Nádor nebolí a další mýty o rakovině. Které jsou pravda a které lež? | Moje zdraví

Nádor nebolí a další mýty o rakovině. Které jsou pravda a které lež?

  • Nádor nebolí a další mýty o rakovině. Které jsou pravda a které lež?
    Autor: istock.com
    8. června 2021 • 12:00

    Už jste někdy slyšeli, že rakovina nebolí nebo že ji dostanete, když budete jíst hodně sladké? Vsadíme se, že ano. Mýtů o této zákeřné nemoci koluje mezi lidmi spousta. My vám odhalíme, kterým můžete věřit a kterým ne.

    Statistiky jsou neúprosné: Každý třetí Čech v průběhu svého života onemocní rakovinou a každý čtvrtý na ni zemře. Naštěstí existují u nás i po celém světě specializovaná centra, která se bojem s touto zákeřnou nemocí zabývají. Všechna ale neustále narážejí na nevědomost pacientů, kteří mají o nádorovém onemocnění nejrůznější mylné domněnky. Podívejte se na některé z nich.

  • Rakovina většinou nebolí

    Je to pravda, ale jen částečně. Lékaři se shodují na tom, že rakovina opravdu nebolí, ale jen z počátku. Místo toho škodí uvnitř organismu, kde dochází její vinou k patologickým změnám, které mohou nakonec vést až ke smrti. Když už se bolest objeví, může být důkazem toho, že nádorové onemocnění pokročilo do závažného stádia. Není to ale pravidlem vždy, protože každý pacient je jiný a stejně tak i jednotlivé druhy rakoviny. 

  • Konzumace většího množství cukru způsobuje rakovinu

    Na tuhle teorii rovnou zapomeňte. Je sice pravda, že rakovinné buňky, stejně jako všechny ostatní, využívají cukr k růstu a dělení. Proto také vznikla domněnka, že pokud lidé omezí sacharidy ve stravě, získají kontrolu nad růstem rakoviny. Bohužel, nádorové onemocnění se podle odborníků zhoršuje bez ohledu na to, jestli cukr jíme, nebo ne. Samozřejmě ale stále platí, že bychom měli jíst vyváženou a zdravou stravu, a to pokud možno v průběhu celého života. Sacharidy tak můžeme přijímat například i z ovoce. Více o tom, které jídlo může způsobovat rakovinu, čtěte ZDE.

  • Když měl rakovinu blízký příbuzný, budu ji mít také

    Ne nutně. Rakovinu způsobují škodlivé změny (mutace) v genech. Celých 90 až 95 % případů rakoviny vzniká na základě mutací, ke kterým dochází v průběhu života jako přirozeným důsledkem stárnutí nebo vlivu okolního prostředí. Pouze 5 až 10 % případů zhoubného bujení je způsobeno mutacemi, které jsou zděděné po rodičích. V rodinách s větším množstvím výskytu nemoci je ale pravděpodobné, že půjde o stejný typ rakoviny.

  • Bulka v prsu znamená, že mám rakovinu

    To zdaleka není pravda. Pokud si žena najde v prsu bulku, měl by ji co nejdříve zkontrolovat lékař, ale nemusí jít o projev zhoubného onemocnění. Naopak, jen malé procento těchto bulek znamená rakovinné bujení. O prevenci a samovyšetření čtěte více ZDE.

  • Rakovina je téměř vždy smrtelná

    Samozřejmě je pravda, že rakovina může způsobit smrt. Pokroky v medicíně i preventivní programy ale dosáhly takové úrovně, že zhruba 66 % pacientů s rakovinou se dožívá déle než pěti let od stanovení diagnózy. Pro srovnání, ještě v 90. letech to bylo jen 40 %. Některé formy rakoviny jsou dokonce léčitelné i v pokročilých stádiích. Kromě pokročilé rakoviny varlat a lymfomů (Hodgkinova choroba a non-Hodgkinovy lymfomy) se obvykle vyléčí většina časných forem rakoviny prsu, tlustého střeva, prostaty a kůže včetně melanomu. Více o tomto tématu čtěte ZDE.

    Video se připravuje ...
    Desatero snížení rizika vzniku rakovinyVIDEO 

  • Po chemoterapii je všem pacientům zle

    Ještě před dvaceti, třiceti lety to byla téměř stoprocentní pravda. Dnes už jsou některé léky používané při této terapii šetrnější k lidskému organismu. Existují dokonce i medikamenty, které se pacientům podávají před chemoterapií a pomáhají odstraňovat nevolnost. Je ovšem důležité si uvědomit, že účinky chemoterapie jsou velmi individuální. Často se stává například i to, že pacientovi je po jedné chemoterapii zle, zatímco na tu další reaguje pozitivně a pocítí velkou úlevu. 

  • Bylinky a potravinové doplňky mohou vyléčit rakovinu

    Přestože je rozumné, aby pacienti s rakovinou hledali alternativní metody léčby, neexistují žádné přesvědčivé důkazy o tom, že bylinky (včetně marihuany) mohou snížit počet nádorových buněk v těle nebo zabránit jejich šíření. Přesto ale bylo prokázáno, že některé přírodní prostředky mají protirakovinné vlastnosti (například kurkuma) nebo že snižují šance na recidivu nemoci (vitamin D). Více o prevenci rakoviny čtěte ZDE.

  • Ozařování je nebezpečné

    Paprsky radiace usmrcují rakovinné buňky přímo v místě nádoru, lidé si ale často myslí, že mohou škodit i okolním zdravým tkáním. Částečně je to pravda, a pacient je tak vystaven riziku vedlejších účinků, které závisí na tom, o jaký typ rakoviny jde. Může se u něj objevit například spálení kůže, průjem, útlum krvetvorby, polykací obtíže atd. Na druhou stranu, ozařování je v dnešní době bezpečnější než kdy dřív. Vděčíme za to robotickým technologiím, sofistikovanému softwaru, systémům pro řízení pohybu a dalším technologickým vychytávkám z posledního desetiletí.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.