Poruchy štítné žlázy: Mnoho lidí o nich neví, poradíme vám, jak je poznat! | Moje zdraví

Poruchy štítné žlázy: Mnoho lidí o nich neví, poradíme vám, jak je poznat!

Poruchy štítné žlázy: Mnoho lidí o nich neví, poradíme vám, jak je poznat!
Autor: iStock
25. května 2022 • 14:00

Únavu, zimomřivost, náladovost či přibírání na váze většinou člověk nepřisuzuje problémům se štítnou žlázou, ale některému z jiných běžných onemocnění. I proto mnoho lidí o svých problémech neví. Jak je včas odhalit? Jednou z možností je i domácí test.

Poruchou štítné žlázy trpí asi půl milionu Čechů. Část z nich o svých problémech neví a to je škoda, protože štítná žláza ovlivňuje velkou část pochodů v těle. Léčbu usnadní včasná diagnostika. 

Video se připravuje ...
Rakovina štítné žlázyVIDEO 

Pokud máte prudké změny váhy, jste stále unavení, vyčerpaní, je vám pořád zima nebo se vám více než obvykle mění nálada, je třeba začít přemýšlet o tom, zda nemáte nemocnou štítnou žlázu. Zpozornět by měly zejména ženy, které mají nemoc v rodině, a také ty, co se dostávají do období klimakteria.

Diagnóza se určuje pohmatem a krevními testy, z nichž je možné zjistit hladinu hormonů štítné žlázy a také hormonu hypofýzy TSH (tyreoidální stimulační hormon), který štítnou žlázu stimuluje. Napoví také ultrazvuk žlázy.

Pomoci si ale můžete i sami z pohodlí domova. Test pro domácí diagnostiku Veroval® Štítná žláza je k dostání v lékárnách a pomocí jednoduchého odběru krve z prstu zjistíte, jestli se u vás hladina TSH pohybuje v normě, nebo jestli vaše štítná žláza pracuje pomaleji a je čas vyrazit k lékaři. Potíže se štítnou žlázou patří do rukou endokrinologa, který vám podle povahy onemocnění určí i vhodnou léčbu buď pomocí léků, nebo i chirurgického odstranění štítné žlázy. Vždy však platí, že čím dříve potíže odhalíte, tím lépe.

Jak správně funguje štítná žláza?

Štítná žláza je endokrinní orgán tvarem připomínající motýla v oblasti hrtanu. Jejím hlavním úkolem je zpracovávat jod, z něhož vyrábí a následně vylučuje dva životně důležité hormony, tyroxin a trijodtyronin. Ty hrají zásadní roli v látkové výměně, ovlivňují metabolismus všech živin, a zasahují tak do energetické rovnováhy organismu. Stimulují srdce, mohou ovlivnit tepovou frekvenci, hladinu cukru nebo cholesterolu v krvi. Už během vývoje plodu jsou také naprosto nezbytné pro vývoj mozku.

Pokud tělo trpí dlouhodobým nedostatkem jodu a štítná žláza nepracuje správně, viditelně a hmatatelně se zvětší. Takové zvětšení se nazývá struma a pacientům způsobuje potíže s dýcháním nebo polykáním. Druhou možností je, že žláza neprodukuje správné množství hormonů. Pokud je málo aktivní a tvoří menší množství, hovoříme o takzvané hypotyreóze. Lidé s tímto onemocněním využívají energii pomaleji, pomalejší je tedy i jejich metabolismus.

Nejčastějšími příznaky hypotyreózy jsou únava, častý pocit chladu, lámavé nehty a vlasy, případně se přidávají bolesti svalů a kloubů. Hypotyreóza může být vrozená nebo se může objevit až v průběhu života, nejčastěji vinou autoimunitního zánětu štítné žlázy. Riziko výskytu se zvyšuje s věkem. Dlouhodobě neléčená nebo špatně léčená hypofunkce štítné žlázy může být až život ohrožující.

Oproti tomu příliš aktivní štítná žláza, kdy je v těle zvýšená koncentrace hormonu tyroxinu, metabolismus zrychluje. Jedná se o takzvanou hypertyreózu. Pacienty trápí bušení srdce, poruchy srdečního rytmu, pocení, nespavost, váhový úbytek nebo i potíže s očima. Hypertyreóza postihuje častěji ženy mladšího věku, může být způsobena nezhoubným nádorem štítné žlázy nebo zánětem.

Prevence? Jodu máme většinou dostatek

Jako možná prevence onemocnění štítné žlázy se nabízí řešení nedostatku jodu. Hlavním zdrojem jódu v přírodě je moře, najdeme ho tedy nejen v mořské soli, ale i v rybách nebo mořských řasách. Vnitrozemské oblasti často trpí jodovým deficitem a jediným řešením tedy zůstává průmyslové jodování, tedy obohacování kuchyňské soli jodem. To se u nás začalo systematicky provádět na přelomu 80. a 90. let minulého století a díky němu se za posledních 25 let Česká republika zařadila mezi země s vyřešeným jodovým deficitem. Podíl výrobků s vyšším obsahem jodu, ať už je to jedlá sůl, nebo další potraviny jako mléko nebo pečivo, se zvýšil z původních 20 procent na 70 procent.

Čeští pacienti tak dnes spíše trpí nemocemi štítné žlázy, které jsou většinou buď vrozeného, nebo autoimunitního charakteru a jejichž příčiny jsou zatím předmětem výzkumu. V méně rozvinutých zemích však jodový deficit přetrvává a četné výzkumy jeho negativní vliv na funkci štítné žlázy dokazují.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.