Začínáme s jogalates: Cesta k vlastnímu tělu | Moje zdraví

Začínáme s jogalates: Cesta k vlastnímu tělu

Začínáme s jogalates: Cesta k vlastnímu tělu
Jogalates je poměrně náročné cvičení, pokud se provádí správně • Autor: iStock.com
30. července 2017 • 06:00

Zařídí klidnou mysl a trénované, pružné tělo. Zbaví svaly nadměrného napětí, dodá vám energii. Napřímí páteř, odstraní bolest zad a blokády bránící pořádně se nadechnout. Zmírní stres a zlepší schopnost relaxovat. Takhle „kouzlit“ umí relativně nové cvičení – jogalates.

Někdy se mu říká i yogilates nebo joga-pilates. Kombinuje tisíciletími prověřenou jógu a desetiletí oblíbený pilates, posiluje, vitalizuje a osvěžuje. Cvičí ho nejen zpěvačka Madonna, ale všichni ti, kteří touží přistoupit ke svému tělu opravdu „z hloubky“. 

Počátky jógy spadají do doby 3 tisíce let před naším letopočtem, systém pilates vyvinul Němec Joseph Pilates na počátku 20. století. Neví se přesně, kdy a koho napadlo skloubit to nejlepší z obou programů – jógy a pilates – do nové, unikátní sestavy.

Nicméně v souvislosti s aktualizací lékařských poznatků o fungování a neduzích těla moderního člověka postrádajícího přirozený pohyb a s využitím znalostí anatomie a fyziologie vznikl ucelený soubor bezpečných, kontrolovaných a neobyčejně účinných cviků. Využívají se při něm fyzioterapeutické prvky ve spojení s protahováním a posilováním svalů a s hlubokým dýcháním. 



Základem správného postoje a zdravého pohybu je napřímená páteř s fyziologickými zakřiveními. Aby páteř dobře fungovala, musí být pružná a ohebná, ale zároveň pevná a stabilní. Proto je potřeba cvičit hluboko uložené svaly kolem jednotlivých obratlů a udržovat jejich harmonickou spolupráci se svaly povrchově uloženými. 

V jogalates se cvičí všechny směry pohybu páteře a v hodinách se učíte podporovat ji správnou aktivitou svalů středu těla (břišních, svalů pánevního dna a dalších). Postupně si tak vybudujete silné, pevné a zároveň pružné tělo, se kterým lépe zvládnete nároky sedavého zaměstnání nebo vykompenzujete přetížení jednotlivých svalů či svalových skupin při jednostranně zatěžujících sportovních aktivitách (běh, tenis, squash, cyklistika, hokej, fotbal, golf…). 

Procvičujete-li svaly kolem páteře, ovlivňujete zároveň nervový systém, neboť páteřním kanálem prochází mícha (spolu s mozkem tvoří centrální nervový systém) a z ní vychází 31 párů míšních nervů. Svaly břišní a pánevního dna, na které se jogalates také zaměřuje, jsou klíčové pro náležité fungování střev a močového měchýře (prevence samovolného úniku moči) a při správné aktivaci usnadňují porod.

Co je jogalates ve srovnání s pilatesem?

 „Pilates je oproti józe silovější, nedá protažení a není v něm dostatek rotačních a úklonových pozic. Nepracuje s vyrovnáním energií a uvolněním, nezbaví tělo napětí tak dobře jako jóga. Naproti tomu jóga někdy nekontrolovatelně protahuje to, co už protažení nepotřebuje, a tak prohlubuje svalovou nerovnováhu a obecně je v ní – na rozdíl od pilates – málo cviků k posílení břišních svalů, ačkoli velká část klasických ásán silné břicho vyžaduje,“ vysvětluje přednosti i nevýhody obou stylů (cvičíme-li je izolovaně, bez vzájemného skloubení) fyzioterapeutka a instruktorka jogalates Mgr. Hana Marčišová ze studia Yogata v Praze.

„U nás v Yogatě proto kombinujeme jógový přístup a fyzioterapeutickou korekci k pilates cvikům i pozicím jógy. Z jógy si bereme princip práce ve cviku – tedy uvolňování v provedení pozice, výdrže, variabilitu a rozsah pohybů kyčlí, páteře a dalších kloubů, používání okrajových částí těla  - zápěstí, prsty, chodidla a  důsledné budování opory v pozicích. Pilates využíváme k posílení svalů ve středu těla, které pomáhají, jsou-li správně aktivovány, budovat stabilitu páteře a potažmo celého těla.“ „Soustředění se na přesný pohyb a provádění cviků v krajnosti osobních možností vede k uvolnění skrytého stresu nebo napětí uloženého v těle, které pak dokáže lépe hospodařit se svou energií,“ pokračuje Hana Marčišová. 

„Jogalates má i pozitivní psychický náboj. Člověk se na hodině koncentruje jen sám na sebe a na to, aby daný cvik zvládl, a běžný denní šum myšlenek a všedních starostí tak alespoň na chvíli ustává. Postupně se naučí stát a sedět rovně i v normálním životě, lépe prociťovat vlastní tělo, jeho napětí či uvolnění.“ 

Cvičí se naboso v pohodlném oblečení (legíny, tepláky, triko, mikina…), které by – kvůli volnému dýchání – především nemělo škrtit v pase. Střídají se různé pozice – vleže na zemi, v kleku, v různých sedech i ve stoji, třeba s oporou o stěnu.

