Šest nejčastějších chyb, které děláte, když chcete rychle zhubnout | Moje zdraví

Šest nejčastějších chyb, které děláte, když chcete rychle zhubnout

Šest nejčastějších chyb, které děláte, když chcete rychle zhubnout
Autor: istockphoto.com
8. srpna 2018 • 06:00

Zhubnout! Když už se člověk rozhodne, že do toho půjde, většinou bývá hodně motivovaný. A také chce vidět výsledky co nejdříve. Kvůli tomu si ale může nastavit režim zbytečně drasticky. Tak, že ho nevydrží, že si koleduje o jojo efekt nebo že si rozhodí metabolismus. Jakých chyb se vyvarujte, pokud chcete zhubnout zdravě a hlavně trvale?

Bez rozmyslu snížíte kalorie

Možná máte zafixováno, že nadváha automaticky znamená, že jíte moc. Z toho pak odvodíte, že snížení denního příjmu musí nutně znamenat i ztrátu nadbytečné váhy. Jenže ono to tak být nemusí. Někdy má člověk nadváhu naopak pro to, že jí málo nebo špatné věci ve špatný čas. Tělo se pak přepne do režimu hladovění a každou přijatou kalorii bude chránit a ukládat jako zásobu na další špatné časy.

Aby byl váš denní energetický příjem správně nastaven, je dobré znát hodnotu svého bazálního metabolismu BMR (Basal Matebolic Rate). Více o tom, co to znamená a jak se vypočítá, si přečtete zde. Odvíjí se od vaší výšky, hmotnosti, věku a denní aktivity a pro každého bude jiný. A stejně tak bude jiný i ten režim, ve kterém budete hubnout.

Hladovíte

Ačkoliv existují lidé, kterým určitá forma půstu vyhovuje, mnozí výživoví odborníci půst příliš nedoporučují. Pokud budete bez přísunu energie déle, než 12 hodin, může se stát, že vaše tělo přejde do režimu hladovění a bude pak následně každou přijatou kalorii skladovat ve formě tuků na další dobu bez jídla. Některé studie ukazují, že delší doby bez jídla zpomalují metabolismus. Většině lidí vyhovuje pravidelnost, tak si tělo zvykne na přísuny jídla a metabolismus bude pracovat rychle.

Nejíte dost sacharidů

Se sacharidy to mají mnozí zafixováno stejně nesprávně, jako s kaloriemi. Zhubnout = omezit. Ale není to pravda. Ačkoliv některé diety, například keto dieta nebo Atkinsova, jsou na minimálním příjmu sacharidů založeny, vynechat sacharidy úplně nejde celoživotně. Mnohem efektivnější je zaměřit se na ty správné, komplexní, které pomohou udržet hladinu cukru v krvi, zasytí na delší dobu a tím pomohou dostáhnout optimální váhy. Které to jsou a více o tom, jak fungují, se dočtete například zde.

Nepijete

Pocit hladu může být někdy vyvolán nedostatkem vody v organismu. Přitom voda je při hubnutí skvělým společníkem. Dvě sklenice zaplní žaludek, zrychlí metabolismu a to vše s nulovými kaloriemi. Pokud chcete zhubnout a řešíte, co jíte, myslete také na to, jestli dostatečně pijete. Alespoň litr a půl vody denně.

Jíte light potraviny

Jen málokterá potravina s označením light má při redukci váhy smysl. Mnohdy sice neobsahují tuky, zato hodně cukrů, a naopak. Navíc umělá sladidla, která mnohé light potraviny obsahují, jsou předmětem sporů mezi odborníky a mnozí z nich je vůbec nedoporučují ke konzumaci. Sice mají nulové kalorie, většinou ale stejně v člověku vyvolají o chvíli později chuť něco zakousnout. Mnohem lepší je vsadit na čerstvé potraviny a vyvážený jídelníček.

Přepálíte začátek

Tohle asi zná každý, kdo někdy zkoušel hubnout. Od zítřka je všechno jinak, jenže přiznejme si, ono je hodně těžké změnit kompletně jídelníček, vzdát se večerní sklenky vína a ještě místo toho začít chodit třikrát týdně cvičit. Postupně opadá vůle a s každým dalším selháním a vynecháním toho naplánovaného se člověk cítí pochopitelně hůře a demotivovaný. Zkuste jít naopak na věci postupně a dát si takové cíle, které budete moci v klidu plnit v podstatě celý život. Milujete čokoládu? Pak si neříkejte: od zítřka jí nejím. Naplánujte si svačinku s jogurtem a kouskem hořké čokolády. Chcete začít snídat? Nedávajte si hned obří snídani, začněte třeba jen jogurtem nebo ovocem. Trochu více o tom, jak začít se zdravými návyky, si přečtěte zde.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.