Rakovina tlustého střeva: Už naštěstí nejsme na prvním místě. Jaká je nejlepší prevence? | Moje zdraví

Rakovina tlustého střeva: Už naštěstí nejsme na prvním místě. Jaká je nejlepší prevence?

Rakovina tlustého střeva: Už naštěstí nejsme na prvním místě. Jaká je nejlepší prevence?
Autor: iStock.com
6. května 2019 • 14:00

Rakovina tlustého střeva a konečníku je v Česku druhé nejčastější onkologické onemocnění a zároveň druhá nejčastější nádorová příčina úmrtí. Loňské statistiky ale ukázaly, že už naštěstí neneseme první místo na světě v počtu tohoto onemocnění. Pomohla preventivní opatření.

Počet úmrtí na rakovinu tlustého střeva klesá. I tak je každoročně v České republice diagnostikováno nově kolem 8 000 nemocných a téměř 4000 pacientů ročně na toto onemocnění zemře. Počet nemocných by přitom bylo možné minimalizovat díky preventivním vyšetřením. K nim patří od padesáti let každé dva roky preventivní test okultního krvácení nebo krevní testy. Od 55. věku života pak mají pacienti nárok na preventivní kolonoskopické vyšetření každých 10 let.

Klíčový faktor je přijít včas

Při léčbě karcinomu tlustého střeva hraje zásadní roli jeho včasné odhalení. V případě zachycení nemoci v prvním stádiu existuje 86procentní šance na přežití. „V léčbě nádorových onemocnění je zcela stěžejní, zda se podaří nemoc včas diagnostikovat. Šanci na vyléčení to zásadně zvyšuje,“ dodává Ladislav Friedrich, prezident Svazu zdravotních pojišťoven.

Problém je, že i když se situace výrazně zlepšila, stále ještě prevenci nevyužívá každý, kdo na ni má nárok. U 55 procent pacientů je onemocnění diagnostikováno v pokročilém stadiu, kdy naděje na vyléčení významně klesají. Češi totiž raději vydrží nepříjemné příznaky, než by šli s tak choulostivým problémem k lékaři. Přitom dokonce ani krvácení do stolice nemusí být příznakem rakoviny, ale třeba jen hemoroidů.

Národní program screeningu kolorektálního karcinomu byl v ČR zahájen v roce 2000 a v roce 2004 byl podpořen zařazením do projektu adresného zvaní. V rámci něj bylo za 3 roky pojišťovnami rozesláno více než 3,7 milionu pozvánek. Po obdržení pozvánky se na vyšetření dostavila zhruba pětina pozvaných a u nich bylo odhaleno 5 000 karcinomů.

Rakovina tlustého střeva: dědičnost a strava

Na vznik rakoviny tlustého střeva a konečníku má vliv dědičnost, proto jsou pacienti, kteří měli nemoc v rodině, podrobněji a dříve sledovaní. Nemoci tak lze částečně předcházet. Je však třeba vědět jak. Vědecké studie prokázaly, že lidé, kteří přijímají málo vlákniny, trpí rakovinou tlustého střeva a konečníku častěji v porovnání s těmi, kteří přijímají vlákniny více.

Jak vláknina ve střevě působí? Především váže látky, které podporují vznik nádorového bujení, navíc mění střevní mikroflóru, snižuje zastoupení hnilobných bakterií a naopak podporuje růst nepříznivě působících aerobních bakterií. Velký vliv má také dostatečný příjem antioxidantů, a to zejména vitamínů C a E, příjem karotenoidů (vitamín A) a vitamínu D. Příznivě působí i selen a kyselina listová. Pokud jíte denně zhruba půl kilogramu zeleniny, můžete si být jistí, že děláte pro svá střeva dost.

Škodí alkohol i nikotin, pomáhá pohyb

Vyvarovat byste se měli nadměrné konzumaci červeného masa a výrazně slaných jídel. Spíše než grilování či smažení je vhodnější úpravou jídla vaření.

Alkohol brání regeneraci buněk DNA tlustého střeva, je proto důležité zásadně omezit či zcela vynechat jeho konzumaci. Důležitým preventivním opatřením je vzdát se kouření, neboť kolorektální karcinom je, stejně jako řada dalších nádorů, často spojen s nikotinismem – pravděpodobnost onemocnění aktivních kuřáků je dvojnásobná.

Jezte také dostatek mléčných výrobků, výhodné jsou zakysané mléčné výrobky s živou flórou.

Vliv má i pohyb, který urychluje střevní pasáž, a tím zkracuje dobu kontaktu karcinogenních látek se sliznicí tlustého střeva. Výzkumy z posledních let také ukazují, že na vzniku rakoviny, zvláště pak zažívacího ústrojí, se podílí i stres.

 

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.