Cytologie: Co vyšetření odhalí a proč jsou výsledky důležité? | Moje zdraví

Cytologie

Cytologické vyšetření dokáže odhalit nádorové změny na děložním čípku ještě dříve, než karcinom postoupí dál. Proto je důležité ho podstupovat pravidelně a preventivně. Jak toto vyšetření probíhá a jak se na něj připravit?

Cílem cytologického vyšetření je odhalit přednádorové, případně nádorové přeměny jednotlivých buněk (tzv. HPV virů - papilomavirů) setřených z povrchu děložního čípku, či z kanálu děložního hrdla, stěry z pochvy, zevních rodidel nebo jiných míst jsou výjimečné. Díky cytologii můžeme zabránit vážným zdravotním problémům spojeným s karcinomem děložního hrdla. V případě, že se rakovinné buňky odhalí včas, lze malým zákrokem (konizace) postiženou tkáň děložního hrdla odstranit a tím zachránit život.

Video se připravuje ...
Cytologie: Jak probíhá vyšetření a kdy je důvod k obavám?VIDEO 

Vše o příznacích rakoviny děložního čípku čtěte zde.

Jak se cytologie provádí

Odběr vzorků provádí gynekolog v rámci pravidelné prohlídky, ale vzorky přenesené na sklíčko poté zkoumají patologové ve specializovaných laboratořích. Stěr trvá několik vteřin a pro většinu žen je bezbolestný, byť trochu nepříjemný. Výsledky jsou zpravidla známy do 14 dnů. Pokud jsou v pořádku, další kontrola je dostačující po roce, v případě nálezu negativních změn či je potvrzena přítomnost papilomavirů, gynekolog po Vás bude chtít nové odběry po půl roce, někdy i dříve.

Před vyšetřením

Některé stavy tkáně mohou výsledky testů ovlivnit, proto se 2 dny před vyšetřením vyhněte nechráněnému pohlavnímu styku a neprovádějte výplachy pochvy. Rovněž užívání vaginálních čípků a mastí mohou výsledek zkreslit. Dalším doporučením pro validní závěry je provedení cytologického vyšetření až 5 dní po menstruaci.

Cena vyšetření

Cytologie patří společně s kolposkopií mezi preventivní gynekologická vyšetření hrazená z veřejného zdravotního pojištění 1x za rok. V některých gynekologických ordinacích musíte zaplatit roční příspěvek, ze kterého jsou pak potřebné zákroky placeny.

Těhotenství

Cytologie patří k primárním vyšetřením na začátku těhotenství. Jedná se o součást vstupní prohlídky každé těhotné ženy. Případný nález a jeho včasné odstranění ve většině případech nijak neohrožuje ani otěhotnění ani donošení dítěte.

Autor: peš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.