Jak na pohodlné cestování letadlem: Pijte vodu a zacvičte si | Moje zdraví

Jak na pohodlné cestování letadlem: Pijte vodu a zacvičte si

Jak na pohodlné cestování letadlem: Pijte vodu a zacvičte si
Autor: istock.com
5. srpna 2019 • 06:00

Doba dovolených je spojena s cestováním letadlem, a to nejčastěji ekonomickou třídou. Málo místa ovšem znamená ztuhlé končetiny a záda. Víte, jak si pomoci, abyste po vystoupení z letadla nebyli celí polámaní?

Oteklé nohy, ztuhlá šíje a pískání v uších patří mezi hlavní zdravotní problémy lidí, kteří hodně cestují. „Statické sezení i několik hodin ve stísněném letadlovém prostoru je náročné především pro dolní končetiny, které bolestivě tuhnou a otékají. Dále jsou obvyklé bolesti krční páteře nebo hlavy kvůli nevyhovující poloze hlavy ve spánku. Při dlouhém sezení se může navíc ozvat také bolest v kostrči,“ vyjmenovává potíže vedoucí fyzioterapeutka FYZIOkliniky Iva Bílková.

Cestovatelům přitom mohou pomoci drobné pomůcky. První je podpora hlavy v podobě krčních podložek. Můžete si koupit nafukovací polštářek, který snadno složíte, a můžete ho tak mít kdykoli po ruce. “S ním lze předejít přetížení či zablokování krční páteře, bolestem hlavy a dalším potížím. Pokud někoho trápí bolesti kostrče, existují i nafukovací polštářky pro sezení. V případě, že člověk trpí na otékání dolních končetin, měl by před nástupem na palubu zvážit kompresní podkolenky,“ říká Iva Bílková. Podkolenky by určitě neměli zapomenout ti, co mají potíže s křečovými žilami.

Pozor na trombózu

Pokud je to jen trochu možné, měli byste se během cestování alespoň jednou za hodinu postavit a projít v uličce. Důležitý je také dostatečný pitný režim. Na to myslete zejména v při cestování s leteckou společností, kde musíte platit skutečně za všechno. Před bezpečnostní kontrolou na letišti se ujistěte, že máte lahev na vodu prázdnou, tu vám pak nevyhodí. Za branou si ji můžete napustit vodou, a ušetříte tak možná hned několik euro. Na mnoha letištích jsou dokonce pítka.

Rizikem zejména delších letů může být takzvaný syndrom ekonomické třídy, čili stav, kdy vznikají krevní sraženiny, které mohou v krajním případě ucpat srdce a vést až k infarktu či v případě mozku – k mrtvici. Zdaleka nejhorší je pak dlouhý spánek ve strnulé poloze. Nezapomeňte si na sebe vzít pohodlné oblečení, které nebude nikde škrtit – to platí zejména pro ponožky. Kalhoty by neměly být těsné v pase. Při delším cestování si také zujte boty.

Nespoléhejte se na alkohol, a to ani v případě, že si myslíte, že s ním vyřešíte případný strach z letu. Na to jsou vhodnější léky na uklidnění, které vám může předepsat lékař. Větší množství alkoholu totiž vede k dehydrataci organismu, a ta je dalším rizikovým faktorem pro vznik trombózy.

Vyzkoušejte jednoduché cviky

Při vzletu a přistávání trápí mnoho lidí vinou vyrovnávání tlaku v kabině nepříjemné, někdy až velmi bolestivé zalehnutí uší. „Tyto stavy zmírní žvýkačka nebo takzvaný potápěč, snadný cvik, kdy si člověk zacpe nos a přes něj se pak snaží vydechnout,“ popisuje fyzioterapeutka a připojuje cviky, které zvládne v letadle každý, protože nevyžadují mnoho prostoru. Vsedě opřete chodidla o zem a střídavě je stavte na paty a co nejvýše na špičky. Udržujte svižné tempo. Můžete střídat polohy – jedna noha na špičce, druhá na patě a naopak.

Druhý cvik: Vsedě narovnejte páteř, ramena stáhněte dolů, bedra směřujte mírně dopředu, dlaně nechte položené na stehnech. S dlouhým výdechem ústy rukama zatlačte do stehen a „odtlačte“ se za hlavou vytaženou co nejvýše, napřimte páteř, hlavu vytáhněte co nejvýše a bradu zasuňte mírně zpět k páteři, přičemž ramena mějte stále dole. S dalším výdechem hrudník „sjíždí“ dolů k pánvi.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.