Rakoviny prostaty přibývá. Kterých 5 mýtů o ní koluje? | Moje zdraví

Rakoviny prostaty přibývá. Kterých 5 mýtů o ní koluje?

Pandemie koronaviru bohužel zbrzdila prevenci i léčbu neméně závažných onemocnění. Jedním z nich je rakovina prostaty, kdy počty postižených nejenže v Česku neklesají, naopak dokonce rostou. Každoročně si nepříjemný verdikt karcinomu prostaty vyslechne asi 8 000 mužů, 20 % z nich bohužel přijde pozdě.

Je to dáno i mužskou povahou, muži totiž mají větší odstup od lékařů. Bohužel poslední doba včasnému zachycení onemocnění také nepřála. Ve snaze zachytit nádory prostaty ve stadiu, kdy je lze ještě operativně odstranit, už dlouho čeští urologové usilují o zavedení plošného screeningu. Bohužel důležitá jednání s Ministerstvem zdravotnictví pozastavila pandemie koronaviru.

„Aby měl takový screening smysl, musí běžet alespoň 10 až 15 let. Pak se v počtech prohlídek na jeden zachráněný život dostáváme na slibné hodnoty, říká prof. MUDr. Roman Zachoval, Ph.D., MBA, předseda České urologické společnosti. Jeho slova potvrzují statistiky v zahraničí, kde se po zavedení plošného screeningu snížila úmrtnost na karcinom prostaty o 20 %.

Další informace o rakovině prostaty čtěte zde.

Podle expertů žije v Česku odhadem 60 000 mužů, kteří se s nádorem léčí či léčili, ročně nemoci podlehne asi 1 400 mužů. Za nízkou úmrtnost může naše zdravotnictví na vysoké úrovni. Pomoci se nemoci vyhnout mohou i potenciální pacienti. Jak? Neměli by se bát se o onemocnění něco dozvědět. Zkuste si přečíst, jakých 5 mýtů o nemoci koluje.

Kapitola clanku

Nikoli. Je pravda, že riziko výskytu nemoci stoupá po 50. roce věku, ale to neznamená, že mladší muži by měli prevenci podceňovat. Nádor se většinou dlouho vyvíjí, takže do té padesátky uzraje a pak je pozdě. Pokud se nádor prostaty již vyskytl v rodině, je záhodno chodit na pravidelné prohlídky od 40. roku věku. Muži po padesátce by pak s návštěvou urologa neměli váhat, protože je to nejčastější nádorové onemocnění právě u tohoto pohlaví.

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.