Jaký sport vybrat pro předškolní dítě? A kdy by mělo umět kotrmelec? | Moje zdraví

Jaký sport vybrat pro předškolní dítě? A kdy by mělo umět kotrmelec?

Jaký sport vybrat pro předškolní dítě? A kdy by mělo umět kotrmelec?
Rodiče by měli jít při sportování dětem příkladem • Autor: iStock.com
3. listopadu 2018 • 06:00

Zprávy o tom, že se neustále zvyšuje počet dětí ohrožených obezitou, na nás útočí ze všech stran. Zodpovědní rodiče se tak snaží své děti přimět k pohybovým aktivitám. Jak to nepřehnat? S čím by mělo předškolní dítě začít a co mu může naopak uškodit?

Nikoho nepřekvapí, že dítě ve věku mezi třetím a šestým rokem, tedy v době, kdy většinou chodí do školky, by se mělo věnovat zejména přirozenému pohybu a tomu, co ho opravdu baví. Ideální je, když se to navíc odehrává na čerstvém vzduchu.

Co by dítě, které za chvíli půjde do školy, mělo zvládnout? Kotoul vpřed, skoky na jedné noze a snožmo, skok z místa, skoky přes švihadlo, přeskočení překážky, seskoky z vyšší podložky nebo lavičky na měkkou podložku, chůzi na zemi po vyznačené čáře, rovnovážnou polohu na lavičce či nízké kladině, skákání panáka a zvládnutí změny směru či jednoduchého rytmického pohybu. V míčových dovednostech pak chytání a házení míče, hod na cíl, vedení míče a kopání do něj.

Jak dítě rozvíjet? Zatímco v prvních třech letech řešíte hlavně, aby vaše dítě chodilo, nebálo se vylézt na prolézačku nebo strom, v předškolním věku už můžete začít rozvíjet pohybové dovednosti, a nenásilně tak třeba odhalit, na co bude mít vaše dítě talent.

Zcela zásadní chybou v tomto období je snaha o předčasnou specializaci na konkrétní sport před tím, než dítě zvládne pohybové základy. Zpočátku se může zdát, že to problém není, v dalších letech však bude v takovém případě dětem správná průprava chybět a nebudou se ve „svém“ sportu rozvíjet stejně dobře jako jejich vrstevníci, kteří všeobecnou průpravou prošli,“ upozorňuje Kristýna Přibylová z dětských tělocvičen Monkey´s Gym, kde se cvičí podle správného psychomotorického vývoje dětí.

Čemu se naopak v tomto věku určitě u dětí vyhnout, to je jednostranná zátěž, dopady z výšky na tvrdou podložku, vytrvalostní aktivity a silová cvičení s větší zátěží, na které ještě není vyvíjející se pohybový aparát dítěte připraven.

Zapojte se, rodiče!

Ideální je takzvaná všeobecná pohybová průprava společně s rodiči. Jízda na kole, plavání a další vodní hrátky, kopání do míče nebo přímo fotbal, frisbee nebo třeba běhání za drakem. V zimě lyže, brusle, ale třeba i jízda na saních a pořádná koulovačka. Prostě všechno, trénink obratnosti, rychlosti, jemné a hrubé motoriky, míčové sporty a cviky zaměřené na koordinaci a rovnováhu. Sportování by mělo být pestré a zahrnovat v každé oblasti širokou paletu cviků.

Pamatujte, že každý pohyb se v tomto věku počítá a je dobré, když si ho děti spojí s pozitivními pocity. „Když dítko přetěžujeme nebo vybíráme aktivity, na které ještě není připravené, můžeme v něm vyvolat negativní reakci nebo odpor, což může způsobit, že se k takovým aktivitám bude v dalších letech obtížněji vracet. Sledujte svoje dítě, jaké vysílá signály – rodiče by měli nejlépe poznat, zda se mu nechce, protože je unavené, nebo protestuje jen naoko,” upozorňuje Kristýna Přibylová.

Jaký kroužek vybrat?

Na kroužky je možná brzy ve třech letech, ale pokud vaše dítě v pozdějším věku chce, zkuste mu vybrat takové, kde se děti vyřádí ve všech směrech a na nic se nespecializují. Ideální je, když si při sportu můžou hrát a vše dělat vlastním tempem. Hlavně žádná honba za výkony. Zkuste místní Sokol nebo nějakou jinou organizaci a ne specializovaný kroužek.

Počítat samozřejmě můžete s tím, že to bude od vás chtít nějakou časovou a také emocionální investici, která bude asi vyšší než vynaložené peníze. Naučit třeba dítě jezdit na kole chce nějakou energii. „Dle mého názoru je nejvhodnější pozitivní motivace – najít něco, co děti na pohybu zaujme, co je pro ně zajímavé a zábavné, případně nějaký vzor, kterému se chtějí vyrovnat. Někdy je nutné je nechat, aby si na nové prostředí nebo aktivitu zvykly, což může trvat i několik lekcí. Důležité jsou trpělivost a klid, se kterým bychom měli překonat případný počáteční odpor nebo i různé fáze, kdy se dítěti třeba do sportování nebude chtít,” vysvětluje Přibylová.

Podle ní je nejhorší, když rodiče v podobných situacích na děti příliš tlačí, křičí, případně, pokud jde o placený kroužek nebo jinou aktivitu, jim vyčítají, že kurz je zaplacený.

Sledujete MS v basketbalu? On-line přenos zápasu ČR-Brazílie sledujte zde.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.