Deset věcí, které by každá žena měla vědět o své vagině | Moje zdraví

Deset věcí, které by každá žena měla vědět o své vagině

  • Deset věcí, které by každá žena měla vědět o své vagině
    Autor: istock.com
    29. prosince 2019 • 06:00

    Svou pochvu má každá žena už od narození, a tak by se dalo očekávat, že o ní ví všechno. Jenomže nejrůznější tabu, která kolem ženského pohlavního ústrojí panují, způsobují, že ani dospělé ženy často nevědí vše o jeho normálních funkcích a o tom, jak se změní po porodu. Schválně, vy víte vše?

    To, co jíte, ovlivní stav vaší vaginy

    Vyvážené vaginální pH se pohybuje mezi 3,8 a 4,5, vnitřní prostředí je ovšem velmi citlivé a stačí maličkost a změní se. Nevyvážené pH pak vede k infekcím, zápachu a nepříjemným zdravotním problémům. Jedním ze způsobů, jak udržet rovnováhu vnitřního prostředí „tam dole“, je zdravá strava. Pomůže vyřazení cukru, konzumace čerstvého ovoce a zeleniny a také potravin, jako jsou jogurt, probiotika a brusinky.

    Například jogurt je pro ženské intimní partie doslova superpotravina. Studie publikovaná v odborném časopise Archives of Gynecology and Obstetrics popisuje, jak vědci naordinovali těhotným ženám s kvasinkovou infekcí jogurt s medem. Výzkumníci zjistili, že směs měla při léčbě kvasinkových infekcí podobné účinky jako antimykotika. Kromě jogurtu patří do skupiny potravin bohatých na probiotika další kvašené potraviny, jako jsou kefír, podmáslí, kimchi, kyselé okurky...

  • Vagina má samočisticí funkci

    Upusťte od mýdla a agresivních mycích přípravků. „Pochvu lemuje celá řada žláz, které produkují tekutiny potřebné k promazání a očištění se. Drtivou většinu vaginálních infekcí, s nimiž ke mně ženy do ordinace přichází, si způsobují samy. Konkrétně přehnaným používáním mycích prostředků, nebo dokonce výplachů,“ vysvětluje gynekoložka Lisa Sternová.

    Podle ní právě komerční mycí přípravky obsahují chemická barviva a vůně, které mohou vaginální prostředí podráždit, vysušit a zničit vaginální mikroflóru. Ta běžně obsahuje „dobré“ bakterie a kvasinky. Když jsou tyhle chemikáliemi vyhubeny, přemnoží se anaerobní bakterie a kvasinky, které způsobují potíže, jako jsou výtok, zápach a svědění.

    Takže jak se správně mýt? Šetrným mycím prostředkem v oblasti stydkých pysků, ale pouze zvenčí.

  • Při vzrušení se mění její velikost

    „Průměrná délka vaginy je 7 až 10 centimetrů, což se může zdát málo. Při vzrušení však dochází k jejímu prodloužení, a to až dvojnásobně. I tak mnoho žen trpí bolestí při sexu, zejména v případě, kdy je jejich partner dobře vyvinutý,“ uvádí gynekoložka Lissa Rankinová, která v takovém případě doporučuje používat lubrikant a nezapomínat na předehru. Čím vzrušenější žena bude, tím méně bolestivý bude styk.

  • Stárne nejen vaše tvář

    Je to smutný fakt – vzhled ženského přirození se s věkem mění stejně jako třeba obličej. Když ubývá hladina estrogenu, stydké pysky mají tendenci se prodlužovat, tukové polštářky v nich se zmenšují. Kvůli úbytku kolagenu dochází k ochabnutí stydkých pysků. Také kůže vulvy může ztmavnout nebo naopak zblednout. Obojí je normální. Dobrá zpráva je, že změny vzhledu nemění nic na tom, jaké potěšení vám umí vagina dopřát.

