Shii-take, reishi, hlíva a další: S čím vším pomohou léčivé houby? | Moje zdraví

Shii-take, reishi, hlíva a další: S čím vším pomohou léčivé houby?

Shii-take, reishi, hlíva a další: S čím vším pomohou léčivé houby?
Hlíva, reishi nebo korálovec mají příznivý dopad i na vitalitu a dlouhověkost • Autor: iStock.com
1. března 2017 • 12:51

Houby jsou stále obklopeny řadou otázek. I když je znali už naši prapředci před 30 tisíci lety, stále nám neodhalily všechna svá tajemství. Ovšem některá z nich už známe a umíme využívat. O léčivých houbách hodně ví Ing. Terézia Svátová, zakladatelka společnosti Terezia Company. Před 25 lety z nich začala vyrábět potravinové doplňky.

Zpočátku jsme naše produkty prodávali minimálně, lidé neznali ani léčivé účinky hub, ani nás. Jezdili jsme na výstavy, vysvětlovali lidem jejich efekty pro zdraví, psali jsme články. Postupně se situace zlepšovala a dnes se naše výrobky prodávají nejen u nás, ale například i v Polsku, Bulharsku, Srbsku, Chorvatsku či Slovinsku a v několika dalších zemích probíhají certifikace. Děláme kvalitní produkty z kvalitní čisté suroviny. Kontrolujeme své pěstírny a výrobu, používáme správné kmeny s doporučeným obsahem látek, respektujeme různá časová období pro sklizeň, správné technologie – například sušení, které zachová všechny aktivní látky.

Naše přípravky schvaluje Státní zdravotní ústav. Není to povinnost, ale my si vše necháváme certifikovat. Přípravky naší firmy jsou k dispozici především v lékárnách, ale i ve vybraných kvalitních prodejnách se zdravou výživou a v některých řetězcích,“ přibližuje Terézia Svátová.

První byla hlíva

Terezia Company byla první, která naše obyvatele seznámil s hlívou ústřičnou. A dá se říci, že dnes je u nás tato houba díky obsahu mnoha pro zdraví prospěšných látek velmi populární. Tereza Svátová po čase dala do prodeje i tzv. houbové kvarteto s obsahem látek z korálovce ježatého, shii-take, hnojníku obecného a reishi neboli lesklokorky lesklé. Té se prý říká královna hub, protože posiluje imunitu, zlepšuje krevní oběh a okysličení organismu, detoxikuje a regeneruje játra, pomáhá v období chřipek i při dalších virových onemocněních, jako je třeba herpes.

Všechny jmenované houby mají příznivý dopad na vitalitu a dlouhověkost (odedávna je používá stará čínská a japonská medicína), na snižování hladiny cukrů a cholesterolu v krvi, na optimalizaci krevního tlaku, na práci jater a slinivky. Výzkumy stále probíhají a ukazuje se, že účinky se možná budou týkat i prevence duševních onemocnění nebo dokonce rakoviny.

Silným impulzem byla nemoc

Terézia Svátová začala v tomto oboru podnikat poté, co prodělala vážná onemocnění. „Byli jsme služebně v Bělehradu. Bylo mi 32 let a dětem tři a čtyři roky. Po čase mi diagnostikovali progresivní revmatoidní artritidu a lupus. Měla jsem otoky, téměř nemohla chodit, byla jsem nesmírně unavená a péči o děti a domácnost jsem zvládala jen díky pomoci rodičů. Užívala jsem mnoho léků včetně kortikoidů a chemoterapeutik. Ale věděla jsem, že se musím už kvůli dětem hodně snažit i já sama. Začala jsem studovat japonskou literaturu o zdravém způsobu života a zjistila jsem například, že výrazně škodí glutaman sodný. Ten jsem první vyloučila z rodinné stravy. A když jsme se vrátili domů, založila jsem naši firmu,“ vypráví o svých počátcích.

„Dvacet let po začátku onemocnění jsem se díky už dospělému synovi dostala na kliniku v Brazílii a tam jsem pochopila, jak velkou roli má strava a zdravý způsob života na zdraví a psychiku. A pro tuto cestu jsem se rozhodla. Pokud by někoho zajímalo, co se tam se mnou dělo: Začínají komplexní detoxikací organismu, jehož základem je čtrnáctidenní pitný režim s využitím čerstvých zeleninových a ovocných šťáv.

Samozřejmě pod dohledem lékaře, a co je důležité, bez možnosti švindlovat – tedy nikde nejsou kolem žádná lákadla, žádný obchod s pamlsky. Možná to bude znít neuvěřitelně, ale po prvních třech krutých dnech jsem najednou cítila spoustu energie. Kromě očisty organismu jsme tam absolvovali speciální hydroterapii, jejímž základem byla kombinace horkých a studených procedur, aplikace studeného bahna s různými přírodními složkami, potom například sauna s eukalyptem a solí plus další procedury. Když jsem se vrátila, rapidně se mi zlepšily do té doby dost katastrofické výsledky krevních i jiných zdravotních testů,“ popisuje Terézia Svátová.

Za zdravím nemusíme až do Brazílie

Ing. Svátová samozřejmě neradí všem cestu do Brazílie, její doporučení je mnohem jednodušší: hledat si svou cestu, kombinovat klasickou a přírodní medicínu, zamyslet se nad sebou. Žádný organismus nereaguje stejně, člověk si musí téměř všechno sám na sobě vypozorovat a chovat se ke svému zdraví rozumně. Proto Ing. Svátová, která loni byla vybrána mezi oceněné české podnikatelky, vidí budoucnost své firmy pozitivně: „K přípravkům z hub jsme v poslední době přidali další velmi zdravé produkty jako například rakytník, který obsahuje mnoho biologicky aktivních látek, a také šípek, meruňkový olej nebo ostropestřec. V lékárně je plno ‚barevných krabiček‘, ale jsem ráda, že lidé začínají více přemýšlet o tom, co koupí svým dětem a starým rodičům, chtějí kvalitu. A na to spoléhám,“ uzavírá Ing. Svátová.

Autor: Jana Hrabáková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.