Jídla, která zahřejí a nepřiberete po nich
Hlídat si štíhlou linii v létě je snazší. Člověk má přirozeně chuť na svěží saláty a další zeleninu. S příchodem vlezlého studeného počasí přemýšlí o tom, jak by se zahřál a automaticky mu v mysli naskakují kalorická jídla. Jídla, která vás zahřejí, ale nemusí znamenat energetickou nálož. Která si dopřejte?
Ovesná kaše
Se zahřátím můžete začít hned ráno, a to čím dál tím populárnější ovesnou kaší. Jen připomínáme, že ta doma připravená bude mít mnohem lepší výživové hodnoty než ta, kterou koupíte „k zalití vodou“ v sáčku – tedy, pokud to nepřeženete se sladkými ingrediencemi! Zkuste třeba ovesnou kaši k jablky a skořicí podle našeho receptu!
Skořice
Mimochodem – skořice by měla být během sychravých dní vaším každodenním společníkem. Většina z nás ji má spojenou s příjemnými prožitky, ať je to domácí štrůdl nebo svařené víno. Skořice ovšem skvěle pomáhá vyrovnávat hladiny krevního cukru, takže pomáhá snižovat hlad a chutě. Co takhle zkusit skořicový elixír nebo kuře se skořicí?
Hovězí maso
Možná máte zafixováno, že při dietě se má jíst jen světlé maso nebo ryby. Ale libovým hovězím rozhodně nic nezkazíte. Zkuste populární bowl, jídlo, které aktuálně milují všichni foodies. Jedná se o misku, kam přidáte všechny vaše oblíbené potraviny. Základem je zelenina – salát, baby špenát, kapusta,rajčata, paprika, cuketa nebo okurka, na co máte chuť. Bílkoviny dodáte pomocí luštěnin – zkuste cizrnu, fazole nebo červenou čočku a právě zmíněné dušené hovězí maso. Chybí nám ještě sacharidy, zkuste sladké brambory, kukuřici, pohanku, rýži, quinou nebo bulgur, doplňte zdravé tuky (avokádo, semínka nebo ořechy) a nějaký dressing, třeba quacamole a bowl máte hotovou!
Dýně
Osvědčeným zahřívacím jídlem jsou polévky. Na podzim určitě vsaďte na dýně – jak na tu nejlepší dýňovou polévku, si přečtěte na webu recepty.cz
Zázvor
Zázvor je skvělý nejen na zahřátí, ale i na podporu imunity. Přidat si ho můžete do čaje, pokud jde ale o jídlo, zkuste mrkvovou polévku se zázvorem podle receptu z časopisu F.O.O.D.
Kajenský pepř
Pokud přemýšlíte, čím ochutit svá jídla, dejte si kajenský pepř z chilli papriček. O kapsaicinu toho bylo napsáno dost, připomeňme jen, že má příznivý vliv na činnost srdce, pomáhá redukovat chuť k jídlu a dokonce zrychluje metabolismus tuků. Zkusit můžete třeba oblíbené chilli con carne.
Cibule
A chybu určitě neuděláte, pokud budete každé jídlo pořádně zásobit cibulí. Cibule je bohatá na vlákninu a má minimum energie, takže jídlu dodá objem, nikoliv však zbytečné kalorie navíc. K tomu podpoří imunitu.