Nový test odhalí rakovinu děložního čípku dříve než cytologie | Moje zdraví

Nový test odhalí rakovinu děložního čípku dříve než cytologie

Nový test odhalí rakovinu děložního čípku dříve než cytologie
Autor: iStock.com
8. října 2019 • 06:00

Nová studie ukázala, že polovina žen, která je nakažena HPV virem způsobujícím rakovinu děložního čípku, má negativní cytologii. Proto lékaři doporučují, aby se ženy nechaly vyšetřit na přítomnost HPV virů. Tak lze nemoc zachytit dříve.

Za hlavní prevenci před rakovinou děložního čípku se donedávna považovaly pravidelné prohlídky u gynekologa, který provádí cytologické vyšetření. Nová studie LIBUŠE, kterou lékaři zveřejnili loni, ale ukázala, že u poloviny ze 180 žen, u nichž byla prokázána přítomnost HPV, byla cytologie negativní.

Cytologie, která se provádí během pravidelných preventivních návštěv u gynekologa, odhaluje až abnormální buňky vzniklé následkem infekce, tedy možné nádorové bujení detekuje až velmi pozdě. „Kromě toho samotný cytologický stěr není diagnózou, pouze varovným znakem naznačujícím pravděpodobnost změn na děložním čípku,“ vysvětluje profesor MUDr. Jiří Sláma, Ph.D. z Onkogynekologického centra Gynekologicko-porodnické kliniky 1. lékařské fakulty v Praze a dodává: „Jeho přesnost není ani v nejlepších laboratořích stoprocentní. U části žen je proto jeho výsledek značně odlišný od reálného nálezu.“

 

Oproti tomu test na přítomnost HPV dokáže rozpoznat přítomnost lidského papilomaviru ještě dříve, dokonce ještě před rozvojem přednádorového stavu. HPV test je totiž v průměru o 35 procent citlivější než cytologický stěr.

Jak je možné, že cytologie zjistí problémy o tolik později než vyšetření na přítomnost viru (papilomaviru)? Infekce a následný rozvoj nádorového bujení v organismu může trvat několik let, a hlavně obvykle probíhá zcela bez bolestí, výtoků či jiných viditelných projevů. To by mělo také varovat ženy, které si myslí, že když žijí dlouhodobě v monogamním vztahu, nákaza lidským papilomavirem se jich netýká. Opak je ale pravdou.

Co dělat, pokud se chcete nechat vyšetřit?

O vyšetření můžete požádat sama svého lékaře. Preventivní vyšetření pomocí HPV DNA v současné době není hrazeno z veřejného zdravotního pojištění, jeho cena se pohybuje od 500 do 1200 Kč, záleží na laboratoři, která test provádí. Test si také můžete koupit a odběr provést sama.

„Preventivní vyšetření pomocí HPV DNA sice v současné době není hrazeno z veřejného zdravotního pojištění, ale investice do zdraví v hodnotě večeře pro dva v dobré restauraci se rozhodně vyplatí,“ řekl na loňské konferenci Kontroverze v gynekologii a porodnictví MUDr. Vladimír Dvořák, Ph.D., předseda České gynekologicko-porodnické společnosti.

Pozitivní neznamená nutně rakovinu

Důležité upozornění: pozitivní test na HPV neznamená, že máte rakovinu. Měl by být ale varováním. Vývoj změn od získání infekce až k rakovině trvá několik let, obvykle 10 i více. V takové situaci je na lékaři, aby zjistil, zda je infekce pouze přítomna a dále postačuje sledování, nebo bude nutná léčba.

I přesto, že existují metody, jak riziko nádorového bujení rozpoznat včas, poměrně velká část pacientek na preventivní vyšetření nechodí vůbec a ohrožují tak vážně své zdraví. Podle statistik chodí ke gynekologovi jen 60 procent žen mladších 45 let. Mezi těmi staršími je to dokonce jen třetina.

Prevence nákazy

HPV virus se šíří hlavně přímým kontaktem pokožky během vaginálního, orálního nebo análního pohlavního styku: „Šance na nepohlavní nákazu při dodržování běžných hygienických pravidel je prakticky vyloučena a i při hrubém hygienickém excesu je riziko přenosu nákazy velmi kontroverzní. Pro rozvoj infekce je totiž třeba dostatečná virová nálož a také určitá doba, po kterou je člověk vystaven infekci. K přenosu proto dochází téměř výhradně při intimním kontaktu, třebaže není nezbytný pohlavní styk a postačí přenos prsty, třením a podobně. Přežívání viru mimo tělo je v řádu minut až desítek minut. Lépe se mu daří ve vlhku  tedy například je-li ruka kontaminována výtokem či hlenem z děložního čípku,“ popisuje možnosti nákazy profesor Sláma.

Ačkoli se může HPV nakazit kdokoli, obvykle se výskyt lidského papilomaviru objevuje u jedinců, kteří mají více partnerů. Přenos z matky na novorozence je velmi vzácný, ale může k němu dojít. Ideální formou prevence infekcí způsobených lidským papilomavirem a hlavně rakoviny děložního čípku je kombinace očkování a preventivních gynekologických prohlídek.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.