Ženy více než muže trápí problémy s klouby na rukou. Jak jim předejít? | Moje zdraví

Ženy více než muže trápí problémy s klouby na rukou. Jak jim předejít?

Ženy více než muže trápí problémy s klouby na rukou. Jak jim předejít?
Autor: iStock.com
22. prosince 2018 • 06:00

Až čtyřikrát častěji postihuje artróza drobných kloubů ženy než muže. Vlivem změn v hormonálním systému se objevuje nejčastěji před menopauzou. Psychika kvůli tomu bývá rozkolísaná a ženy jsou vystavovány silnějšímu stresu než v běžných situacích.

Připomeňme si nejdříve, co to vlastně artróza je. Jde o onemocnění kloubů projevující se jejich bolestí a ztuhlostí zejména po ránu. Kloub bývá nateklý a kůže je následkem toho kolem lesklá a hladká. Nemoc se také označuje slovem osteoartróza nebo osteoartritida. Nejde jen o degenerativní onemocnění kloubů, které je důsledkem stárnutí a opotřebování kloubů, jak se dříve myslelo, ale postihuje i mladší lidi a jeho mikroskopické známky a někdy i projevy lze pozorovat už u dvacetiletých lidí. Je podmíněno geneticky, ale jeho vznik významně ovlivňuje životní styl, způsob pohybu a výživy.

Klouby poškozuje stres

Co se týče životního stylu, velký vliv má nečekaně zejména psychická zátěž a stres. Málokdo poslouchá náznaky těla, že by člověk měl zpomalit. "Pokud pravidelně nedochází k uvolnění stresu, začíná se v těle hromadit. K tomu si většinou vybírá tu nejvíce zatěžovanou část. Často jsou to ruce. Těm potom hrozí nepříjemné zdravotní komplikace v podobě osteoartrózy kloubů rukou," vysvětluje MUDr. Pavel Drbal z ordinace fyzikálního a rehabilitační lékařství v Praze.

Ruce jsou podle něj během dne namáhány stále a pravděpodobně o něco více nebo alespoň jinak než dříve. Neustálé posílání zpráv přes mobil, surfování po internetu, ťukání do klávesnice po celý pracovní den nahradily částečně tvrdou práci, která kloubům samozřejmě také nepomáhala.

Proč ženy trápí potíže s rukama častěji?

V nebezpečí jsou především ženy, u nichž postihuje artróza drobné klouby rukou čtyřikrát častěji než kolena a 18krát častěji než kyčelní klouby. Ještě náchylnější jsou ty, které celý život ruce velmi zatěžovaly. Proto je podle Pavla Drbala třeba hledat ventil pro uvolnění nejen těla, ale i psychiky. Pomáhají masáže, fyzická cvičení, ale i koníčky, meditace či jiná duchovní cvičení.

Ruce jsou svým způsobem jako zrcadlo, na kterém můžeme diagnostikovat celkový zdravotní stav. "Často je opomíjíme, ale přitom právě na nich se vyjevuje stav našich vnitřních orgánů a pohybového aparátu," říká lékař a dodává, že každý kloub na rukou má své optimální využití a vyžaduje regeneraci, která probíhá v klidu, především v noci při spánku. Při přetrvávajících pocitech ztuhlosti je třeba tento přirozený proces podpořit odpovídající výživou. On sám by vsadil zejména na kvalitní doplňky stravy s kolagenem určené k výživě kostí, chrupavek a kloubů. Jejich základ tvoří kolagenní bílkovina ve formě kolagenních peptidů, které přispívají k normální fyziologické funkci kostí.

Co dělat při osteoartróze kloubů

Vhodné je také neustálé procvičování prstů a jejich prohřívání. V zimě nezapomínejte nosit teplé rukavice. Ke zmírnění bolestí se doporučují obklady z teplého lněného oleje. Příprava obkladu je jednoduchá - olej zahřejte na pánvi a namočte do něj vatu. Tu přiložte na postižené místo a překryjte větším kusem igelitu. Igelit lehce obvažte obinadlem a přiložte elektrickou vyhřívací podložku - kvůli udržení teploty obkladu. Nechte působit co nejdéle. Dobrý je rovněž obklad z vařeného lněného semínka. Uvařte jej v dostatečném množství vody na kaši a ještě zatepla do ní ponořte ruce. Opět nechte působit co nejdéle.

Pokud už artróza v rukou vznikne, je to velmi bolestivé onemocnění, které nepříjemně komplikuje každodenní život. Jeho projevy ale můžeme zmírnit a bolesti ulevit. Někdy nezbude nic jiného než užít léky na bolest a proti zánětům, takzvaná nesteroidní antirevmatika, ta by měla ale přijít na řadu až jako poslední.

Kromě odpočinku pomůže také změna jídelníčku. Vhodné je snížit příjem masa a masných výrobků, zvýšit přísun vlákniny - celozrnných obilovin, zeleniny, ovoce a luštěnin - a do stravy zařadit víc nenasycených mastných kyselin - rostlinné oleje, omega mastné kyseliny. Dobrou službu vám prokáže např. lněné semínko, které stačí povařit třeba s rýží, pohankou či jáhly.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.