Klíště jí změnilo život. Třicetiletá Petra skončila na vozíku! | Moje zdraví

Klíště jí změnilo život. Třicetiletá Petra skončila na vozíku!

Klíště jí změnilo život. Třicetiletá Petra skončila na vozíku!
Autor: Profimedia.cz
31. března 2019 • 06:00

Klíšťová encefalitida je nebezpečná nemoc, která vám ze dne na den může změnit život. A nezáleží na tom, kolik vám je a jakou máte imunitu. Přesvědčila se o tom třicetiletá Petra, kterou tato choroba upoutala na invalidní vozík. Měla však štěstí, že nákazu od klíštěte přežila.

Celý příběh paní Petry začal v září 2017, kdy se u ní tři týdny po přisátí klíštěte objevily zdravotní problémy. Měla silné bolesti hlavy, zvracela, přidala se také zimnice a třesavka. Lékaři měli podezření na lymskou boreliózu, a Petra tak dostala antibiotika.

Její zdravotní stav se ovšem zhoršil, a tak byla přivezena na Kliniku infekčních, parazitárních a tropických nemocí v Nemocnici Na Bulovce. "Když jsme pacientku přijímali, byla mírně zmatená, měla horečku 39 stupňů, cítila slabost a měla pozitivní dráždění mozkových blan," vzpomíná primářka Hana Roháčová. Laboratorní výsledky nakonec potvrdily klíšťovou meningoencefalitidu.

Obrna zasáhla všechny končetiny

Po dvou dnech v nemocnici se u paní Petry rozvinula levostranná obrna horní končetiny, postupně u ní navíc narůstala celková slabost a dostavila se porucha vědomí. Měla také potíže s dýcháním a polykáním. "Bylo nutné ji napojit na umělou plicní ventilaci," vzpomíná lékařka Roháčová.

To ale nebylo všechno. Po pár dnech dostala klonické křeče a zhoršilo se její neurologické postižení, a to až do obrny všech čtyř končetin. Komplikace nastaly i s polykáním. Nakonec ji tak lékaři museli zavést sondu do žaludku.

Zdravotní stav třicetileté ženy byl velmi vážný a rodina doufala, že se z toho dostane. Trvalo to sice několik týdnů, ale postupně se u Petry začaly obnovovat základní životní funkce a po necelých dvou měsících od přijetí na infekční kliniku byla propuštěna. Nečekal ji ovšem návrat domů, ale byla rovnou převezena do rehabilitačního ústavu Kladruby.

Petra je stále upoutána na invalidní vozík

Mladé ženě tak začala náročná etapa života, kdy místo užívání si života a své oblíbené práce restaurátorky musela denně podstoupit náročnou rehabilitační léčbu. Ta trvá až do současnosti.

Po roce a půl je Petra stále upoutána na invalidní vozík, zlepšila se jí však pohyblivost horních končetin a postupně se zlepšuje i hybnost těch dolních. Podle lékařů je však nejisté, jestli jednou bude chodit a vrátí se ke své oblíbené práci.

"Nikdy mě nenapadlo, že by se mi mohlo tohle stát, když jsem mladá a klíšťat jsem měla za život hodně," říká Petra.

Jedinou prevencí je očkování

Lékaři však varují, že klíšťovou encefalitidou se může nakazit kdokoliv. A následky mohou být velmi vážné a onemocnění může skončit i smrtí.

"Navíc na rozdíl od lymské boreliózy nerozhoduje ani doba přisátí a není na tuto nemoc žádný lék," upozorňuje primářka Hana Roháčová. Jedinou účinnou prevencí je tak očkování, které je v Česku stále podceňováno a využívá ho pouze 25 procent populace. Důvodem nízké proočkovanosti obyvatelstva je podle odborníků i to, že lidé mají mylný pocit, že se jich tato závažná choroba netýká.

"Přitom Česká republika patří k zemím s nejvyšším výskytem případů v Evropě. Klíšťata totiž mají v oblibě vlhké prostředí smíšených lesů a trav. Navíc se vyskytují i v městské zástavbě," dodává lékařka Hana Roháčová.

Autor: Petra Barochová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.