  • Vagina není černá díra

    Ačkoliv každá dívka už někdy slyšela mýtus o tamponech, které se ztratí někde v těle, není to možné. Vagina není černá díra, kde věci beze stopy mizí. Na vnitřním konci je ohraničena děložním čípkem a vlastní tkání vagíny, takže není spojena s dutinou břišní. „Ve vagině tedy nemůže nic zmizet. Přesto se může stát, že se tampon dostane tak hluboko, že jej nebude možné vyndat klasickým způsobem,“ vysvětluje Sternová. S takovými potížemi pomůže lékař, není však třeba se obávat.

  • Některé ženy při orgasmu ejakulují

    Ženské ejakulaci se říká také mokrý orgasmus a někdy během svého života jej prožila skoro polovina žen. Některé pravidelně a opakovaně, u jiných je souvislost s menstruačním cyklem či těhotenstvím, některé to zažily pouze jednou. A právě ženy, které s tímto typem vyvrcholení nemají příliš zkušeností, se mohou vyděsit nebo se před partnerem stydět.

    Obojí je zbytečné. Ženská ejakulace je důkazem, že se žena při milování naprosto uvolnila a milování si užívá. Tekutina vychází ze Skeneho žláz, které se při silném orgastickém stahu stlačí. Podle vědců má tekutina jiné složení než moč, přestože právě s ní bývá často zaměňována. Při ženské ejakulaci se může uvolnit zhruba 10–20 mililitrů tekutiny, ovšem u některých žen může jít i o mnohem větší množství.

    Podle odborníků prý jde o naučenou dovednost, takže se s mokrým orgasmem setkávají častěji starší ženy, které umí pracovat se svou sexualitou.

  • Po porodu se vaše vagina dramaticky změní

    Doktorka Rankinová uvádí, že jako gynekoložka téměř vždy pozná, že žena vaginálně porodila. „Obvykle potřebuji větší vaginální zrcátko pro ženy, které porodily dvě děti, než pro bezdětné. Na perineu také vidím, zda došlo k epiziotomii, nebo se žena samovolně poranila,“ vysvětluje Rankinová.

    Pro ženy, kterým se jejich vagina po porodu nelíbí, má jednoduchou radu. Kegelovy cviky umí téměř zázraky a můžete je cvičit kdykoliv a kdekoliv. Stačí stisknout svaly, které používáte k zahájení a zastavení toku moči, a držet je stisknuté několika vteřin. Ještě účinnější je cvičení, pokud jej provozujete během sexuálního styku.

  • Můžete ji udržet ve formě

    Pravidelné cvičení nesvědčí jen břišním a hýžďovým svalům, i vaginu je třeba procvičovat, aby zůstala ve formě. Sex udržuje vaginální tkáň citlivou, naopak dlouhá období bez sexu či alespoň masturbace způsobí, že vaginální stěny zeslábnou a při menopauze může dojít ke zdravotním problémům. Opět mohou pomoci Kegelovy cviky, také gynekolog může navrhnout pro každou pacientku cviky na míru.

  • Množství vaginálního výtoku se u každé ženy liší

    Průměrné množství vaginálního výtoku, který vyprodukuje žena v reprodukčním věku po dobu osmi hodin, váží 1,55 gramu, přičemž gram odpovídá přibližně jedné čtvrtině čajové lžičky. Některé ženy však produkují tekutiny mnohem méně a jiné mnohem více. U každé ženy se množství může lišit i během jednoho cyklu, kdy největší množství produkuje vagina během ovulace. Také barva výtoku se může lišit – normální, zdravý výtok má barvu bělavou, po zaschnutí se může zdát zažloutlý. Pokud však vagina produkuje velké množství výtoku a ten navíc zapáchá, možná trpíte nějakou infekcí a měla byste navštívit lékaře. Dalšími varovnými příznaky je nadměrné svědění nebo pálení.

  • Používání kondomů chrání před pohlavně přenosnými nemocemi

    Je to stará a známá pravda, že nejlepší ochranou je věrnost obou partnerů. Pokud si ale partneři nejsou věrní nebo se na to nemohou spolehnout, je lepší být opatrný a chránit se. Nejen před nechtěným otěhotněním, ale také před pohlavně přenosnými nemocemi, jako jsou syfilis, HIV, genitální opar, kapavka, genitální bradavice a chlamydie.

Autor: Lucie Kořistová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.