Jak se připravit na dlouhou cestu autem? | Moje zdraví

Pět tipů, jak přežít dlouhou cestu autem k moři

Video se připravuje ...
5. července 2023 • 14:00

Autem do Chorvatska vyráží každý rok 740 000 Čechů. Dalších několik set tisíc jede do Itálie a pár tisíc otrlejších i do Řecka, Francie či Španělska. Cesta přitom v těchto případech není cílem, ale spíš prostředkem, nejméně oblíbenou částí dovolené. Jak ji přežít ve zdraví a v pohodě?

Být u moře o pár hodin dřív, ale za jakou cenu? Odpočinek je důležitý. Před samotnou cestou si dopřejte dostatečně dlouhý spánek a buďte jako profíci. Naordinujte si pravidelné přestávky, které poctivě dodržujte. Energii načerpanou na odpočívadle rádi využijete, až se zaseknete v první koloně. Nezaskočí vás hlad, žízeň ani potřeba na toaletu. Pamatujte, že maximální doba nepřetržitého řízení by v běžném provozu neměla přesáhnout čtyři hodiny.

Video se připravuje ...
Podívejte se na tipy, jak přežít dovolenou s dětmi ve zdravíVIDEO 

Nezapomínejte pít

Pro boj s únavou mnoho řidičů volí kávu či energy drinky. Ne vždy ale přinesou kýžený efekt. Krátkodobě kofein sice oddálí pocit únavy, ale ten se později může vrátit a ještě být intenzivnější. Je dobré pamatovat na to, že káva odvodňuje, a proto je důležité dodržovat pitný režim. Každou kávu tak doplňujte skleničkou vody a nebojte se přidat i nápoje s cukrem, které řidičům snadno a rychle dodají energii.

Jak zabavit děti?

Pokud vyrážíte i s vašimi ratolestmi, doporučujeme poctivou přípravu. Na cestu dostatek jídla, které v kombinaci s teplým počasím snadněji ukolébá děti k spánku. Vždy se vyplatí mít po ruce nějakou tu hru, kterou vyspalé nezbedníky zabavíte na pár dalších kilometrů. Vzpomínáte třeba na slovní fotbal? Bude se hodit i tablet nebo DVD přehrávač,  díky kterému nebudete pár hodin o dítěti vědět. Cesta se tak stane příjemnější, bez neustálých dotazů „kdy už tam budeme“. Vše si nachystejte dovnitř vozu, abyste nemuseli zastavovat kvůli svačinkám, žízni či nudě dětí.

Pozor na dlouhé sezení

Ačkoli se to nezdá, tak i dlouhé sezení při cestování může nést zdravotní rizika. Jedním z nich je žilní trombóza. Ta neohrožuje pouze cestovatele v letadle, ale každého, kdo dlouho sedí bez možnosti protáhnout se. Podle odborníků by měly ideálně každé dvě hodiny následovat malá zastávka a protažení, které rozproudí krev v žilách. Účinnou prevencí jsou také přírodní látky a výtažky z rostlin, které proti srážení krve účinně bojují. V lékárně vám určitě poradí.

Výstražné pomůcky, jako jsou reflexní vesty a trojúhelník, si v autě uložte na dobře dostupné místo, odkud je v případě potřeby rychle vytáhnete. Nikdy nevíte, kdy se vám porouchá startér nebo selže navigace. Vyplatí se proto mít náhradní powerbanku, kterou nabijete jak mobilní telefon, tak i tablet. Stejně tak mějte v záloze i klasické automapy. Po ruce mějte i repelent – v rámci zastávek na protáhnutí či svačinku se bude určitě hodit.

Přečtěte si, jak se mění jízdní vlastnosti vozidla při jeho zatížení v článku ZDE.



Autor: Kateřina Erbsová, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.