Selfie loket: Když za vaši bolest může mobil | Moje zdraví

Bolí vás loket? Na vině může být váš mobil!

Bolí vás loket? Na vině může být váš mobil!
Selfie • Autor: Istockphoto.com
5. května 2020 • 06:00

Takzvaný selfie loket je podobné zranění jako loket tenisový. Je způsobený nepřirozeným pohybem ruky při focení selfie.

Když se ráno probudíte s bolavými svaly a klouby, protože jste to včera přehnali se sportem, je to nepříjemné, ale normální. Čím dál víc lidí ale zažívá bolesti, které jsou spojené s používáním jejich mobilního telefonu. Ten používá každý a u mnoha lidí jde doslova o nadužívání s neblahými psychickými a fyzickými následky.

Než se začnete smát, zamyslete se, kolikrát jste dnes svůj mobilní telefon vzali do ruky a kolik času jste jeho používáním strávili. Závislost na mobilech je již prokázána a bolest s ním spojená také. Jedním z kloubů, které se nepřirozeně namáhají, je loket. Vezměte si například moment, kdy fotíte selfie. Držíte ruku v nepřirozeném úhlu, což má za následek tlak na šlachy, bolest svalů, a může dokonce vzniknout i zranění.

„Selfie loket je podobné zranění, jako je tenisový či golfový loket. To jsou již zaběhnuté termíny pro záněty šlach kolem lokte způsobené nadměrným namáháním daného kloubu. K zánětům kvůli pořizování selfies dochází, protože lidé příliš natahují paži, aby dostali telefon co nejdál od těla. Ale naše těla prostě nejsou nastavena tak, aby takový pohyb pravidelně dělala,“ tvrdí lékařka a fyzioterapeutka Mary Ann Wilmarthová.

Selfie loket způsobuje přehnané vytáčení ruky

Hlavní rozdíl mezi selfie loktem a tenisovým loktem je v tom, že jeden je výsledkem namáhavého tréninku nebo monotónní práce, zatímco druhý vznikl podlehnutím zbytečnému módnímu trendu. Je jen dalším v řadě zbytečných zranění. Křečovité držení telefonů namáhá karpální tunely v zápěstích, sklonění nad displejem neprospívá krční páteři. Zatímco u klasického stolního počítače sedíte vzpřímeně, při užívání drobnějšího tabletu máte tendenci se hrbit, čímž vznikají nové druhy bolestí zad. Hraním na telefonu zase namáháte palec, tomuto typu zranění se říká „herní palec“. Nejenže elektronické čtečky knih, chytré telefony a tablety způsobují poranění, ale lidé také ztrácí svalovou hmotu a sílu v určitých málo využívaných částech těla.

„Naštěstí je řešení stejně jednoduché jako samotný problém. Rozvrhněte si svůj denní rozvrh tak, abyste měli dostatečně dlouhé přestávky od používání technologií, aby si vaše tělo odpočinulo. Pravidelně cvičte, abyste posílili krevní oběh, a hlídejte si pravidelné protahování a posilování a ujistěte se, že denně protahujete a posilujete všechny části těla. A příště, až váš loket (nebo krk nebo prsty) dostane křeč během focení na mobil, měli byste to brát jako varování. Radujte se ze zážitku, nemusíte dokumentovat každou vteřinu,“ doporučuje Wilmarthová. Pokud už za každou cenu potřebujete stovky selfíček, zakupte raději selfie tyč.

Autor: Lucie Kořistová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.