Češi extrémně solí a škodí si zdraví: Na co si dát největší pozor
Spotřeba soli se v Česku podle posledních srovnávacích studií zcela vymyká většině evropských zemí, vyšší je jen v Maďarsku a na Balkáně. Největším problémem, který způsobuje, je vysoký tlak.
Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) by celkový denní příjem soli u dospělého člověka neměl přesáhnout pět gramů, což je pro lepší představu jedna čajová lžička. U rizikových pacientů (diabetici, hypertonici – lidé s vysokým tlakem) je optimální dávka dokonce jen tři gramy soli za den. Spotřeba v České republice však doporučené hodnoty překračuje více než trojnásobně – na osobu a den v průměru připadá alarmujících 16,5 gramů. Přitom je zřejmé, že nadměrné množství soli ve stravě dlouhodobě škodí zdraví, a to významně.
Češi jsou v Evropě „bronzovými medailisty”: Muži sní 15–16 g/den, ženy okolo 11 g/den. Zjistila to studie Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity. Dětští lékaři navíc upozorňují, že spotřeba soli je už zbytečně vysoká i u předškolních a školních dětí. U nich to navíc vede i k obezitě. Proč? Zvýšený konzum soli totiž vyvolává u dětí pocit žízně, který řeší konzumací nápojů se zbytečně vysokým obsahem cukru s kalorickou zátěží, což přispívá k nadváze a obezitě.
„Už jsme si skoro zvykli považovat hypertenzi za nezbytnou součást stárnutí, jako by se s tím nedalo nic dělat. Problém vyššího krevního tlaku je ale založený již v dětství, v období dospívání. I dospívající již mají problémy s vyšším tlakem a musí užívat tablety. A to není situace, kterou bychom si přáli,” upozorňuje MUDr. Ivan Peychl, primář Pediatrického oddělení Nemocnice Na Bulovce.
Šedesát procent populace má problémy s vysokým tlakem
Nadměrný konzum soli je spojován se zvýšeným krevním tlakem, který zvyšuje riziko onemocnění srdce a cév (infarkty, mozková mrtvice). V České republice se vysoký tlak vyskytuje asi u 35 procent obyvatel, ale jeho výskyt stoupá po 60. roce života až na více než 60 procent. Odborné vědecké práce jednoznačně dokazují, že čím více soli organismu dodáváme, tím více se nám zvyšuje krevní tlak.
Přemíra soli má na svědomí i další zdravotní komplikace, například zadržuje vodu a zvyšuje se tak objem tekutiny v organismu. Tím dochází k nadměrnému zatížení a poškozování ledvin. Sůl může stát i za obezitou, osteoporózou, ledvinovými kameny, rakovinou žaludku a dalšími.
„Někdo může namítnout, že chlorid sodný je nezbytný pro naši výživu, což je pravda. Jenže množství soli, které konzumujeme, je nesrovnatelně vyšší než to, které opravdu potřebujeme. Proč tomu tak je, to je otázka. Na jazyku máme takové buňky, chuťové pohárky, které rozeznávají základní chutě a mezi nimi je i slaná chuť. Pravděpodobně to tak příroda zařídila, abychom věděli, že v potravě je něco, co je pro náš život nezbytné. My jsme se ale naučili přidávat sůl do potravin v nadměrném množství, které nás poškozuje,” dodává MUDr. Ivan Peychl.
Naopak krevní tlak dokáže příznivě snížit draslík neboli kalium, který je obsažen v ovoci a zelenině, jehož konzumace je ale v Česku ve srovnání s vyspělými státy bohužel nízká. V posledních několika letech se ale přece jen díky cíleným kampaním daří vzbudit pozornost laické veřejnosti v ČR k problému nadměrného konzumu soli, značnou aktivitu vyvíjí Státní zdravotní ústav v Praze, na jeho webové stránce se můžete informovat, co mohou laici udělat pro zdraví a jak snížit konzumaci soli.
Příznivou zprávou je fakt, že i u nás si lidé začínají uvědomovat, jaké potraviny si nosí domů ze supermarketů, a sledují údaje nejen o obsahu tuku, ale i soli. Asi 70 procent příjmu soli totiž pochází z průmyslově zpracovaných potravin nabízených v supermarketech. Jak můžete spotřebu soli snížit?
10 doporučení, jak omezit sůl
1. Ze všeho nejdřív se zamyslete a zrekapitulujte si, kdy a jak solíte. Často totiž používáme sůl nevědomky, jen ze zvyku. Příjem soli snižujte postupně, chuťové buňky změnu lépe přijmou.
2. Odstraňte ze stolu slánky, jídlo na talíři už nepřisolujte a totéž vyžadujte i od ostatních členů rodiny. Dětem vysvětlete rizika spojená s nadměrnou konzumací soli.
3. Vařte co nejvíc domácích jídel, používejte čerstvé suroviny, omezte polotovary. Jezte doma nebo si vlastní jídlo připravte do krabičky. Vyhýbejte se fast food občerstvení a dováženým obědům.
4. V kuchyni nahraďte sůl cibulí, česnekem, kořením a bylinkami, nepoužívejte bujóny, ochucovadla ani kořenicí směsi. Nesolte ani vodu na vaření například těstovin nebo brambor.
5. Zařaďte do svého jídelníčku více čerstvého ovoce a zeleniny (tím zvýšíte příjem draslíku, který působí proti negativním účinkům sodíku). Syrovou zeleninu nikdy nesolte.
6. Při nákupu potravin čtěte etikety, porovnávejte obsah soli/sodíku a kupujte nejméně slané produkty. Uvědomte si, že 70 procent soli přijímáme z kupovaných potravin.
7. Nekupujte a nekonzumujte potraviny s tzv. skrytou solí: uzeniny a paštiky, tavené a uzené sýry, instantní omáčky a nudlové polévky asijského typu, kečup, solené oříšky a brambůrky atd.
8. Věnujte pozornost pitnému režimu. Minerální vody vždy kombinujte s přírodní pramenitou vodou.
9. U pečiva se vyhýbejte kusům se solí na povrchu (krystaly spolkneme dříve, než se rozpustí a přinesou kýžený požitek, ale zátěž pro tělo je obrovská).
10. V restauracích požádejte o méně slané jídlo. Změnu postoje k solení zkuste prosazovat také ve školních a závodních jídelnách a obecně ve svém okolí.