Vykroutit, nebo vyndat pomocí krémů? Jak správně odstranit klíště? | Moje zdraví

Vykroutit, nebo vyndat pomocí krémů? Jak správně odstranit klíště?

  • Vykroutit, nebo vyndat pomocí krémů? Jak správně odstranit klíště?
    Klíště v trávě chytnete raz dva • Autor: iStock
    21. července 2017 • 06:00

    Jeden tvrdí, že nejlepším způsobem, jak vyndat klíště, je nemilosrdně jej vykroutit. Další má zase osvědčený recept v tom, že by se mělo namazat něčím ideálně dostatečně mastným a počkat, až odpadne. Rad na to, jak se klíštěte zbavit, je nespočet. Jak to ale udělat správně? 

  • Největší mýtus

    Klíště je nutné vyndat co nejdříve • Autor: iStock
    Snad největší mýtus, který stále panuje ohledně vyndavání klíšťat, je potření parazita olejem, máslem, sádlem nebo nějakým krémem. Babičky vždycky říkaly, že klíště se pak pustí samo, aniž by se s ním muselo jakkoliv viklat. To je ale chyba. "Na přisáté klíště v žádném případě nepoužívejte oleje či masti, které ho přidusí. Může totiž vyvrhnout obsah střev do rány, čímž se zvyšuje pravděpodobnost přenosu nákazy," uvádí web www.kliste.cz. 
  • Vyvarujte se mačkání

    Pozor, klíště může způsobit vážné problémy • Autor: iStock
    Dalším problematickým odstraněním klíštěte, kterého se můžete dopustit, je vykrucování jej rukou. Zvyšujete si tím riziko, že parazita rozmačkáte, přetrhnete nebo že jej vytlačíte do sebe. Opět tím zvyšujete riziko nákazy některou z chorob, které může přenášet.
  • Co dělat, když se přetrhne?

    V přírodě chytíte klíště raz dva • Autor: iStock
    Pokud se ale stane, že se klíště přetrhne a zůstanou ve vašem těle kusadla, není nutné se ještě ničeho bát. Pokud je malinké a přisáté pouze chvíli, nechte místo v klidu. Kusadla brzy vypadnou sama, tělo si s nimi poradí stejně jako třeba s malou třískou. Jen postižené místo sledujte, jestli se tu nebudou dít nějaké změny. Ovšem pokud část, která vám zůstala v těle, byla větší a zůstala tu hlavička se slinnými žlázami, navíc tam bylo klíště zakousnuté více dnů, vyplatí se navštívit lékaře. To byste ale měli i ve chvíli, kdy místo zčervená do velikosti větší, než je pětikoruna.  
  • Jak jej tedy vyjmout?

    K vyndání klíštěte použijte příslušných pomůcek • Autor: iStock
    Pokud klíště objevíte doma, vezměte si k ruce kleštičky na to vyrobené, případně kartu a dezinfekční prostředek s účinkem na viry. Nejprve místo, kde je klíště zakousnuté, vydezinfikujte. Nechte dvě až pět minut působit a poté klíště chytněte těsně nad kůží a plynulým pohybem vyndejte. Ten pohyb by však nemělo být kroucení, ale vyviklání ze strany na stranu. Kroužení pouze naznačujeme. Když klíště odpadne, znovu místo vydezinfikujeme stejně jako prostředek, kterým jste jej vyndavali. Pokud ale parazita najdete v lese, kdy nemáte po ruce tyto pomůcky, vezměte si k ruce kapesník. Jeho špičkou pak stejným pohybem, tedy vikláním ze strany na stranu, jej odstraňte. 
  • Kdy bychom měli zpozornět?

    Pokud se vám na pokožce objeví červený flek, měl by to být signál pro to navštívit lékaře • Autor: iStock
    Bezprostředně po vyndání klíštěte na sobě pravděpodobně žádné příznaky naznačující, že je něco v nepořádku, neuvidíte. Je ale nutné ránu sledovat, jestli se nemění. "Navštívit lékaře je nutné v případě, že se zhruba za týden v místě přisátí vytvoří červená zvětšující se skvrna, většinou s bledým středem  neplést s malou skvrnou hned po odstranění, to je lokální reakce, která obvykle do týdne zmizí. To je příznak prvního stadia boreliozy a je třeba co nejdříve zahájit léčbu. Dále pokud člověk cca za 24 týdny i déle pozoruje nezvyklou únavu, bolesti kloubů, hlavy, brnění v končetinách, teploty," vysvětluje Miroslava Burýšková z laboratoře Protean.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.