Překvapivé tipy, jak povzbudit svou imunitu. Pomůže líbání, víno i hudba | Moje zdraví

Překvapivé tipy, jak povzbudit svou imunitu. Pomůže líbání, víno i hudba

Překvapivé tipy, jak povzbudit svou imunitu. Pomůže líbání, víno i hudba
Autor: shutterstock.com
17. března 2019 • 06:00

To, že jsou pro imunitu dobré otužování, pohyb i vitaminy, ví každý. My vám ale přinášíme netradiční tipy, kterými podle odborníků můžete posílit svou imunitu a vyhnout se nemocem.

Dobrá imunita se hodí vždycky, ale na konci zimy, kdy je náš organismus vyčerpaný nedostatkem světla, slunce a vitaminů, je toto téma ještě aktuálnější. Není žádným překvapením, že pro imunitu je důležitý životní styl, a pokud má vaše tělo fungovat správným způsobem, je potřeba zásobovat ho kvalitními potravinami, dostatečným množstvím vitaminů, dopřát mu přiměřené množství spánku, hýbat se a nevystavovat ho nadměrnému stresu.

Jenže existuje i spousta dalších způsobů, jak můžete svou imunitu povzbudit, ačkoli nejsou tolik známé. Dali jsme pro vás dohromady netradiční tipy na posílení imunity:

1. Hudba

Tím nejjednodušším, co můžete pro svou imunitu udělat, je poslouchání pozitivní hudby. Podle výzkumu provedeného v Británii a Německu stačí poslouchat denně padesát minut hudbu a množství protilátek v těle významným způsobem vzroste. Navíc poslech hudby snižuje hladinu stresového hormonu, který imunitu oslabuje.

Stejný efekt má podle vědců i hra na hudební nástroje. Pokud by vás zajímalo, které písně na vás budou mít ten nejpozitivnější efekt, odpověď vám dá výzkum z roku 2015. Podle něj vítězí skupina Queen s písní Don´t Stop Me Now, následuje ABBA s hitem Dancing Queen, Beach Boys s Good Vibration. Na dalších místech se pak umístily hity Uptown Girl (Billie Joel ), Eye of the Tiger (Survivor), I’m a Believer (The Monkees) nebo třeba Girls Just Wanna Have Fun (Cyndi Lauper).

2. Domácí mazlíčci

Odmítáte mít doma zvířata a děti v jedné domácnosti s tím, že nehodláte zbytečně pokoušet alergie, ekzémy a podobně? Velká chyba. Vědci naopak tvrdí, že soužití s domácími mazlíčky je pro imunitu všech členů domácnosti skutečnou výhrou.

Tuto skutečnost prokázala celá řada studií. Například výzkum z roku 2015 zjistil, že ty děti, které vyrůstají už od narození v domácnosti se psem, jsou výrazně méně nemocné a mají například mnohem menší pravděpodobnost, že se u nich objeví astma.

3. Procházka v lese

Kromě toho, že vám procházka v lese zvedne náladu, je i vynikající prevencí proti nemocem. Například japonští vědci prokázali, že stačí dvacetiminutová procházka v lese a hladina vašeho kortizolu (tedy stresového hormonu, který imunitu negativně ovlivňuje) se sníží o třináct procent. Kromě toho se pravidelným pobytem v lese zvyšuje hladina protilátek i aktivita imunitního systému, což zase snižuje pravděpodobnost, že onemocníte.

4. Sex, líbání a mazlení

Sex, líbání i mazlení budou mít na vaši imunitu stejně blahodárný význam jako pořádná porce zeleniny. Odborníci z univerzity v Pensylvánii zjistili, že ti lidé, kteří se milují minimálně jednou nebo dvakrát týdně, mají mnohem lepší imunitu než ostatní.

Stejný účinek na vaši imunitu bude mít i líbání. Ačkoli to může znít poněkud nechutně, v ústech žije víc než sedm set druhů bakterií a tím, že se s někým líbáte, dostávají se do vašich úst nové bakterie, které váš imunitní systém zocelí. Holandská studie z roku 2014 zjistila, že během desetivteřinového francouzského polibku si se svým partnerem vyměníte víc než osmdesát milionů bakterií. A nezavrhujte ani mazlení, které zase snižuje hladinu stresového hormonu, a tudíž má na imunitu také pozitivní vliv.

5. Víno

Už dlouho se ví, že červené víno prospívá vašemu srdci. Věděli jste ale, že pravidelné popíjení vína je vynikající i pro vaši imunitu? Závěry výzkumu provedeného na univerzitě v Kalifornii ukázaly, že pokud si denně dopřejete sklenici vína (řeč je ale skutečně pouze o mírné konzumaci alkoholu), účinně tak povzbudíte svou imunitu.

Další výzkum, jehož závěry byly publikovány v magazínu American Journal of Epidemiology, zase tvrdí, že pokud si denně dáte dvě sklenice vína, o čtyřicet procent snížíte pravděpodobnost, že dostanete chřipku nebo virózu. Vaše imunita se tím zlepší v boji proti dvěma stovkám různých virů. 

Autor: Barbora Vajsejtlová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.