Diagnóza: rakovina! Co teď? Jak ji přijmout a na co se připravit? | Moje zdraví

Diagnóza: rakovina! Co teď? Jak ji přijmout a na co se připravit?

Diagnóza: rakovina! Co teď? Jak ji přijmout a na co se připravit?
Autor: iStock.cz
16. listopadu 2019 • 06:00

Každý třetí obyvatel Česka se v životě dozví, že má rakovinu, a každý čtvrtý na ni zemře. Jak se vyrovnat s tím, že vám lékaři odhalili toto onemocnění, jak získat potřebnou motivaci k léčbě. A co dělat, když to nezvládáte.

Jedním z častých scénářů, které se v hlavě nemocného odvíjí, jsou otázky typu: Kde jsem udělal chybu? Proč zrovna já? Je to trest? Co se teď bude dít a jak to zvládnu? Bude se vše jen zhoršovat a nakonec v brzké době umřu?

Jak vysvětlují odborníci, šok ze závažné zprávy je naprosto přirozený a člověk by ho neměl potlačovat. První fáze, kterou člověk s onkologickým onemocněním musí projít, je přijmutí sdělené diagnózy. Rakovina není trest, a proto je zbytečné hledat viníka nebo se donekonečna litovat. Pacientům také může pomoci, když si uvědomí, že v tom zdaleka nejsou sami.

Podle mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (IARC) si v roce 2018 vyslechlo diagnózu onkologického onemocnění 18,1 milionu lidí po celém světě. Proto jsou také tak důležitá různá pacientská sdružení, kde je možné sdílet své pocity a někdy i praktické informace. Najdete je třeba na stránkách České onkologické společnosti www.linkos.cz nebo také na stránkách www.jaknarakovinu.cz, kde také najdete příběhy lidí či informace o tom, jak podpořit své zdraví.

Vyhledejte pomoc psychologů

„Každý člověk, který se ocitne v těžké životní situaci, jakou je zdolávání onkologické choroby, prochází také různými psychickými změnami a krizemi. Často ještě v době před stanovením diagnózy, kdy se u něj objevují znepokojující tělesné příznaky, přicházejí ruku v ruce s nimi obavy a pochybnosti. Po vyslechnutí diagnózy pak prožívá vážnou duševní krizi,“ vysvětlují odborníci na stránkách linkos.cz.

Na webu proto existuje Psychoonkologická sekce České onkologické společnosti obsahující informace o psychice onkologického pacienta a také rady, jak toto období co nejlépe zvládnout. Pro řešení konkrétních situací je zde psychoonkologická poradna, ve které psychoonkologové pracující na onkologických pracovištích a v hospicích zodpovídají dotazy týkající se psychologické péče o onkologicky nemocné.

Přijetí nemoci

Důležité je, aby se pacient naučil navzdory nemoci žít způsobem, který ho naplňuje, a naučil se přijmout pomoc a podporu od svého okolí. Častou chybou je, že nemocný dusí pocity ve svém nitru a považuje rakovinu za „svou záležitost“, se kterou musí bojovat sám. Druhým extrémem je pak přehnaná sebelítost, která léčbě rovněž nepomáhá a komplikuje situaci nemocnému i jeho okolí. Pacienti by se neměli stydět přiznat si, že „mají problém“, a měli by vyhledat odbornou psychologickou pomoc.

Psychická podpora okolí během onkologické léčby je nedocenitelná, ale pacient musí začít sám u sebe. Mít se rád a udržovat pozitivní mysl i přes pochopitelné emoční propady je základem pro možné uzdravení. Na druhou stranu není třeba se obviňovat z toho, že vaše mysl může za to, že léčba nepokračuje tak, jak si představujete. Přijmutí nemoci s sebou nese i přijmutí možného konce a přípravy na něj.

Každý třetí

Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS) nádorové onemocnění zasáhne v průběhu života každého 3. obyvatele Česka a každý čtvrtý na něj zemře. V roce 2016 na rakovinu zemřelo 27 261 obyvatel České republiky a diagnózu si vyslechlo 49 000 mužů a 47 000 žen. Nejčastějším nově diagnostikovaným zhoubným onemocněním byly nemelanomové nádory kůže.

Nejvíce úmrtí v rámci onkologických onemocnění má v současné době na svědomí rakovina plic. V současné době se polovina nových případů rakoviny plic objevuje u bývalých kuřáků. Po 10 letech nekouření se riziko snižuje na polovinu. Ročně si diagnózu rakoviny plic podle ÚZIS vyslechne kolem 6 700 obyvatel České republiky. Většina má již pokročilé stádium, u kterého není léčba úspěšná. Pět let od diagnózy přežije jen 16 procent Čechů.

Proč tomu tak je? „Vysvětlení tohoto špatného přežívání je pravděpodobně v rozsahu onemocnění při diagnostice. V době diagnózy má totiž jen 20 procent pacientů lokalizovanou chorobu. I v případě, kdy je nádor radiologicky lokalizován, je pětileté přežití jen 30–40 procent,“ vysvětluje MUDr. Jiří Votruba, Ph.D., primář I. kliniky tuberkulózy a respiračních nemocí VFN a 1. LF UK v Praze.

Video se připravuje ...
Video: Jak provádět samovyšetření prsuVIDEO 

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.