Pohlavní nemoc se sama nevyléčí. Víte, jak na ni? | Moje zdraví

Pohlavní nemoc se sama nevyléčí. Víte, jak na ni?

Pohlavní nemoc se sama nevyléčí. Víte, jak na ni?
Autor: istock.com
20. srpna 2019 • 12:00

Pohlavní nemoci nejsou téma, o kterém bychom rádi diskutovali. Máme pocit, že se nás netýká. Ale s takovým přístupem vydržíme jen do okamžiku, kdy zjistíme, že máme problém.

Pohlavní onemocnění nejsou v médiích zrovna na denním pořádku. Je to proto, že se jejich počet v současné době u nás snížil (respektive počet nemocných), nebo spíše schováváme hlavu do písku a předstíráme, že neexistují? „Pravdivá je druhá varianta. Zejména výskyt syfilidy v posledních letech roste, nejvíce touto pohlavně přenosnou infekcí onemocní muži mající sex se stejným pohlavím. V této skupině pacientů je až polovina všech případů syfilidy,“ konstatuje prof. MUDr. Jana Hercogová, CSc., MHA, přednostka Dermatovenerologické kliniky 2. LF UK a Nemocnice Na Bulovce, a dodává: „Na naší klinice došlo v posledních třech letech k nárůstu počtu pacientů se syfilidou, kapavkou a genitálními bradavicemi o padesát procent!“

Upadly v zapomnění, přesto dále existují

„Mezi klasické pohlavně přenášené nemoci, které se běžně vyskytují v ČR, a neškodí si je připomenout, patří právě syfilis, kapavka, ale i chlamydiové onemocnění, lymphogranuloma venereum (venerický lymfogranulom). Sexuálně přenosných je samozřejmě i řada dalších infekcí – například trichomoniáza, kandidóza, genitální opar, vši ohanbí (muňky), moluska či obávaná infekce HIV,“ dodává lékařka. Je toho tedy dost, co můžeme od svého sexuálního partnera, stálého (!) či náhodného, dostat nechtěným „darem“. Není to však o tom se fyzických kontaktů (či vztahu jako takového) dopředu bát. Je třeba se chránit.

Jak poznáme problém?

„Prvními klinickými příznaky pohlavně přenosných infekcí jsou zpravidla výtoky nebo vředy, v dalším průběhu některých nemocí, typicky u syfilidy, dochází k rozvoji dalších kožních a slizničních projevů, tedy vyrážce, bradavicím na genitálu, výpadu vlasů a podobně. Ale i další infekce mohou způsobit závažné zdravotní problémy, například neplodnost, mimoděložní těhotenství,“ upozorňuje profesorka Jana Hercogová.

Hlavní trojka

Syfilis: (zvaná též příjice nebo lues): Vyvolává ji bakterie spirálovitého tvaru (spirochéta) Treponema pallidum. Na pohlavních orgánech se projeví jako rudý tvrdý nebolestivý vřed, který se nejprve nehojí, ale do šesti týdnů od objevení spontánně vymizí – nemoc se však dále šíří do celého těla. Typická jsou zde tři stadia onemocnění, přičemž v konečné fázi (v případě, že se syfilida neléčí) dochází k vážnému poškození organismu v podobě postižení kardiovaskulárního nebo nervového systému.

Kapavka: Způsobuje ji bakterie Neisseria gonorrhoeae, která vyvolá zánět děložního hrdla, močové trubice nebo konečníku, typický je žlutavý výtok, krvácení mimo periodu, u mužů může posléze dojít k zánětu semenných váčků, nadvarlat a prostaty, objevují se bolesti v podbřišku, při pohlavním styku, zvracení. Neléčená kapavka může vést k neplodnosti či potratům.

AIDS: Syndrom získaného selhání imunity, na který stále hledáme účinný lék. Původcem je virus HIV, který se přenáší tělními tekutinami (spermatem, poševním sekretem, krví, mateřským mlékem). Prvotní příznaky si lze splést s chřipkou či mononukleózou, posléze nemoc přechází do latentní bezpříznakové fáze, po které následuje klinicky rozvinuté stadium selhání imunitního systému, kdy náš organismus není schopen se bránit běžným infekcím

Léčit je třeba včas!

Na většinu pohlavně přenášených infekcí dnes máme naštěstí k dispozici účinnou léčbu, tzn. antibiotika, která ale musejí být podána včas (!), aby se podařilo infekci zcela vyléčit. „Problémem v poslední době je však kupříkladu narůstající rezistence původce kapavky vůči antibiotikům,“ upozorňuje lékařka. Léčba u pohlavních nemocí je obvykle ambulantní, ale u časných stadií syfi lidy je povinná léčba za hospitalizace, jejíž délka je mimo jiné dána dobou zhojení kožních projevů.

Po skončení léčby musí pacient přijít na kontrolní vyšetření, při němž se zjišťuje, zda se nenakazil více infekcemi současně. Ke zvýšení hladin protilátek totiž dochází za několik týdnů. Lidé, u kterých byla léčena syfilida, zůstávají lékařsky sledováni až do 65 let věku.

Celibát, kondomy a věrnost

Jak si vlastně v dnešním světě uchránit sexuální zdraví? Faktem je, že v „posteli“ jsou (obrazně řečeno) vždy kromě partnera/ky všechny jeho předchozí sexuální známosti (!). Je tedy dobré na tuto skutečnost myslet. Jediným možným východiskem se zdá být celibát, ale to není přesně to, co by většina lidí považovala za skutečné životní štěstí. K tomu profesorka Hercogová podotýká: „Partnerská věrnost je optimální, ale podle výsledku sledování sexuálního chování našich pacientů je téměř nereálná. Proto by partneři měli používat bariérovou ochranu (kondom), která pravděpodobnost přenosu infekcí alespoň sníží.

Když se objeví zdravotní problém, je zcela namístě dostavit se ke kožnímu lékaři co nejdříve. K vyšetření není třeba doporučení praktického lékaře. Kožní lékaři provádějí i preventivní vyšetření na sexuálně přenosné choroby a nemoci v oblasti genitálu.“ Vyšetření se v každém případě nebojte, ostych odsuňte stranou. Jde o vaše zdraví a potažmo i zdraví vašich blízkých.


Nejčastějším onemocněním, které se přenáší pohlavním stykem, jsou infekce genitálu způsobené chlamydiemi.

Ne každý projev na genitálu je nutně pohlavně přenosnou infekcí – mohou se zde vyskytovat běžné kožní nemoci (lupénka, ekzém), ale i kožní nádory. TIP: Seznam dermatologů lze najít na www.dermanet.cz

VIDEO: Jaké jsou nejčastější pohlavní choroby a jak je léčit?

Autor: Helena Míková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.