Podzimní strava pro dobrou náladu: Proč je důležité jíst jinak a co ve stravě nesmí chybět | Moje zdraví

Podzimní strava pro dobrou náladu: Proč je důležité jíst jinak a co ve stravě nesmí chybět

Podzimní strava pro dobrou náladu: Proč je důležité jíst jinak a co ve stravě nesmí chybět
Bonduelle • Autor: Archiv firmy
28. listopadu 2022 • 06:00

Podzim je časem rozjímání a zpomalení, které se dotýká také našeho stravování. Abychom si udrželi výkonnost a toto období si užili bez únavy a v dobré náladě, můžeme si pomoci vhodným jídelníčkem. Jak by měl vypadat a co do něj rozhodně nepatří?

Aby naše tělo na podzim fungovalo co možná nejlépe, doporučuje se především  respektovat sezónnost potravin. Sezónnost má skutečně svůj význam. Potraviny, které v daném obodobí dozrávají a jsou navíc lokální, jsou pro naše tělo mnohem lépe stravitelné a mají větší podíl nutričních a tělu prospěšných látek.

Video se připravuje ...
Podcast Restart: Jak zdravě jíst? Doporučení inženýrky v oboru výživyVIDEO 

Stačí se tak rozhlédnout kolem a sami uvidíte, jaké plodiny právě rostou. Právě ty jsou pak vhodné pro váš jídelníček. Zkuste jich během podzimu zahrnout co možná nejvíce. Poděkuje vám nejen vaše tělo, ale hlavně vaše imunita. 

Dejte šanci vařené stravě 

Sami to znáte. Během horkých letních dnů dost často nepociťujete hlad, a když už se dostaví, většinou sáhnete po něčem lehkém a studeném. Tělo si totiž samo řekne, co chce a potřebuje. S příchodem chladnějších dnů je to stejné. Obecně se doporučuje přejít na stravu, která je tepelně upravená. Pro toto roční období je totiž lépe stravitelná a navíc zahřeje. Organismus skvěle nastartují také potraviny ostré chuti, jako jsou zázvor nebo chilli, které se skvěle hodí do tepelně upravených, pečených i dušených jídel.

Zázvor můžete využít také v podobě čaje, který nejenže tělo zahřeje díky své „peprné“ chuti, ale skvěle působí jako antioxidant pro naše tělo, a tak podporuje naši imunitu. Ta bývá právě na podzim oslabená vlivem chladného počasí a nedostatku vitaminu D. 

Tím, že upravíme přípravu jídel a volíme stravu, která zahřeje, pomáháme organismu udržet výkonnost. Syrovou zeleninu vyměňte za kořenovou (mrkev, petržel, celer, křen, ředkev, červená řepa), brukvovitou zeleninu (květák, brokolice, růžičková kapusta, kapusta, zelí, romanesco) a do jídel přidávejte cibuli, česnek a pórek. „Kořenová zelenina skvěle chutná, obsahuje vhodné škroby a její příprava je snadná. Brukvovitá zelenina podpoří ochranu před volnými radikály a doplní vitaminy. Cibule, česnek a pórek podpoří imunitu a zaženou na podzim všudypřítomnou rýmu a kašel,“ doplňuje Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér.

Dostatečný spánkový režim

Základním stavebním kamenem dobrého zdraví je v podzimním období pravidelný spánkový režim. Ten by měl trvat nejméně 7 hodin denně. Správná regenerace je pro váš organismus klíčová. 

Zařaďte luštěniny

Další podstatnou složkou podzimního jídelníčku jsou luštěniny. Nejvhodnějšími jsou pak fazole bílá a čočka zelená. Luštěniny skvěle zasytí, obsahují kvalitní živiny a na jejich přípravu nepotřebujete mnoho času. Navíc skvěle chutnají. Abyste tělu zajistili dostatek bílkovin, doporučuje se zkombinovat luštěniny s kvalitními sacharidy v podobě hnědé rýže. Volit ale můžete též rýži jasmínovou či basmati. 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.