Emoční přejídání: Proč jídlem zaháníme nudu, stres a jak na to vyzrát? | Moje zdraví

Jíte z nudy? Jak to poznat a jak na uždibování vyzrát!

Jíte z nudy? Jak to poznat a jak na uždibování vyzrát!
Jezte, jen když máte hlad, ne když se nudíte • Autor: iStock.com
17. července 2018 • 06:00

Občas se s tím setká každý z nás. Nemáme hlad, nekručí nám v břiše, víme, že za hodinu bude večeře... a přesto nám naše tělo jasně signalizuje, že je čas na něco menšího. A tak brouzdáme kolem skříněk s jídlem v kuchyni nebo zíráme do lednice a přemýšlíme, jestli to bude lžíce zmrzliny, kus hermelínu, nebo hrstka chipsů.

Ne vždycky stojí za touhou něco zakousnout hlad. Náš hektický životní styl nás naučil, že všechno se dá zvládat rychle i potěšení. A jídlo je jedním z prostředků, díky kterému to rozptýlení nebo potěšení dostaneme téměř okamžitě. Psychologové pro to mají termín: emoční přejídání. Jedení čokolády, kterým zaháníme nudu, stres, nepříjemné pocity a odměňujeme se. Asi není třeba dodávat, že nejde o nic zdraví prospěšného. Jak se tedy toho zlozvyku zbavit a co dělat, pokud vás přepadne touha se najíst a vy víte, že to rozhodně není od hladu?

Vypijte sklenku vody

Jedno z přísloví, že hlad je převlečená žízeň, s oblibou citují lékaři i výživoví poradci. Ano, někdy se za touhou po něčem k zakousnutí maskuje normální nedostatek tekutin. Proto se vždycky nejdřív napijte, voda zaplní žaludek a tělu jen prospěje. Náš tip: Zkuste si uvařit čaj. Ten zelený potlačuje chuť k jídlu, černý snižuje hladinu cukru v krvi. Studie v Journal of the American College of Nutrition zjistila, že jde o plných 10 procent za 2 1/2 hodiny.

Projděte se

Myšlenky na jídlo vám spolehlivě zažene pohyb. Pokud můžete, dejte si desetiminutovou procházku, v práci se můžete zajít vyvětrat před budovu. Ideální je, pokud u toho někoho potkáte a strávíte s ním pár chvil v milém rozhovoru.

Zavolejte kamarádovi

A pokud poblíž nikdo není, zavolejte mu. Podle studie z Wisconsinské univerzity v Madisonu dojde při hovoru s někým blízkým v uvolnění oxytocinu, hormonu, který zvyšuje náladu a snižuje stres a ten může mít vliv na uvolnění dalšího hormonu, leptinu, který redukuje chuť k jídlu a zrychluje metabolismus.

Dejte si žvýkačku

Tento trik asi praktikujeme všichni. Něco přežvykujeme, i tak tam chuť je a člověka to na nějakou dobu zabaví a ošálí.

Přečtěte si knihu

Pokud jste například doma a máte tu možnost upnout svou pozornost k příběhu, je to spolehlivý způsob, jak z hlavy vyhnat myšlenky na jídlo.

Vyzkoušejte aromaterapii

Vůně mají na člověka specifické účinky. Některé výzkumy, jako je třeba studie publikovaná v časopise Regulatory Peptides, uvádí, že vůně jako banán nebo vanilka mohou mozek ošálit natolik, že začne mít pocit sytosti, a jsou mnohem účinější než například sousto tmavé čokolády.

A pokud dáváte přednost květinovým vůním, vsaďte na jasmín. Nejenže snižuje úzkost a povzbuzuje energii, umí ale také zahnat hlad.

A určitě vám pomůže vyvážený jídelníček. Tedy dostatek zeleniny a vlákniny, kvalitních sacharidů a bílkovin. Vyvážená strava vám pomůže udržet hladinu cukru v krvi bez větších výkyvů, a tím i bez návalů hladu.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.