Bachovy esence: Jak fungují, jak je používat, jak je vybírat | Moje zdraví

Co jsou Bachovy esence a na jakém principu fungují?

Co jsou Bachovy esence a na jakém principu fungují?
Nemoc není krutost ani trest, ale pouze oprava, nástroj, kterým si naše duše posloužila, aby poukázala na naše chyby • Autor: iStock.com
25. dubna 2023 • 14:00

Jemné vibrace květů, keřů a stromů, které jsou přítomny v Bachových květových esencích, svou mocnou přírodní silou dokážou nastolit vnitřní harmonii, pomáhají při zvládnutí nežádoucích emocí a tím působí na naši fyzickou stránku. Pokud jste někde cestou ztratili zdraví, krok za krokem vám pomohou objevit, kde leží pravá příčina – uvědomit si negativní emoce, které si s sebou nesete životem jako závaží… Je načase nechat tuto přítěž za sebou.

Dr. Edward Bach (1886–1936), anglický lékař, bakteriolog a homeopat, se neúnavně, intenzivně zabýval objevením pravé příčiny nemocí. Nedalo mu spát propojení fyzických nemocí s emočním naladěním toho kterého člověka a uvědomil si, že tím, co způsobuje oslabení organismu a následně i jeho onemocnění, jsou negativní emoce. Známe dobře přísloví, že zdravá mysl přináší zdravé tělo – spojitost mezi mentálním a fyzickým zdravím je dnes již více než jasná, nicméně na to v každodenním shonu zas a znovu zapomínáme.

Video se připravuje ...
Nejlepší aromaterapie na bolest hlavyVIDEO 

Nemoc není krutost ani trest, ale pouze oprava, nástroj, kterým si naše duše posloužila, aby poukázala na naše chyby, aby nás zadržela před většími omyly, jež by nadělaly mnohem vážnější škody, a aby nás přivedla zpět na správnou cestu, ze které bychom nikdy neměli sejít… V tomto duchu se vyjadřoval dr. Bach již v roce 1931. Chápal nemoc jako výsledek nesprávného myšlení a konání a byl přesvědčen, že pokud odstraníme „chyby“ na naší duchovní úrovni, nemoc automaticky vymizí.

Jak to ale udělat? Není snadné si naplno uvědomit, v čem chybujeme, natož se pokusit to odstranit. Je to skoro těžší než zdolat nejvyšší horu světa. Většina z nás potřebuje s tímto přeladěním pomoci. Není to však práce pro „chirurgy“, je třeba subtilní pomoci z přírody, jemných vibrací rostlin, které nás „vezmou za ruku“ a pomalu převedou přes zrádné peřeje, abychom objevili, že na druhé straně břehu svítí slunce…

Pravdou, kterou dnes objevuje čím dál více lidí, je, že zdraví neznamená pouze skvěle fungující tělo s lékařskými hodnotami „v normě“ a nemoc neznamená jen postižený orgán, který je třeba napravit či odstranit. Zdraví je něco víc. Člověk je celek, se vším svým prožíváním, cítěním, emocemi… Nic neexistuje odděleně, za vším se skrývá na první pohled neviditelné propojení a jistý řád. A dr. Bach byl jedním z těch, kteří tento řád objevili. Došel k poznání, že nemoc těla nemá pravý původ na fyzické úrovni, ale je zhmotněním mentálního postoje daného člověka.

V jednoduchosti je síla

Tedy jinak řečeno – pokud neodstraníme skutečnou příčinu, která tkví v našich emocích, vzteku, strachu, potlačované agresivitě, lítosti, zatrpklosti, nesnášenlivosti, závisti či žárlivosti, nemůžeme se skutečně uzdravit. Teprve přeladěním jemných přediv našich mentálních postojů se zdraví objeví v celé své kráse. Zdá se vám to příliš jednoduché? V jednoduchosti je nejen krása a síla, ale také většinou pravda. Každá nemoc je vyjádřením odklonu od tohoto řádu. Cílem opravdového uzdravení je schopnost rozeznat a pochopit vlivy a impulzy (slabé místo, kde neustále chybujeme), jež vedou k narušení harmonie a jednoty životní síly.

Prevence proti nemocem začíná vždy pozitivním postojem k životu a náš emocionální stav je klíčem k našemu zdraví. Pokud se v nás zabydlí pochybnosti, zoufalství, nerozhodnost nebo strach, staneme se citlivými na jakékoli vnější vlivy. Dnes již nikdo nemá pochyby, že například dlouhotrvající konflikty v práci či osobním životě se po jistém čase odrazí na zdraví. Oslabuje se tím náš imunitní systém a otevírá dokořán brány nemocem.

Všechny esence jsou vyrobeny z volně rostoucích květů, keřů a stromů. Dr. Bach si byl vědom toho, že vše živé má určité vibrace. Hledal a našel rostliny, které svými energetickými vibracemi odpovídají lidským náladám a reakcím a působením své energie jsou schopné tyto nálady a stavy korigovat. Uvedl do života jednoduchý, účinný způsob, který lidem pomáhá otevřít se radosti a nastoupit cestu ke zdraví. Bachovy esence působí jednoduše, jemně, přitom s hlubokou silou…

Jsou netoxické a mohou je používat malé děti, těhotné ženy i staří lidé. Dají se totiž také natírat na rty, spánky či zápěstí v případě, že pro někoho není možné užívat je vnitřně z důvodu přítomného alkoholu (též možné nakapat do teplé vody, přičemž alkohol vyprchá). Krizová esence pro děti neobsahuje alkohol, ale je konzervována glycerinem.

Jak vybrat správnou esenci?

Esencí je celkem 38. Zprvu můžeme mít pocit, že bychom je potřebovali všechny najednou, ale vždy je důležité rozklíčovat, jak se cítíme a co právě teď prožíváme.

Můžete též oslovit certifikovaného konzultanta Bachových esencí a ten vám pomůže nalézt esenci, kterou potřebujete nejvíce. Esence se vybírají podle negativních emocí, které nás v daném období nejvíce ovlivňují. Každý člověk však bude na tento výběr reagovat naprosto specificky. Někdo pocítí úlevu okamžitě, někdo bude přelaďovat několik týdnů či měsíců. Pracovat s Bachovými esencemi je jako loupat cibuli.

Krok za krokem odstraňujeme slupky, abychom se dostali k pravému jádru. Překonáváme různé vrstvy emocí, nálad, myšlenek a vzorců, které jsme si během let nastřádali, abychom se nakonec propracovali ke své podstatě a pravé přirozenosti.

Nemoc těla tak, jak ji známe, je posledním stadiem něčeho, co je hluboce zakořeněno pod povrchem. Je výsledkem konfliktu mezi naším duchovním a tělesným bytím. Jestliže mezi těmito dvěma aspekty vládne harmonie, těšíme se naprostému zdraví. Pokud mezi nimi naopak vládne disharmonie, následuje to, co všichni známe jako nemoc. Naším jediným úkolem je proto rozvíjet svoji osobnost, žít svůj vlastní život a pevně držet v rukou kormidlo své lodě – pak může být vše v pořádku.“ Poselství dr. Bacha je i dnes více než aktuální.

Článek vyšel v původním znění v tištěném magazínu Moje zdraví.

Autor: Helena Míková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.