Salmonelóza: Nakazit se můžete z masa i zeleniny | Moje zdraví

Hrozba jménem salmonela: Dejte si pozor na maso i zeleninu

18. července 2023 • 14:00

Když se řekne salmonela, většina lidí si vybaví nepříjemné průjmové onemocnění, za které můžou zmrzlina ze stánku nebo míchaná vajíčka. Pozor bychom si měli dávat ale i na zcela běžné potraviny.

Salmonelóza se stále pravidelně vrací, ročně se jí u nás nakazí kolem 10 000 lidí. Pokud už se objeví nějaká epidemie, většinou pochází ze špatně skladovaného majonézového jídla nebo z domácích vajec. Nakazit se ale můžete i kvůli nesprávně skladovaného ovoce či zeleniny. 

Video se připravuje ...
Porucha trávícího ústrojí. Co může způsobit častý průjem?VIDEO 

Maso je horší než zmrzlina

Vedoucí na dětských táborech obvykle zakazují dětem kupovat a jíst zmrzlinu u stánků právě z důvodu obavy z nákazy salmonelou. Lékaři se ale shodují na tom, že bakterie se nejčastěji vyskytují ve vejcích, zatímco zmrzlina se většinou vyrábí z práškové směsi. Mnohem větší riziko onemocnění tak hrozí při konzumaci nejen samotných vajec, ale například také u drůbežího, vepřového, hovězího masa, ryb a podobně.

Pozor na křížovou kontaminaci

Salmonela pochází od zvířat, která ji nejčastěji mají už za života a kontaminují vlastní produkty (vejce). K nakažení pak dochází ve chvíli, kdy člověk tyto potraviny sní v syrové podobě nebo po nedostatečné tepelné úpravě (saláty, zákusky, majonézy, omáčky, pomazánky, salámy, sekaná atd.).

Druhým způsobem nákazy je kontaminace při přípravě těchto potravin. V tomto případě bývá na vině nedodržení základních pravidel osobní a provozní hygieny. Proto je nutné dbát na striktní oddělení syrového masa a vajec a ostatních potravin, které se nebudou tepelně upravovat. Nože a prkýnka, kterých se maso dotklo, proto před dalším použitím pečlivě umyjte saponátem a horkou vodou. 

Maso nemyjte

Ač to zní nesmyslně, jedním s hygienických pravidel je i nemytí masa pod tekoucí vodou. Maso po vyndání z obalu stačí jen osušit papírovou utěrkou. Voda tekoucí přes maso totiž může stříknout na linku, nůž nebo mycí houbičku a tím tyto předměty kontaminovat. 

Salmonela se nevyhýbá ani zelenině

Mnoho lidí to neví, ale je třeba myslet i na to, že salmonelou mohou být kontaminované i různé druhy ovoce a zeleniny. Pozor si dejte například na meloun nebo okurky. V poslední době navíc bývají bakterie často zjištěny například v salátu. Ovoce i zeleninu bychom tak měli vždy řádně omývat pod tekoucí vodou a ihned zkonzumovat.

Na potraviny, ze kterých hrozí nákaza salmonelou, se podívejte v naší fotogalerii:

Nemoc ohrožuje hlavně děti a seniory

Inkubační doba se u salmonelózy nejčastěji pohybuje v rozmezí od šesti do čtyřiadvaceti hodin. Mezi hlavní příznaky salmonely patří: 

Průvodním jevem nemoci je celková dehydratace organismu. Nejvíce ohrožené jsou děti, ale i senioři a lidé s oslabenou imunitu. Onemocnět můžou ale i ti, kteří snědli větší množství potravin se salmonelou, protože jí pochopitelně není všude stejně. Více o léčbě salmonely si přečtěte ZDE.

Salmonelu ničí vysoké teploty

Špatnou zprávou je, že bakterie salmonely se nedají zničit mražením, a dokonce se tak nezastaví ani jejich rozmnožování. V potravinách na ně ale naopak platí vysoké teploty. Jako účinná teplota se uvádí 75 °C po dobu pěti minut v jádru potraviny, var a teploty nad 100 °C salmonely spolehlivě ničí.

Autor: Marie Bezděková, miv
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.