Letadlem na dovolenou: Rady, jak zmírnit pásmovou nemoc | Moje zdraví

Letadlem na dovolenou: Rady, jak zmírnit pásmovou nemoc

Letadlem na dovolenou: Rady, jak zmírnit pásmovou nemoc
Autor: istock.com
31. května 2019 • 06:00

Plánujete letos dovolenou v daleké exotice? Pak vás zcela určitě nemine dlouhé cestování letadlem, se kterým se pojí i nepříjemná pásmová nemoc neboli jet lag. Jeho negativní účinky na organismus sice nemůžete úplně potlačit, naštěstí se ale dají zmírnit. Poradíme vám, jak na to.

Lidský organismus je nastavený tak, že během 24 hodin se průběžně zvyšuje a snižuje naše teplota, krevní tlak, hladina glukózy i hormony. Celý proces je řízen vnitřními biologickými hodinami spojenými se světlem během dne a tmou v průběhu noci. Při dlouhém cestování letadlem se rychle přesunujeme z jednoho časového pásma do druhého, což může mít na náš organismus negativní vliv.

Pokud cestujete na východ, bude pro vás pravděpodobně těžké v noci usnout. Počet dní, ve kterých budete bojovat s jet lagem, je stejný, jako počet časových pásem, které jste v průběhu cesty překročili. Jestliže cestujete na západ, můžete se probouzet dřív, než chcete. Počet dní, po které vás bude trápit pásmová nemoc, budou jen 2/3 počtu pásem, která překročíte.

Tipy, jak zmírnit účinky pásmové nemoci:

Spánkový plán

Jet lag můžete zmírnit i tím, že několik dní před odletem upravíte dobu spánku tak, aby byl dopad pásmové nemoci co nejmenší. V dnešní době už existují i chytré mobilní aplikace, které vám s tím pomohou – například Entrain.

Zkuste melatoninové doplňky

Melatonin je hormon produkovaný mozkem, který se uvolňuje pouze ve tmě a navozuje typické noční chování. Zvažte jeho užívání ve formě doplňků stravy hlavně pokud se chystáte cestovat na východ. V takovém případě berte 0,5 mg 13 hodin před dobou, kdy se chcete probudit. Melatonin užívejte před cestou po stejnou dobu, jakou upravujete svůj spánkový režim, a vysaďte ho v den odletu.

Naplánujte si odlet

Pokud víte, že poletíte několik hodin, pokuste se naplánovat odlet tak, aby vyhovoval vašim spánkovým požadavkům. Pokud víte, že v letadle usnete, můžete cestovat během noci, jestliže ale v letadle nezamhouříte oko, naplánujte si let tak, abyste do cílové destinace dorazili večer a mohli jít rovnou spát.

Cestujte plynule

Pokud můžete, vyhněte se krátkým mezipřistáním v jednotlivých časových pásmech. Ty totiž můžou rozhodit vaše vnitřní hodiny, protože budete mít dost času se přizpůsobit na místní čas a podmínky. Nejvhodnější pro dalekou cestu je nepřetržitý let.

Odepřete si kávu i alkohol

A to jak v průběhu letu, tak i po něm. Místo toho pijte dostatek vody nebo jiných nápojů, které vás nebudou dehydrovat. Dehydratace totiž zhoršuje účinky pásmové nemoci.

Ve dne vyrazte ven

Pokud je v cílové destinaci den, nezůstávejte v hotelu, ale buďte aktivní. Vyrazte ven a užívejte si co nejvíce světla v průběhu dopoledne i odpoledne, aby se vaše biologické hodiny srovnaly. Po příletu budete mít nejspíš taky problém do sebe dostat nějaké jídlo, je ale důležité, abyste se najedli zhruba ve stejnou dobu, jako jste zvyklí doma.

Zapomeňte na šlofíky

To platí zvláště ve dnech těsně po příletu do cílové destinace. Delší než půlhodinový spánek vám může bránit usnout v noci, proto se snažte zůstat vzhůru až do normální doby spánku.

Přibalte si špunty do uší

Ty vám spolu s maskou na oči pomohou usnout i v době, kdy na to vaše tělo ještě není připravené.

 

 

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.