Jak se začít víc hýbat? Tipy, které vám pomohou najít správný sport a vytrvat | Moje zdraví

Jak se začít víc hýbat? Tipy, které vám pomohou najít správný sport a vytrvat

Jak se začít víc hýbat? Tipy, které vám pomohou najít správný sport a vytrvat
Autor: Shutterstock.comterstock.com
8. června 2019 • 06:00

Pravidelně sportuje v Česku asi 32 procent populace, patříme k nejlínějším národům světa. V Evropě se totiž průměr pohybuje kolem 40 procent. I proto nás tak často trápí nemoci související s obezitou. Jak si vybrat správný sport a hlavně u něj vydržet?

Pokud jste obézní, roky jste nesportovali a s jarem vás napadlo, že budete běhat, určitě jste po několika týdnech zjistili, že vás bolí klouby, především kolena. Běhání se vzdávat nemusíte, mnohem lepší ale bude, když začnete chodit. To pro začátek úplně stačí. Jděte na lekce nordic walkingu a prostě se jenom začnete víc hýbat.

Dobrým začátkem je zakoupení krokoměru. A nemusíte si dávat hned limit 10 tisíc kroků denně. Podle odborníků je skvělé cokoliv nad 7 000. „Sama nosím krokoměr více než tři roky a díky němu se mi každý den daří plnit nastavené minimální limity kroků. Mobilní aplikace jsou výbornou pomůckou k měření fyzické aktivity v každodenním životě a současně k pohybu motivují,“ doporučuje například Jana Havrdová z Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz.

Začnete ve skupině nebo s profíkem

Chcete-li začít opravdu intenzivně, najměte si trenéra. Můžete vyzkoušet i nějakou společnou lekci  jógu nebo přímo cvičení určené vaší věkové kategorii. Určitě se nějaká ve vašem okolí pořádají. Určitě se to vyplatí, jinak hrozí, že při nesprávně prováděných pohybech si ještě více uškodíte.

Tahle informace by vás ale neměla od sportování odradit, protože je to jediná šance, jak se dožít vyššího věku ve zdraví a aktivní.

Při výběru sportu je dobré zohlednit odlišné stavby těl žen a mužů, stále ale vedou osobní preference. „Pohyb musí člověka hlavně bavit. Muži více preferují silové sporty, podporující stavbu svalové hmoty. Dosáhnou tak zvýšení úrovně testosteronu, zlepšení psychiky a sebepojetí. Nebo kolektivní sporty, při kterých vybijí temperament a podpoří sociální vazby, přirozenou soutěživost a sebevědomí,“ doporučuje Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky.

Ženy si nepřekvalivě vybírají sporty, které jsou zaměřené na formování postavy: pilates, jogging, aerobic nebo sporty s hlubším spirituálním zaměřením: jóga, tai-chi, čchi-kung nebo tanec.

Tepová frekvence

Je jasné, že jinak musí sportovat lidé s nadváhou a jinak hubení, kteří touží po svalové hmotě. „Člověku, který potřebuje shazovat kila, prospěje sport s vyšší tepovou frekvencí a nízkým zatížením kloubů. Vhodný je tak běh na běžeckém pásu, který tlumí nárazy, dále plavání, rychlostní chůze, nordic walking nebo spinning. Hubenější naopak posílí při silových sportech, jako je lezení na stěně, fitness, bojové sporty, crossfit nebo venkovní posilování, takzvaný street workout,“ doporučuje Iva Bílková.

Celý den sedíte? Protáhněte se!

Zcela zásadní, jak kompenzovat následky sedavého zaměstnání, není to totiž jen obezita. V Česku trpí nadváhou 47 procent mužů a 33 procent žen. Ženy sice méně sportují, průměrně 3,2 hodin týdně oproti 3,6 hodinám mužů, zato jsou zvyklé až dvakrát častěji konzumovat zeleninu a ovoce než muži.

Mnoha lidem by prospělo, kdyby se alespoň během dne protáhli či si zacvičili pár cviků, které jim srovnají záda. Celodenní sezení jinak nejlépe kompenzují takzvané symetrické sporty s aerobními prvky. To jsou například běh na rozumnou vzdálenost, bojové sporty, kanoistika nebo lezení na stěně a sporty odstraňující svalové dysbalance a stres, například jóga, pilates, tai-chi a tanec.

“Ideálním pohybem je také správně technicky zvládnuté plavání. Nordic walking, cyklistika a in-line brusle oproti ostatním šetří klouby. Stejně jako klasická pěší turistika, při té by však nejen lidé s bolavými bedry a hyperlordózou měli dbát na kvalitu batohu se silnými bederními podpěrami, které drží pánev v neutrální pozici,“ doporučuje Iva Bílková.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.