Jet lag: Jak překonat příznaky pásmové nemoci? | Moje zdraví

Jak přežít pásmovou nemoc neboli jet lag ve zdraví?

Jak přežít pásmovou nemoc neboli jet lag ve zdraví?
Pokud cestujete na východ, vyhněte se na palubě světlu. Budete se cítit energičtější a silnější • Autor: iStock.com
27. června 2023 • 16:00

Absolvujete při cestách letadlem dlouhé vzdálenosti? Tak to jste se určitě nevyhnuli únavě při překročení dvou časových pásem. Jsme malátní, rozhození a naše tělo i mysl si na přeřízené ručičky na hodinkách dlouho zvykají. Poradíme, jak se s pásmovou nemocí nejlépe vyrovnat.

Co je to jet lag (pásmová nemoc)?

Jednoduše řečeno je to narušení našeho běžného biorytmu, které se projevuje poruchami spánku a neadekvátní únavou. Vzniká po rychlém překročení dvou a více časových pásem

Video se připravuje ...
8 tipů, jak zdravě snídatVIDEO 

Zakladatel laboratoře pro výzkum biologických rytmů Cartmane Eastman z Rush Univerzity v Chicagu podotýká, že když se ocitneme v novém časovém pásmu, vystavujeme naše vnitřní biologické hodiny velké zátěži. Náš organismus si totiž těžko zvyká na nový cyklus světla a tmy.

Cirkadiánní hodiny se sice vynulují a nakonec se srovnají s místem naší destinace, ale může to trvat několik dní. Ať už cestujete k moři nebo za pracovními úkoly, taková prodleva se zrovna moc nehodí. Chcete být v pohodě hned, jak přiletíte? Tady máte pár rad, jak se problémů vyvarovat.

Trik se světlem a tmou

První rada je úplně snadná. Pokud cestujete do destinace, kde bude po příletu slunečný den, už před odletem byste své tělo měli vystavit jasnému světlu, třeba z lampičky. A naopak. Pokud bude v cíli po příletu tma, snažte se své tělo světlu vystavovat co nejméně. Například pokud cestujete na východ – řekněme ve večerním letu z New Yorku do Londýna – vyhněte se na palubě světlu; budete se cítit energičtější a silnější. Naopak, pokud cestujete na západ, například z Miami do Los Angeles, vystavte se ještě před startem jasnému světlu.

Jak je to se spánkem a světlem, které snižuje hladinu melatoninu, čtěte ZDE.

Melatonin versus jet lag

Řeknete si, že by bylo nejjednodušší použít prášky na spaní či nějaký energetický drink. Řešením jsou ale spíše doplňky stravy obsahující melatonin. „Nic jiného není tak efektivní jako melatonin," říká Health Alon Avidan, ředitel Centra poruch spánku UCLA. Pokud cestujete na západ, Avidan doporučuje, abyste během prvních několika dnů v nové destinaci přijali 0,5 miligramu melatoninu zhruba o půlnoci. Ti, kteří cestují na východ, by měli užívat stejnou dávku někdy kolem deváté hodiny večerní. Nejprve je ale dobré se u svého praktického lékaře ujistit, že vám melatonin neškodí a že se „nebije“ s jinými léky, které užíváte.

Někdy mohou pomoci na pásmovou nemoc homeopatika. Jaká a kdy se dočtete ZDE.

S pásmovou nemocí pomůže i jídlo

Pokud své tělo chceme nastavit na novou časovou zónu, měli bychom pravidelné stravování v letadle upravit. Nejlepší bude si to vysvětlit na příkladu. Pokud cestujete v letadle ze západu na východ, měli byste až do 8. hodiny ranní v novém časovém pásmu držet hladovku. Jinými slovy, poslední jídlo si dejte v poledne, než odletíte. Vaše tělo tak začne zpracovávat potravu a naopak odpočívat ve správný čas.




Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.