Používají se i pomůcky, které provedení cviků někdy ulehčí a jindy ztíží (therabandy – pružné gumy, overbally, podložky-bločky…). V Yogatě je každá hodina jiná, v zásadě však sled cviků kombinuje sestavu pilates s ásánami a principy jógy; některé cviky vycházejí z Pilatesovy sestavy, jiné jsou bližší jógovým ásanám nebo rehabilitačním cvikům, třeba těm podle paní Mojžíšové.

 „Obtížnost roste tím, jak pečlivě člověk vnímá jemné nuance cviku; zdánlivě stejný pohyb může být velmi snadný, nebo naopak velmi namáhavý. Jednotlivé pohyby mají svůj přesný směr a význam a každá pozice precizní vybalancování tak, aby co nejvíc podporovala harmonickou souhru svalů a kloubů, v níž může zažít uvolnění a radost z prožitku vlastního těla opravdu každý,“ dodává instruktorka. 

Jogalates aktivuje svaly, které běžně nepoužíváme

Cvičení je v reálu obtížnější, než se může zdát na první pohled nebo z fotografií. Nicméně nejde o aerobní aktivitu, nezpotíte se, srdeční frekvence se sice občas zvýší, ale po chvíli zase klesne.

„Náročnost jogalates spočívá v tom, že vyžaduje jiné zapojení svalů, než na jaké jsme v běžném životě zvyklí. I velmi zdatní cvičenci záhy zjistí, že jim dělá problém aktivovat svaly, které nejsou zvyklí namáhat. Ale cvičení zvládají všichni, chodí i lidé hodně slabí nebo s nadváhou, kteří mohou během lekce kdykoli odpočívat a tím regenerovat svaly. Jogalates je přínosem pro skoliotiky a maminkám od 4. měsíce po porodu pomůže posílit svaly ve spodní části trupu a uvolnit hrudní páteř ztuhlou od nošení mimina. Doporučuji ho i ženám s bolestmi zad před menstruací, které většinou trpí svalovou nerovnováhou v oblasti pánve a oslabením břišních svalů,“ říká Hana Marčišová. 

Většina dětí roste pořádně křivě, už kolem 10 let věku mají zkrácené svaly, propadlou nožní klenbu, ohnutá záda… Také pro ně je toto hravé cvičení skvělé a podle Hany Marčišové jej zvládají většinou lépe než dospělí, protože jejich tělo i mozek jsou pružnější. Na druhém konci věkového spektra stojí cvičenci nad 60 let, u nichž je však nutná větší obezřetnost při výběru cviků. Překážkou cvičení samozřejmě je probíhající infekční onemocnění (i když neberete antibiotika, tělo potřebuje klid na boj s nemocí a na zotavení), akutní bolest zad a těhotenství od 12. týdne, a to kvůli nárokům kladeným na partie břicha. 

Instruktorky v Yogatě učí klienty vnímat symetrii nebo asymetrii vlastního těla, cítit, který pohyb mu v danou chvíli dělá dobře, a kontrolovat dech jako hlavní znak dobrého provedení cviku. Chtějí, aby si uvědomili, co jim brání nadechnout se do určitých míst, a pracují s nimi na postupném odstranění těchto blokací. „Na tělu nepácháme násilí, nesnažíme se mu ‚vnutit‘ pohyby, které třeba ještě nezvládne, ale zároveň nenecháváme zpohodlnělé svaly zahálet,“ říká Hana Marčišová.

Tím, jak se pohybový aparát pravidelným cvičením dostává do harmonie a jednotlivé svaly sílí, se efekt projeví i na postavě – vyrýsuje se a zeštíhlí pas, vytvarují se a zpevní zadek a stehna… proto je toto cvičení vhodné rovněž k formování „problematických“ partií (bříško, stehna, boky, zadek).

A kdy je cvičení nejúčinnější? „Když se před hodinou naladíte na to, že teď se jdete věnovat sobě. Slíbíte si, že se sebou budete mít trpělivost a vydržíte zkoumat, jak se u toho kterého cviku cítíte, jak zapojit ten divný sval tam někde na noze… Tím se cvičení zároveň stává cestou člověka k sobě samému. Mysl přestane těkat a vytvářet chaos, zaměří se dovnitř, a tak si krásně odpočinete,“ uzavírá Hana Marčišová.

Na co je dobré jogalates:

  • posiluje a procvičuje „zanedbávané“ svaly stabilizačního systému – hluboko uložené svaly břišní, zádové a pánevní, 
  • protahuje celé tělo, 
  • formuje postavu, 
  • prohlubuje dýchání, 
  • zlepšuje souhru svalů a kloubů, 
  • pomáhá udržovat optimální hustotu kostí – chrání před osteoporózou, 
  • učí vnímat vlastní tělo, 
  • přináší psychickou relaxaci, 
  • odbourává stres a napětí, 
  • podporuje duševní vyrovnanost a emoční stabilitu,
  • pomůže i při bolestech v oblasti bederní či krční páteře, které si často „odnášíte“ z plavání nepříliš dokonalou technikou nebo z lekcí zumby či aerobiku. Tělo získá sílu v centru, protáhne se a prokrví v zatuhlých místech, napřímí se a zbaví bolesti.

Autor: Dita Váchová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.