Rakovina prostaty je největším postrachem mužů. Jak se jí vyhnout a co obnáší prevence? | Moje zdraví

Rakovina prostaty je největším postrachem mužů. Jak se jí vyhnout a co obnáší prevence?

Rakovina prostaty je největším postrachem mužů. Jak se jí vyhnout a co obnáší prevence?
Autor: Shutterstock
5. ledna 2024 • 00:00
Prezentace klienta • 

Prostata, na první pohled nenápadný orgán umístěný v dolní části pánevního svalstva, je něco, čemu muži nevěnují příliš pozornosti. Platí to i pro nejrizikovější věkovou skupinu, tedy muže nad 50 let. Když se však objeví první příznaky, může být již pozdě. Ano, řeč je o rakovině prostaty a právě teď si povíme něco více o její prevenci.

Prostata je důležitá, její rakovina má různé příčiny a faktory

Prostata jako orgán je nesmírně důležitá pro mužskou plodnost, protože se zde tvoří tzv. prostatický sekret, který je součástí ejakulátu. Tento sekret tvoří zhruba třetinu objemu ejakulátu a vytváří příznivé pH a prostředí pro spermie.

Tvorbu tohoto sekretu má na starosti právě prostata, a to prostřednictvím svých žláz. Tento orgán se také nazývá předstojná žláza a ve zdravém stavu má průměr 2 až 3 cm a velikost a tvar vlašského ořechu. Nachází se na pánevním dně a v oblasti hráze, je umístěn mezi konečníkem a močovým měchýřem, ke kterému těsně přiléhá.

Lze jej nahmatat zvenčí, ale také například zevnitř přes konečník. Muži obvykle prostatě nevěnují příliš pozornosti, ale to platí až do doby, než se objeví problémy.

Nejčastější je její zvětšení, které se projevuje v močovém systému, protože s ním prostata těsně sousedí. Zvětšení prostaty může být nezhoubné, což je stále většina běžných případů, ale může být způsobeno také rakovinnými buňkami a rakovinou prostaty.

To obvykle souvisí s hormonálními příčinami, konkrétně se zvýšenou přeměnou testosteronu na dihydrotestosteron, který je zodpovědný za syntézu bílkovin a proliferaci buněk. Mezi rizikové faktory vzniku rakoviny prostaty pak patří genetická predispozice, vliv toxických látek na organismus a vyšší věk, zejména nad 50 let.

Věk je jedním z faktorů, které nelze příliš ovlivnit, a to je jeden z důvodů, proč se mužům ve středním a vyšším věku doporučují preventivní prohlídky.

Příznaky rakoviny, její diagnostika a možnosti léčby

Stejně jako u jiných druhů nádorových onemocnění se ani u rakoviny prostaty nemusí v počátečních stadiích projevovat žádné vnější viditelné příznaky.

Jakmile však pokročí do dalšího stadia, objeví se příznaky typické pro jakékoli zvětšení prostaty, zejména v souvislosti se stavem močového ústrojí a močením. Typické je nadměrné močení, a to jak ve dne, tak v noci, ale i delší doba močení.

Mohou se také vyskytovat potíže s proudem moči, který může být někdy silnější, jindy slabší, což souvisí s tlakem zvětšené prostaty na močový měchýř a močové cesty. Pokud rakovina dále postupuje bez řešení, mohou se objevit i závažnější příznaky, jako je dráždivé močení, krev v moči nebo krev v ejakulátu.

Autor: Shutterstock

Při podezření na rakovinu nebo při výskytu jakýchkoli komplikací, včetně prvotních, je proto lepší navštívit lékaře, který provede vyšetření a odbornou diagnostiku.

To zahrnuje jednak fyziologické vyšetření prostaty a její velikosti, ale především laboratorní testy zaměřené na specifický prostatický antigen zvaný PSA. Tento test se provádí z krve, kde se zjišťuje hladina PSA. Pokud je zvýšená, jde o typický příznak zvětšení prostaty, a čím je hladina vyšší, tím je nádor v prostatě pokročilejší.

Časnější diagnostika také znamená větší šanci na úspěch léčby. Pokud je nádor pouze lokální, je řešením chirurgické odstranění prostaty a semenných váčků. Mezi další léčebné postupy patří radioterapie, chemoterapie a brachyradioterapie.

Jak na prevenci? Především pravidelnými prohlídkami

Abyste se vyhnuli nejnáročnějším zákrokům a aby byla prognóza co nejlepší, je důležité zachytit nádor včas. To platí jak pro maligní, tak pro benigní nádory, tedy nejen pro zhoubné, ale i pro nezhoubné zvětšení prostaty.

V tomto ohledu je nejdůležitějším opatřením pravidelné fyziologické vyšetření prostaty urologem nebo sexuologem. Mnoho mužů se tomuto vyšetření brání z důvodu pocitu studu nebo proto, že si myslí, že bude bolestivé či jinak nepříjemné. Opak je však pravdou, obvykle je to záležitost několika desítek sekund a lékař dokáže velmi rychle odhalit stav.

Vyšetření se provádí ve sterilním prostředí, v gumových rukavicích a za použití lubrikace, takže vyšetření prostaty přes konečník je bezproblémové.

Důležitým preventivním opatřením je dodržování co nejzdravějšího životního stylu. Dávejte si pozor na zvýšenou konzumaci alkoholu, kouření, dlouhodobé vystavení toxickým látkám a těžkým kovům z prostředí, například v rámci pracovního prostředí, a také na rizikové potraviny, zejména ostré nebo takové, které zvyšují hladinu testosteronu.

Velký význam má také pravidelné a citlivé sledování příznaků souvisejících s močením. Pokud máte pocit, že močíte příliš často, močení je příliš dlouhé nebo přerušované, nebo pokud máte bolesti, ihned navštivte lékaře.

Rakovina prostaty je něco, čemu nelze se stoprocentní jistotou zabránit, ale na druhou stranu její prevencí můžete zvýšit své šance na úspěšný výsledek.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.