Podchlazení: Kdy k němu dochází a jak poskytnout první pomoc | Moje zdraví

Podchlazení: Kdy k němu dochází a jak poskytnout první pomoc

Podchlazení: Kdy k němu dochází a jak poskytnout první pomoc
Autor: iStock.com
8. února 2019 • 06:00

O podchlazení neboli hypotermii mluvíme, klesne-li teplota tělesného jádra pod 35 stupňů, hraniční tělesná teplota pro přežití je pak 28 stupňů. Víte, co dělat, když je člověk podchlazený?

Příčinou podchlazení bývá déletrvající pobyt v mrazivém nebo chladném vlhkém prostředí. Podchlazení bývá podpořeno nemocí, vyčerpáním, poraněním, vlivem alkoholu a drog.

Se zvýšenou rizikovostí je třeba počítat hlavně u dětí a starších osob. Člověk reaguje na chlad nejdříve zúžením cév na periferii, čímž tělo chrání tělesné jádro před podchlazením.

Klasifikace hypotermie a projevy omrzlin na kůži

I. Lehká: 32–35 °C, normální vědomí, chladový třes, zvýšení tepové frekvence (bledá, nafialovělá místa na kůži při oteplování zčervenají a palčivě bolí)

II. Střední: 28–32 °C, útlum vědomí, svalový třes již chybí, různé poruchy srdečního rytmu (kůže je bílá až žlutá, mohou se tvořit puchýře, omrzlá tkáň méně bolí)

III. Těžká: pod 28 °C, těžké poruchy vědomí až bezvědomí, závažné poruchy srdečního rytmu – až fibrilace komor (zástava krevního oběhu), (tuhá, „vosková“ a nebolestivá ložiska, dochází k
hlubokému poškození tkáně)

Pokud pijeme alkohol, ten cévy rozšiřuje, což vede k tomu, že máme pocit, že je nám teplo, ovšem alkohol rozšíří i cévy na periferii, a tím se v nich krev rychleji ochladí a následně ochladí i jádro – tedy rychleji prochladneme.

Jak poskytnout první pomoc

- Bráníme dalšímu podchlazení.

- Postiženého transportujeme do suchého a teplého prostředí. Pozor, při středním a těžkém podchlazení nevyžadujeme od postiženého žádný aktivní pohyb, má na periferii výrazně chladnější krev než v jádru, a pokud se rozpohybuje, tak se chladná krev z periferie dostane do jádra, to podchladí a může dojít k fibrilaci komor. 

- Odstraníme mokrý oděv a nahradíme jej suchým teplým oděvem.

- Podchlazenou osobu položíme na záda, při bezvědomí zvolíme zotavovací polohu.

- Tělo zahříváme pomocí přikrývek, termofólie, ohřívacích sáčků, eventuálně i tělem zachránce.

- Při vědomí podáme teplé slazené nápoje.

Co dělat při pádu do ledové vody

Při prolomení ledu a pádu do vody se snažte co nejrychleji dostat na hladinu a co největší částí těla na led. Jde skutečně o vteřiny, v ledové vodě prochladnete výrazně rychleji než na vzduchu. Zkuste vylézt na cokoli – led, kus dřeva apod. Zakřičte o pomoc.

Během poklesu tělesné teploty pod 32 °C se výrazně zpomaluje metabolismus, takže mimo jiné klesají nároky těla na kyslík. Při podchlazení tedy provádíme resuscitaci do té doby, dokud se
pacient neohřeje na normální tělesnou teplotu (tento postup se týká spíše profesionálů, záchranářů).

Odborná spolupráce: Bc. Martin Smolík, DiS. www.skoleniprvnipomoci.cz

Tento článek vyšel v časopisu Moje zdraví. Aktuální číslo si můžete koupit na www.ikiosek.cz.

Autor: Marie Hejlová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.