Velký přehled prevence na rok 2024: Většina lidí na prohlídky nechodí a zbytečně umírá | Moje zdraví

Velký přehled prevence na rok 2024: Většina lidí na prohlídky nechodí a zbytečně umírá

Velký přehled prevence na rok 2024: Většina lidí na  prohlídky nechodí a zbytečně umírá
Preventivní prohlídky mohou včas odhalit vážné nemoci • Autor: istock.cz
17. ledna 2024 • 04:36

Pravidelné preventivní prohlídky jsou hrazené ze zdravotního pojištění. Jejich hlavním významem je, že dokážou odhalit včas vážná onemocnění, a výrazně tak zvýšit šanci na uzdravení. Na jaké máte nárok?

Počet preventivních prohlídek se odvíjí od věku a také pohlaví. V případě návštěvy praktických lékařů jde zejména o prevenci, která zkoumá nejdříve správný vývoj dítěte a později hodnotí změny zdravotního stavu. S přibývajícím věkem se pak stále více provádí kontroly, které mají odhalit konkrétní nemoci.

Chybou je, že preventivních prohlídek u praktického lékaře se v Česku účastní méně než 40 % dospělých. Vyplývá to z analýzy Všeobecné zdravotní pojišťovny, která registruje bezmála šest milionů obyvatel republiky. Zlepšit návštěvnost preventivních prohlídek a screeningových programů pomáhá mobilní aplikace Preventivka, která uživatelům ukáže všechny prohlídky, na které by měli chodit, a připomene jejich termíny.

Anička Slováčková bojuje s rakovinou. Díky prevenci se na ni dá většinou přijít včas:

Video se připravuje ...
Holky na víně: Anna Julie SlováčkováVIDEO 

Nově: prevence rakoviny prostaty

Nově se na seznam dostal krevní test, který dokáže odhalit počínající nádor prostaty u mužů. V České republice si tuto diagnózu ročně vyslechne asi 8 tisíc mužů. Zhruba 1400 z nich kvůli tomuto onemocnění zemře. Počet případů dlouhodobě roste a nemocní přicházejí obvykle pozdě, kdy je už léčba nádoru komplikovaná. 

“Rakovina prostaty bývá dlouhou dobu bez příznaků, proto je v tomto případě prevence naprosto klíčová. Riziko tohoto zhoubného nádoru stoupá po 50. roce věku. Zvyšují ho také jeho výskyt v rodině, vysoký příjem živočišných tuků a červeného masa, obezita a kouření,” vysvětluje MUDr. Kateřina Šédová, zakladatelka neziskové organizace Loono. 

Preventivní prohlídka u zubaře

U dětí se mají prohlídky provádět každý půlrok, u dospělých jednou za rok. Pojišťovny ale hradí i tzv. pravidelnou prohlídku, která následuje 5 měsíců od provedení preventivní prohlídky. To znamená, že i dospělý může bezplatně na prevenci dvakrát za rok. 

Všeobecné preventivní prohlídky u dětí 

Ve věku do tří let děti absolvují u praktického lékaře pro děti a dorost celkem devět prohlídek. Později se provádí jednou za dva roky až do dosažení 18 let.

Preventivní prohlídky u gynekologa 

Provádějí se jednou za rok od 15 let věku, dále jsou prováděny v intervalu jednou ročně. V rámci prevence se dělá screening rakoviny děložního čípku pomocí cytologického stěru z děložního čípku. Toto vyšetření probíhá 1x ročně v rámci preventivní prohlídky u gynekologa. 

Preventivní prohlídky dospělých u praktika

Dělá je praktický lékař jednou za dva roky. Podle věku pojištěnce se vedle všeobecné preventivní prohlídky provádí tato vyšetření:

  • vyšetření moči
  • vyšetření koncentrace tuků (cholesterol a triglyceridy): v 18, 30 letech a pak jednou za deset let (obvykle ho ale lékaři dělají častěji)
  • kontrola glykémie: v 18, 30, 40 letech a pak jednou za dva roky
  • vyšetření EKG: ve 40 letech a každé 4 roky. 

Ve věku nad 50 let se přidává u obou pohlaví:

  • test okultního krvácení do stolice nebo screeningová kolonoskopie, případně i vyšetření funkce ledvin.  

U žen:

U mužů:

Jednou ročně má každý nárok na prevenci:

  • u dermatologa (zejména by si měl nechat zkontrolovat znaménka) 
  • u očního lékaře.

Kuřáci ve věku 55–74 let? Prevence rakoviny plic

Mají nárok na preventivní vyšetření plic pomocí CT. Na vyšetření by je měl poslat praktický lékař. Absolvovat vyšetření by měli všichni aktivní nebo bývalí kuřáci, kteří v životě vykouřili 20 a více balíčkoroků. Balíčkorok znamená, že člověk kouřil jeden rok jednu krabičku cigaret denně (nebo 2 krabičky půl roku nebo i půl krabičky 2 roky apod.). Pro účast v tomto programu tedy jde o 1 krabičku cigaret denně po dobu 20 let.

Autor: Markéta Grosmanová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.