Kolik přiberou průměrně lidé o svátcích? A jak kila nejrychleji shodit? | Moje zdraví

Kolik přiberou průměrně lidé o svátcích? A jak kila nejrychleji shodit?

Kolik přiberou průměrně lidé o svátcích? A jak kila nejrychleji shodit?
Autor: iStock.com
20. prosince 2022 • 14:00

Přibrali jste o Vánocích a máte z toho špatný pocit? Buďte v klidu, nejste v tom sami. Schválně, tipnete si, kolik přiberou lidé v průměru? Kdy přibírají nejvíce Američané a kdy v Japonsku?

Z údajů zveřejněných v odborném časopise New England Journal of Medicine vyplývá, že průměrný přírůstek váhy během svátků není nějak drastický. Člověk o váze zhruba 70 kilogramů přibere během volna průměrně 1 až 2 kilogramy. Je to ale velmi individuální, velcí jedlíci přiberou za pár volných dnů i 5 kilogramů, jde ale spíše o výjimky. Zajímavé je, že zhruba stejné množství kilogramů přibereme i během letní dovolené. Jenže kolem Vánoc a hlavně s nástupem nového roku se váha prostě až moc řeší.

Mimochodem – z několika studií nedávno publikovaných v časopise Journal of Obesity vyplývá, že v Japonsku lidé nejvíce nabírají na váze během takzvaného Zlatého týdne, v Německu během Velikonoc a v USA na Den díkůvzdání.

 

Obézní nabírají více

Ve studiích se ovšem dočteme i to, že lidé s nadváhou obvykle během „volna“ přiberou mnohem více, než je výše uvedený průměr. Jedním z důvodů je ten, že tělo je vzhledem ke špatnému stravování po celý rok více ve stresu, často v režimu hladovění, a snáze tedy ukládá nadbytečné kalorie a dělá si zásoby.

Pokud jíte během roku zdravě a přes Vánoce jste udělali krok stranou, pak pro vás nebude takový problém kila shodit. Chystáte se hubnout? Máme pro vás speciální rady a tipy podle toho, kolik kilo máte nad optimální váhou:

Pokud vás zajímají cviky a tipy pro specifické partie, podívejte se na tento přehled:

A pokud přemýšlíte, který pohyb si vybrat a jak zhubnout bez cvičení, podívejte se sem:

 

 

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.