsuzovat. „Vznik obezity má jistě více příčin, základním principem však je přebytek přijímané energie. Od určitého stupně je však nutné obezitu považovat za nemoc a podle toho se k obezitě také chovat,“ říká MUDr. Martin Hrubý, zástupce primáře chirurgie Nemocnice Turnov. 

Odsuzování okolí při neúspěšném hubnutí pak vede k depresím, které pacienti často řeší jídlem, a tedy zvýšením příjmu energie. Zacyklení nezdravých mechanismů a další přibírání hmotnosti na sebe nenechá dlouho čekat. Bariatrie, tedy léčba obezity pomocí operace žaludku, patří v Česku k minimálně využívaným metodám řešení obezity a ročně ji podstoupí pouze 1500 pacientů. Vhodná přitom je asi pro 300 000 Čechů s II. a III. stupněm obezity a s cukrovkou II. typu. Pojišťovna navíc tento zákrok zcela hradí. 

Kdo potřebuje zmenšení žaludku?

Kdo by měl uvažovat o operaci žaludku? Nejsou to jen ti, co mají extrémní obezitu (BMI 40+), ale i ti, kteří jsou obézní a navíc mají nějakou nemoc, jako je například cukrovka. 

Obezita totiž přímo souvisí se vznikem dalších zdravotních komplikací, jako jsou vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol v krvi, diabetes, nemoci kloubů nebo spánková apnoe (porucha spánku, při níž pacient přestává dýchat). Operace žaludku jejich riziko zmenšuje a umožňuje snížit množství užívaných léků – například 90 procent diabetiků se dokonce obejde do jednoho roku po operaci bez užívání inzulinu.

Podívejte se do tabulky, kdo by měl o bariatrickém zákroku uvažovat: 

výška v cm

BMI 30 – mírná obezita

BMI 35 – střední obezita

BMI 40+ extrémní obezita

160

77 kg

90 kg

103 kg

170

87 kg

102 kg

116 kg

180

98 kg

114 kg

130 kg

190

109 kg

127 kg

145 kg

 

Operace vhodná pro diabetiky typu 2., kde není možné dosáhnout dobrého výsledku léčby diabetu léky

Operace doporučená při dalších souvisejících onemocněních, jako jsou diabetes, vysoký tlak a podobné

Operace doporučená v každém případě

Jak na to?

Myslíte, že je pro vás bariatrická léčba vhodná? Poraďte se se svým praktickým lékařem, možná vám ale jenom doporučí dietu. Pokud s tím nesouhlasíte, můžete se rovnou obrátit na specializovaná centra léčby obezity.

Příprava na operaci nespočívá pouze v konzultaci s operatérem, ale též s internistou, výživovým poradcem a případně psychologem. Ti pacienta připraví na život po operaci. I když bezprostředně po zákroku je nutná několikatýdenní dieta, poté se již mohou pacienti stravovat podobně, jak byli zvyklí. Změnou je množství a počet jídel denně. Vzhledem ke zmenšení žaludku, které je podstatou operace, je důležité nepřejídat se a jíst šestkrát denně menší porce. Jen tak má tělo i při hubnutí dostatek všech potřebných látek. 

„Operace pomáhá díky zmenšení žaludku a zmírnění nebo zmizení pocitu hladu ke snížení energetického příjmu. Je ovšem rovněž nutné zvýšit energetický výdej. To je však pro pacienta, který výrazně zhubne, značně jednodušší. Pacienti, kteří takové změny provedou, dosahují dlouhodobě velmi dobrých výsledků,“ uvádí MUDr. Hrubý. Výsledkem dodržování režimu je průměrné zhubnutí o 30 kilogramů během jednoho roku po operaci. 

Typy operací

Operace žaludku, které jsou podstatou chirurgické léčby obezity, probíhají laparoskopicky, tedy pomocí několika malých řezů. O tom, který typ operace je nejvhodnější, rozhodne lékař s ohledem na další související onemocnění a celkový zdravotní stav pacienta. Nejčastěji používané metody ve světě jsou tubulizace žaludku a gastrický bypass. 

Gastrický bypass spočívá v rozdělení žaludku na menší (horní) část, která zůstává funkční, a na větší (dolní) část, která se při operaci vyřazuje „z provozu“. Při operaci dojde k napojení tenkého střeva na horní část žaludku. Tím se zmenší objem žaludku a plocha pro vstřebávání potravy. 

Tubulizace žaludku je operace, při které odborníci provedou zúžení žaludku odstraněním jeho části. Díky operaci se nejen zmenší žaludek, ale také se sníží počet buněk vytvářejících takzvaný hormon hladu, a dojde tedy i ke snížení či vymezení pocitu hladu. Dalším efektem těchto operací je též dlouhodobé a výrazné zlepšení cukrovky u pacientů s diabetem II. typu. Po operaci se upravuje také krevní tlak, snižuje se hladina tuků v krvi a zlepšuje se spánková apnoe. 

Bandáž žaludku je operativní zákrok, který spočívá v přiškrcení horní části žaludku pomocí silikonového kroužku. Díky bandáži mají pacienti i po velmi malých porcích jídla pocit, že jsou plni. Od této operace se postupně ustupuje vzhledem k horším výsledkům – žaludek nad bandáží se velmi často roztahuje a efekt operace se snižuje. 

Plikace žaludku je ve světě považována za experimentální metodou a využívá se velmi málo. Při operaci se část žaludku zanoří dovnitř a podélně se zašije. Díky zanoření se zmenší prostor uvnitř žaludku a pacient v něm má méně místa. 

Jaké je vaše BMI?

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.