Bolí vás na lyžích klouby? Přečtěte si, jak je chránit | Moje zdraví

Bolí vás na lyžích klouby? Přečtěte si, jak je chránit

Bolí vás na lyžích klouby? Přečtěte si, jak je chránit
Klouby začínají bolet pozvolna, při zátěži na lyžích se však bolest může objevit velmi náhle • Autor: iStock.com
30. ledna 2018 • 06:00

Na sjezdovce nebolí jen pády. Stačí pár hodin na lyžích a už víte, které svaly jste dlouho nepoužívali a jak moc jste se celý rok věnovali svým kloubům. Na rozdíl od svalů však bolest kloubů může představovat vážnější problém. Jak mu můžete předejít a jak si můžete své klouby do budoucna ochránit?

Bolesti kolenních a dalších kloubů jsou většinou způsobeny artrózou, která je nejrozšířenější nemocí kloubů a postihuje až 12 procent populace. Artróza, nověji osteoartróza, je stav synoviálního kloubu, kdy dojde ke ztrátě chrupavky a současně dojde k hypertrofii neboli nárůstu kosti periartikulární. Na kosti kloubu tak například mohou vzniknout různé bolestivé výrůstky.

Co v tomto případě můžete pro své klouby udělat? Nejdříve je nutno potlačit zánětlivé procesy a nejlépe vhodnou lehkou ortézou chránit klouby před dalším poškozením, a to zvláště při zátěži, jakou je lyžování, snowboarding, ale také třeba řada halových sportů jako squash a podobně.

Jak chránit klouby přírodní cestou?

Důležité je také chránit kolenní klouby při běžném pohybu obuví s odpruženou podrážkou. Současně je vhodné zregenerovat kloubní tkáně a doživotně pečovat o jejich výživu. Zdraví kolenních kloubů je spojeno s funkcí ledvin, proto je třeba pečovat i o ně.

Vhodné jsou ayurvédské ledvinové čaje, protahovací cvičení na dráhu ledvin (sed na zemi, nohy natažené v kotnících ohnuté do fajfky, rukama se chytit za palce u nohou a přitáhnou při natažených nohách hlavu ke kolenům), masáž v oblasti ledvin a prohřívání této oblasti teplou vodou nebo elektrickou dečkou či ledvinovým pásem. U postižení kolenních kloubů je důležité posilování především čtyřhlavého stehenního svalu a dále posilování ohýbačů kolene na zadní straně stehna.

Hodně pijte a jezte kolagen

Babská rada na posílení kloubního pojiva je: „Jezte gumové medvídky.“ Pravdou sice je, že obsahují želatinu, ale dřív než byste ji snědli potřebné množství, zahltíte si organismus cukrem a budete mít zkažené zuby.

Lepší je využít profesionální doplňky stravy s obsahem kolagenních peptidů (např. Geladrink), aby došlo nejprve k potlačení zánětlivých procesů a zvýšení prokrvení tkání. Dále je podle revmatologa MUDr. Milana Adama nutné přistoupit k hloubkové regeneraci zlepšení vlastností kloubů a následně k oživení pohybového aparátu a celého organismu včetně oběhového systému.

Zároveň je třeba upravit a dodržovat pitný režim, protože jak už bylo řečeno, stav kloubů úzce souvisí s ledvinami. Kromě vody je dobré k podpoře vylučování moči a stimulaci ledvin a močového měchýře pít bylinné čaje zaměřené na močové cesty. 

Více o artróze si může přečíst také ZDE.



Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.