Čtyři nejčastější mýty o klíšťové encefalitidě | Moje zdraví

Čtyři nejčastější mýty o klíšťové encefalitidě

Video se připravuje ...
7. března 2019 • 06:00

Lidí, kteří se nakazili klíšťovou encefalitidou, každým rokem v České republice přibývá. Důvodem je hlavně nízká proočkovanost společnosti, která se pohybuje jen kolem 25 procent. Ale také mylné představy o nákaze a nebezpečnosti této choroby. Přečtěte si nejčastější mýty o virovém zánětu mozku přenášeném klíšťaty.

Mýtus: Na zahradě u domu mi žádné nebezpečí nehrozí

Na skutečnost, že klíšťata se běžně vyskytují i v městské zástavbě (zahrady, parky, dětská hřiště), každoročně upozorňují hygienické stanice, které monitorují výskyt těchto roztočů ve městech. Odborníci proto varují, abyste si dali pozor i na klíšťata na zahradách, zejména v místech, kde je vyšší tráva nebo třeba hromada listí. I zde se totiž můžete nakazit klíšťovou encefalitidou

Mýtus: Beru si vitamin B, ten mě před klíšťaty ochrání

"Vliv vitaminu B proti klíšťatům a dalším členovcům nebyl nikdy medicínsky prokázán," upozorňuje MUDr. Hana Roháčová, primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí pražské Nemocnice Na Bulovce. Rozhodně se tak na takovouto ochranu před nákazou klíšťovou encefalitidou nespoléhejte. Jedinou účinnou ochranou je očkování.

Mýtus: Jsem v dobré kondici, s nemocí by si mé tělo poradilo

Klíšťová encefalitida může postihnout každého bez ohledu na věk a mnohdy zanechává doživotní následky. U osob starších 55 let mívá onemocnění závažnější průběh a riziko trvalých následků je u nich větší než u pacientů mladších věkových kategorií.

Mýtus: Očkování není potřeba, léčba klíšťové encefalitidy je snadná

Při tomto onemocnění mohou lékaři používat pouze podpůrnou léčbu v závislosti na typu a závažnosti příznaků. Specifická antivirová léčba totiž neexistuje a antibiotika lze užívat pouze na bakteriální infekce (například při léčbě boreliózy).

Klíšťová encefalitida může mít závažný průběh i následky. "Přibližně u 30 až 60 procent případů mohou být následky dlouhodobé nebo i trvalé," varuje primářka Hana Roháčová. A dodává, že i po vyléčení může pacient trpět bolestmi hlavy nebo dokonce částečnou obrnou. U nejtěžší formy se v různých fázích nemoci mohou vyvinout obrny nervů, může dojít k selhání životně důležitých center a ke smrti. 

Autor: Petra Barochová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.