Co je to osteoartróza a jak ji léčit? | Moje zdraví

Co je to osteoartróza a jak s ní bojovat? Zhubněte a jezte kolagen!

Co je to osteoartróza a jak s ní bojovat? Zhubněte a jezte kolagen!
Pro artrózu je charakteristická bolest postižených kloubů • Autor: iStock.com
26. listopadu 2018 • 06:00

Bolí vás klouby? Občas otečou a špatně se vám chodí? Pravděpodobně máte osteoartrózu. Jde o chronické kloubní onemocnění, při kterém dochází k postupnému ubývání a porušování kloubní chrupavky.

Revmatologové přiznávají, že za posledních 20 let výzkumu na poli medicíny založené na důkazech nikam nepokročili. Možná proto, že osteoartróza je velmi různorodé onemocnění kloubů. Postihuje celý kloubní systém, nejen chrupavku, jak se někdy mylně uvádí.

Osteoartrózu znáte spíše pod názvem artróza. Co se při ní děje? Jde zjednodušeně řečeno o opotřebování kloubu, kdy se chrupavka pomalu rozpadá a mizí. Kost v kloubu se brání vznikem různých výrůstků v kloubní jamce, to pak bolí a člověk špatně končetinou hýbe. Problém může postihnout každý kloub, nejčastěji ale koleno a kyčel.

Dnes se navíc odborníci domnívají, že nejde jen o onemocnění neobnovující se chrupavky, ale o celý soubor degenerativních a zánětlivých pochodů, jež ničí měkké i tvrdé kloubní tkáně.

„V průběhu osteoartrózy dochází zpočátku k nezdravému zvýšení metabolické a enzymatické aktivity v chrupavce, je zvýšená hydratace chrupavky, která se stává měkčí a méně odolnou k zátěži. Postupně je možné pozorovat rozvláknění chrupavky a vznik trhlin na jejím povrchu. Současně se mění i kost pod chrupavkou. Konečným výsledkem je destrukce chrupavky a kosti,“ vysvětluje předseda Ortopedicko-protetické společnosti ČLS JEP, ortoped Petr Krawczyk ze Zlína.

Osteoartrózou jsou postiženy kromě nosných kloubů  kolena, kyčle, páteř, ramenní klouby  také drobné klouby rukou a nohou. Postihuje kromě chrupavky také kost kolem kloubu, kloubní pouzdro, ale také vazy, šlachy a svalstvo, které kloub ovládají. Osteoartróza tak není pouze degenerativní onemocnění kloubů, které je důsledkem stárnutí a opotřebování kloubů, jak se dříve myslelo, ale postihuje i mladé lidi a její mikroskopické známky, a někdy i projevy, lze pozorovat už u dvacetiletých. Je podmíněno geneticky, ale významně ovlivňují jeho vznik a průběh životní styl, způsob pohybu a výživy.

Jak léčit osteoartrózu?

První otázka, která každého napadne, je, zda má smysl výživa kloubů? Podle doporučení odborných lékařských společností ano, ale terapie by měla být komplexní. Zahrnuje změnu životního stylu, pravidelné kondiční cvičení, redukci hmotnosti, ortopedické vložky, opěrné pomůcky, termoterapii, psychoterapii, balneoterapii a také úpravu jídelníčku. V něm by podle výzkumu předního českého revmatologa Milana Adama měly být zahrnuty kolagenní peptidy, které jsou jedinou formou kolagenu s prokázanou biologickou aktivitou.

Jde o doplňky stravy, které můžete koupit v lékárně. „Kolagenní peptidy podněcují chrupavkové buňky k tvorbě mladých kolagenních molekul. Ty pak regenerují kolagenní strukturu chrupavky. Již za jedenáct dní dochází ke zdvojnásobení tvorby kolagenu typu II v chrupavce,“ vysvětluje MUDr. Petr Krawczyk z Lékařské fakulty Ostravské univerzity závěry výzkumu.

Endoprotéza až v posledním stádiu

Podle lékaře je právě předcházení zhoršení problémů nejlepší cestou léčby. Případná endoprotéza se totiž dává až ve chvíli, kdy už je klub v posledním, tedy čtvrtém stádiu nemoci. Tomu předchází poměrně nepříjemné období, kdy kluby bolí. “Teprve ve čtvrtém stupni je poškozený a bolestivý kloub možné nahradit endoprotézou. Dříve to možné není,“ říká doktor Petr Krawczyk.

Vývoj od prvního do čtvrtého stupně většinou trvá desítky let, kdy je nemocný sužován citlivostí kloubů na chlad, bolestmi kloubů při pohybu, startovacími bolestmi až po bolesti kloubů v klidu, ve spánku. To vše vede ke snížení kvality života.

Osteoartróza trápí 80 procent populace nad 55 let. V České republice je od 45 let populace četnost pracovní neschopnosti z důvodu onemocnění kloubů osteoartrózou téměř 90 tisíc případů ročně, kdy pracovní neschopnost v průměru trvá 62 dnů. Případy pracovní neschopnosti pro onemocnění kloubů osteoartrózou se však vyskytují už u mladých lidí, kdy je v pracovní neschopnosti téměř 10 tisíc mladých lidí do 30 let. Ve věku 70 let je pak osteoartrózou postiženo až 90 procent obyvatelstva této věkové skupiny.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.