Zdravé kloubní pouzdro chrání i chrupavku | Moje zdraví

Zdravé kloubní pouzdro chrání i chrupavku

Zdravé kloubní pouzdro chrání i chrupavku
Kloubům prospějí výtažky z koňského kaštanu • Autor: istockphoto.com
27. října 2016 • 11:20

Kosti, svaly, vazy i šlachy - všechny tyto součásti pohybového aparátu musejí být v pořádku, abychom se při pohybu nemuseli omezovat kvůli bolestem. Při preventivní péči se pozornost často zaměřuje na chrupavky, ale pro zdravý pohyb to nestačí.

Samotná chrupavka je velmi důležitá součást kloubu. Je to hladká, asi jen 1 mm tenká ploténka, v koleni ji nazýváme meniskus. Je to část kloubu, která není nijak prokrvená (proto při onemocnění kloubu samotná chrupavka ani nebolí - bolí měkké tkáně v okolí kloubu). Chrupavka obaluje dvě stýkající se části kostí a funguje mezi nimi jako „tlumič“. V dospělosti začíná chrupavka ubývat, a čím je tenčí, tím je také méně pružná. Podstatné je, že je vyživována z tzv. kloubního mazu, který je uvnitř kloubu.

Kloubní pouzdro pro stabilitu i výživu

Konce obou kostí, které tvoří kloub, spojuje po obvodu vazivové kloubní pouzdro. To plní dvě funkce: vnější vrstva zajišťuje pevnost a stabilitu celého kloubu, vnitřní vrstva pak výživu samotné chrupavky. Kloubní pouzdro je hustě protkáno sítí krevních cév a kapilár a těmi putuje výživa do kloubního mazu, který si pak chrupavka při pravidelném zatěžování sama nasává. Bez kloubního pouzdra by tedy sama chrupavka nemohla fungovat.

Mechanické opotřebení a dlouhodobé zatěžování celého pohybového aparátu vyvolá degenerativní procesy v oblasti úponů šlach, vazů a kloubních pouzder. Pojivové tkáně (šlachy, svaly a vazy) musejí být stále dobře prokrvovány a dobře vyživovány, a je tedy třeba je ochránit od zánětlivých reakcí, jež doprovázejí i otoky. Proto se v přípravcích zaměřených na péči o pohybový aparát nacházejí látky s protizánětlivými a antiedematickými účinky (proti otokům).

Již v dřívějších dobách, kdy se hojně využívalo přírodního léčitelství, bylo známo, že takové účinky mají například výtažky z koňského kaštanu. Proto je i dnes hlavní účinná látka z těchto výtažků, nazvaná aescin, využívaná pro péči o poraněné měkké tkáně pohybového aparátu, při zánětech šlachových pochev, k léčbě otoků a především poúrazových a pooperačních zánětů, stejně tak i u bolestivých syndromů zapříčiněných zánětlivými a degenerativními procesy, jež spějí k artrotickému postižení kloubů.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.